"Adevaratele" rezultate de pe 29.07. The Guardian: Referendumul din Romania, un test al democratiei

Dată publicare: 27-07-2012 09:17
Dată actualizare: 07-11-2012 02:04


Stampila de vot

Referendumul organizat duminica in Romania este un test al democratiei, la capatul unor ani intregi de dispute politice, comenteaza ziarul britanic The Guardian, in editia electronica.

"Romania este la limita inaintea votului de duminica, declansat de manevrele Guvernului condus de Victor Ponta in scopul inlaturarii unui vechi rival politic, presedintele Traian Basescu, care a fost suspendat din functie in asteptarea rezultatului referendumului. Manevrele politice ale Cabinetului Ponta au declansat alarma la Bruxelles, raportul CE concluzionand ca elitele politice din Romania nu inteleg cum functioneaza democratia, o recunoastere indirecta ca aceasta tara nu ar trebui sa fie deloc in Uniunea Europeana – la doar cinci ani de la aderare", noteaza ziarul britanic, citat de Mediafax.

"Criza politica i-a adus pe multi romani la o stare de confuzie si incertitudine in legatura cu pozitia la referendum. Coruptia sistemica si nemultumirea fata de clasa politica i-au condus pe multi sa creada ca, indiferent de rezultat, referendumul este o situatie din care nu se poate castiga nimic", subliniaza cotidianul The Guardian.

"A doua cea mai saraca tara din Europa, Romania a aderat la UE impreuna cu Bulgaria in 2007. Niciunul dintre cele doua state nu era suficient de pregatit pentru aderare, dar admiterea in cadrul Uniunii Europene a fost perceputa drept o manevra geopolitica inteligenta in competitia pentru influenta in Balcani cu Rusia lui Vladimir Putin", explica The Guardian.

"Pe fondul lipsei elementelor solide in democratia din Romania, tara a fost supusa unei monitorizari permanente la capitolul stat de drept, drepturi si libertati (...)", reaminteste publicatia britanica.

Rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu - LIVE pe stirileprotv.ro

Primele date ale scrutinului de duminica, 29 iulie 2012, privind prezenta la vot, incidentele la nivel national (raportate de autoritati), dar si rezultatele de la Referendum 2012 le veti afla pe www.stirileprotv.ro.

Astfel, in ziua referendumului, corespondentii ProTv vor transmite LIVE imagini pe www.stirileprotv.ro si vor relata din cele mai importante locuri.

ESTI DE ACORD CU DEMITEREA LUI TRAIAN BASESCU? INTRA SI VOTEAZA ACUM IN APLICATIA REFERENDUM STIRILEPROTV.RO

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO