Referendum 2012, comparat cu cel din 2007. Cat de greu sau usor poate fi demis acum Traian Basescu

Buletin de vot

Referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu necesita pentru validare prezenta la urne a 9.154.307 de alegatori, in timp ce, la scrutinul similar din 2007, prezenta a fost de 8.135.272 de persoane.

De data aceasta insa, programul de vot a fost prelungit cu patru ore. In plus, vor fi peste 1000 de sectii de votare in plus fata de 2007, cu un cost suplimentar pentru organizare de 35 de milioane de lei.

Numarul de alegatorilor inscrisi in listele electorale la referendumul din 2007 s-a ridicat la 18.301.309 de persoane, intervalul orar pentru votare fiind de la 08.00 la 20.00, spre deosebire de referendumul din 29 iulie, cand urnele se vor deschide la ora 07.00 si se vor inchide la ora 23.00.

In 2007, numarul sectiilor de votare s-a ridicat la 17.480, dintre care 1.220 de sectii in Bucuresti, iar 186 de sectii de votare in diaspora. La referendumul din 2012 sunt anuntate 18.548 de sectii de votare, dintre 1235 in Capitala si 306 in strainatate.

Acelasi tip de buletin de vot, in format A5, a fost stabilit atat la referendumul din 2007, cat si la cel din 2012. De asemenea, in cazul proceselor verbale care centralizeaza rezultatul votului, acestea sunt similare cu cele din momentul referendumului de demitere a presedintelui din 2007.

Citește și
ponta
Ponta: Referendumul se va desfasura pe parcursul unei singure zile, nu mai este timp de modificari

Fara declaratii pe propria raspundere la vot

Atat la referendumul din 29 iulie, cat si la scrutinul din 2007, este posibil votul la orice sectie de votare de pe teritoriul tarii, fie pe pe lista electorala permanenta, in cazul in care alegatorul se afla in localitatea de domiciliu, fie pe lista suplimentara.

Totusi, in 2007 Guvernul a introdus obligativitatea completarii unei declaratii pe propria raspundere, in care alegatorul sa mentioneze ca nu a mai votat in alta sectie de votare, in timp ce la referendumul din 2012 acest lucru nu a fost solicitat de catre Guvern.

Cu toate acestea, dupa scrutinul din 19 mai 2007, Autoritatea Electorala Permanenta a semnalat intr-un raport de activitate faptul ca procedeul de depistare a votului multiplu a fost aproape imposibil. AEP a depistat la acel moment doar 3 persoane care au votat de mai multe ori. Principalele motive au fost legate de faptul ca "in declaratiile alegatorilor, in loc de Codul Numeric Personal au fost completate seria si numarul actului de identitate, nume si prenume, cifre care nu reprezentau codul numeric personal (12,14,15 cifre in loc de 13 cifre cate sunt cuprinse in structura codului numeric personal) sau nu s-a completat nimic".

De asemenea, AEP semnalase ca in multe cazuri nu fusesera completate nici declaratiile pe propria raspundere, iar "unele liste electorale suplimentare sunt scrise indescifrabil", ori "s-au trecut informatiile de pe acelasi act de identitate (serie si numar) la mai multe persoane inscrise intr-o lista electorala suplimentara".

Durata campaniei electorale pentru cele doua referendumuri este similara. Practic, in 2007 durata alocata bataliei electorale a fost de trei saptamani si trei zile, respectiv din 24 aprilie, pana in 18 mai. Pentru referendumul din 29 iulie campania electorala a este de exact trei saptamani, incepand pe 7 iulie, si finalizandu-se pe 28 iulie.

Organizarea referendumului - cu peste 35 de milioane de lei mai scumpa fata de 2007

Bugetul alocat de Guvern pentru organizarea referendumului din 29 iulie se ridica la 95,6 de milioane de lei, spre deosebire de costurile pentru organizarea scrutinului 2007, care au ajuns la 60 de milioane lei.

Referendumul din 2007, cu prezenta sub 50% la urne

In cazul referendumului pentru demiterea presedintelui din 2007 s-au prezentat la urne 8.135.272 de oameni, fiind inregistrata o prezenta de 44,45%. Au fost inregistrate 2.013.099 (24,75%) de voturi pentru demiterea lui Traian Basescu si 6.059.315 (74,48%) impotriva demiterii sale.

In diaspora au fost exprimate 75.027 de voturi, 70.044 fiind impotriva demiterii, 4.741 pentru demitere si 242 de voturi nule. In total, la referendumul din 2007, 62.858 de voturi au fost declarate nule.

Daca scrutinul din urma cu cinci ani a fost validat de Curtea Constitutionala, chiar si cu o prezenta la vot de sub 50%, de aceasta data, in urma modificarii Legii referendumului, trebuie sa se prezinte la urne peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot inregistrati in listele electorale. Mai precis, din totalul de 18.308.612 de alegatori inscrisi in listele electorale, potrivit Ministerului de Interne, vor trebui sa se prezinte la urne 9.154.307 de persoane pentru validarea scrutinului. O alta deosebire este aceea ca prezenta la referendumul de duminica ar putea fi influentata de apelul PDL si al presedintelui suspendat Traian Basescu la boicotarea scrutinului.

In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat".

Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro

Primele date ale scrutinului de duminica, 29 iulie 2012, privind prezenta la vot, incidentele la nivel national (raportate de autoritati), dar si rezultatele de la Referendum 2012 le veti afla pe www.stirileprotv.ro.

Astfel, in ziua referendumului, corespondentii ProTv vor transmite LIVE imagini pe www.stirileprotv.ro si vor relata din cele mai importante locuri.

ESTI DE ACORD CU DEMITEREA LUI TRAIAN BASESCU? INTRA SI VOTEAZA ACUM IN APLICATIA REFERENDUM STIRILEPROTV.RO

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Basescu: Nu voi contesta deciziile BEC si CC privind referendumul; nu suntem o tara de babuini
Basescu: Nu voi contesta deciziile BEC si CC privind referendumul; nu suntem o tara de babuini

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca nu va contesta rezultatele finale pe care BEC le va prezenta, dupa finalizarea eventualelor contestatii privind votul la referendumul de duminica.

Ponta: Referendumul se va desfasura pe parcursul unei singure zile, nu mai este timp de modificari
Ponta: Referendumul se va desfasura pe parcursul unei singure zile, nu mai este timp de modificari

Premierul Victor Ponta a declarat ca referendumul pentru demiterea presedintelui se va desfasura pe parcursul unei singure zile, deoarece nu mai este timp ca Parl

Referendum 2012. Traian Basescu spune ca nici sotia sa nu va vota pe 29 iulie
Referendum 2012. Traian Basescu spune ca nici sotia sa nu va vota pe 29 iulie

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca sotia sa, Maria Basescu, i-a spus ca la referendumul din 29 iulie este prima data cand nu-l va urma la sectia de votare, deoarece nici ea nu doreste "sa confirme lovitura de stat" prin votul sau.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.