VIDEO. Basescu a refuzat initial sa-i stranga mana ministrului Marga, care il comparase cu Mussolini

07-05-2012 22:43

Moment inedit la depunerea juramantului Cabinetului Ponta. Presedintele Traian Basescu a avut o reactie surprinzatoare atunci cand ministrul de Externe, Andrei Marga, i-a intins mana.

Presedintele Traian Basescu a refuzat, initial sa dea mana cu ministrul de Externe Andrei Marga. Acesta i-a agitat in fata degetul aratator, de parca l-ar fi mustrat sau i-ar fi reprosat ceva, dupa care a urmat un schimb scurt de replici, intr-o morga foarte serioasa. 

Intr-un final cei doi au dat mana, scurt, insa imaginea a fost una care a creat suspiciuni in legatura cu discutia dintre cei doi oficiali.

Relatia dintre Andrei Marga si Traian Basescu a fost una tensionata in ultima perioada.

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni, ca relatia sau cu presedintele Traian Basescu va fi una constitutionala, el reluand afirmatiile sale ca seful statului si-a ales gresit consilierii si ca a sustinut aplicarea de masuri similare cu Mussolini.

"In legatura cu relatia cu presedintele, din partea mea va fi una constitutionala. Vom respecta toti Constitutia. Evident, nu suntem oameni necunoscuti, am fost colegi in doua guverne cu dansul, ordinea de la sedintele de guverne ne punea in mod fatal unul langa altul.

Am discutat de multe ori, nu e o problema. I-am spus si dupa instalare ca si-a luat consilieri care il vor trimite intr-un unghi mort, ceea ce s-a si intamplat. I-am mai spus ca sunt gresite optiunile si in alte domenii", a afirmat Marga, la audierea in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Totodata, el a aratat ca acea comparatie pe care a facut-o intre Basescu si Mussolini nu inseamna ca a spus ca presedintele ar fi un cititor al operei dictatorului italian sau ar urma linia acestuia, ci doar ca unele masuri sustinute de seful statului in contextul crizei sunt similare cu cele ale lui Mussolini.

"Comparatia cu Mussolini nu e facuta in ideea ca el ar fi cititor de Mussolini sau ca Basescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema.

Problema este ca daca ne uitam cu luciditate si comparam masurile luate in contextul crizei sunt aidoma cu cele luate in vremea lui Mussolini: reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru ca dorea sa ii reduca pe socialisti (...) Taieri prin desfiintarea de scoli si licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapida in pensii a catorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate in cazul nostru de servicii de informatii, fie dosare de alta natura, ca instrument de tinere in frau a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viata politica.

Imi pare rau, dar, din pacate, fara sa vrem, nu cred ca presedintele se ocupa de citirea lui Mussolini, dar din pacate masurile de acolo vin, trebuie spus cu toata onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventa", a spus Marga.


VIDEO PROTVPLUS.RO