Lasat cu mana intinsa de presedinte, Marga: "Avem opinii diferite, dar suntem rationali"
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat ca el si presedintele Traian Basescu au "o relatie de oameni care au pareri diferite in anumite domenii, dar care nu exclud posibilitatea ca fiecare, fiind fiinte rationale, sa respecte parerile celuilalt".
Marga a adaugat, la preluarea mandatului, ca analogia cu referire la unele masuri luate de Benito Mussolini a facut-o nu numai la audierile de luni din Parlament sau la televiziuni, ci chiar si in scris, intr-un articol publicat, aratand ca nu e doar "o vorba", ci o parere fondata pe documente, pentru care isi asuma raspunderea.
De asemenea, Marga a mai spus ca, potrivit Constitutiei, cei trei actori institutionali cu raspundere in privinta politicii externe, Parlamentul, Guvernul si Presedintia trebuie sa isi respecte fiecare competentele si sa conlucreze pentru a realiza politica si reprezentarea internationala a tarii.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Seful diplomatiei a subliniat insa ca nu a afirmat ca "tara este condusa de Mussolini", cum fusese informat presedintele.
Precizarile sale vin dupa ce, luni seara, la ceremonia depunerii juramantului, presedintele Traian Basescu i-a reprosat lui Marga referirile analogia sa cu Mussolini. Marti, Marga a precizat ca a stabilit cu presedintele sa lamureasca lucrurile.
"Am spus, nu doar in televiziuni, ci si in texte scrise, puteti vedea si volumul meu «Romania actuala» (…), este un fapt material nu este vorba de o simpla vorba. Acolo, pe baza textelor, am spus acest lucru: masuri care se preconizeaza in Romania sau s-au luat deja se suprapun in mod periculos pe masurile pe atunci tanarului Mussolini, care preluase puterea la Roma.
Si am dat exemple: obsesia de a desfiinta a doua Camera a Parlamentului este acolo, obsesia de a taia salariile bugetarilor este acolo, obsesia de a reduce efectivul de profesori, mai ales de universitari incomozi este acolo, folosirea dosarelor politice rivale pentru a reduce influenta este acolo, tehnica de denigrare a unor oameni lansand ideea ca sunt imaturi, ca sunt necopti cum s-a spus la noi, tehnica aceasta se folosea atunci. Atunci am spus ca este o analogie periculoasa pentru Romania. Eu nu am presupus ca cineva se preocupa sa citeasca seara Mussolini, ca cineva se preocupa sa fie urmasul lui Mussolini", a afirmat Andrei Marga la sediul MAE.
El a precizat ca referirea la Mussolini si Basescu in cadrul audierilor de luni din Parlament nu a facut-o in prezentarea prioritatilor mandatului sau, ci intr-un raspuns la o intrebare adresata de un parlamentar PDL, dar asta nu inseamna ca nu isi asuma raspunderea pentru analogia facuta.
Intrebat de jurnalisti cum ar caracteriza relatia sa actuala cu presedintele Basescu, Marga a raspuns ca el si seful statului au "opinii diferite", dar pentru ca sunt oameni rationali, trebuie sa dialogheze si sa realizeze un acord pentru a sluji interesul national.
"Sincer, relatia noastra este ca si atunci cand eram amandoi membri in doua guverne: o relatie de oameni care sunt angajati profund in domeniile de care raspund, de oameni care tin la parerile lor, de oameni care nu au intotdeauna pareri identice (...) O relatie de oameni care au pareri diferite in anumite domenii, dar nu exclude posibilitatea ca fiecare fiind fiinte rationale, sa respecte parerile celuilalt si sa realizeze un acord, care este imperativ in acest caz, pentru ca nu ne putem juca cu viitorul tarii. (...) Nu cred ca prezumam o situatie in care doi oameni au o pareri identice.
Aceasta nu impiedica pe oamenii maturi sa conlucreze. De aceea cred ca si aici trebuie sa intelegem ca diferentele sunt naturale, chiar de opinie, chiar de viziune si ca trebuie sa venim toti la un dialog, mai cu seama in acest domeniu, care ar trebui sa fie de consens national al fortelor politice. Mizez pe faptul ca toti suntem oameni rationali si slujim aceeasi cauza", a afirmat el.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, benito mussolini, Andrei Marga,
Dată publicare:
08-05-2012 12:37