Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.
Parlamentul acordă încredere guvernului cu 240 de voturi „pentru”. S-au înregistrat 143 de voturi „împotrivă” din cele 383 de voturi valabile.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, după votul din plenul comun, că speră la un dialog atât cu cei de la Putere, cât şi cu cei din Opoziţie.
”Sper din tot sufletul să avem un dialog în toţi aceşti patru ani, atât cu colegii de la putere, cât şi cu cei din opoziţie”, a afirmat premierul.
Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, la ieşirea din sala de plen, dacă este mulţumit de numărul voturilor obţinute şi a afirmat: ”Atât s-a putut”.
Hotărârea Parlamentului privind votul de încredere acordat Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial.
Guvernul va avea următoarea componenţă:
Ministerul de Interne - PNL/ Cătălin Predoiu
Ministerul Justiţiei - PSD/ Radu Marinescu
Ministerul Finanţelor - UDMR/ - Tanczos Barna
Ministerul Dezvoltării – UDMR/ - Cseke Attila
Ministerul Transporturilor - PSD/ Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei - PNL/ Sebastian Burduja
Ministerul Sănătăţii - PSD/ Alexandru Rafila
Ministerul Apărării - PSD/ Angel Tâlvar
Ministerul de Externe - PNL/ Emil Hurezeanu
Ministerul Culturii - PSD/ Natalia Intotero
Ministerul Educaţiei – PNL/ Daniel David
Ministerul Fondurilor Europene - PNL/ Marcel Boloş
Ministerul Agriculturii - PSD/ Florin Barbu
Ministerul Muncii şi familiei - PSD/ Simona Bucura Oprescu
Ministerul Economiei si Digitalizării - PSD/ Bogdan Ivan
Ministerul Mediului - PNL/ Mircea Fechet
Ilie Bolojan: Guvernul pe care ne propunem să îl învestim astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că guvernul pe care îşi propun să îl învestească astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. El a arătat că au înţeles mesajul pe care românii l-au dat în alegeri, iar acest Guvern mai are câteva misiuni importante şi anume să menţină parcursul pro-european şi euroatlantic al României şi restabilirea încrederii cetăţenilor în stat şi în clasa politică.
”Guvernul pe care ne propunem să îl învestim astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim, de controlul deficitelor bugetare şi al finanţelor statului în aşa fel încât să luăm măsuri pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. Dar acest lucru nu este suficient. Acest Guvern mai are câteva misiuni importante. Să menţină parcursul pro-european şi euroatlantic al României, restabilirea încrederii cetăţenilor în stat şi în clasa politică”, a spus preşedintele PNL, în plenul comun.
Ilie Bolojan a arătat că ”majoritatea parlamentară şi Guvernul au de pus în aplicare obiective ambiţioase: reducerea cheltuielilor publice inutile, descentralizarea, refacerea industriei româneşti, sprijinirea producţiei interne, mai ales a celei agricole, continuarea marilor proiecte de investiţii şi accesarea fondurilor europene, pentru a ajuta creşterea economică”.
”Acestea sunt raţiunile pentru care Partidul Naţional Liberal a decis să susţină această Coaliţie şi să voteze astăzi pentru investirea actualului Guvern. Aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat. Aici este vorba despre responsabilitate pentru România şi de viitorul ţării noastre”, a subliniat Bolojan. ”Am înţeles mesajul pe care românii ni l-au dat în ultimele rânduri de alegeri. De aceea, cred că în locul dezbaterii politice sterile trebuie să susţinem măsuri sănătoase pentru România. Iar o provocare importantă este reforma statului”, a completat liderul liberal. Ilie Bolojan a arătat că ”avem nevoie de o administraţie publică bună care să fie pusă în serviciul cetăţenilor şi al mediului de afaceri, avem nevoie, de asemenea, de investiţii în Educaţie care să ne facă mai competitivi ca ţară”.
”Trebuie să modernizăm şi să eficientizăm sistemul de Sănătate, pentru că binele nostru depinde de sănătatea naţiunii noastre. Suntem obligaţi să investim în Apărare, pentru a ne putea apăra. Nu în ultimul rând, o provocare extrem de importantă este să menţinem România în familia statelor lumii libere. Prezenţa noastră în UE şi în NATO este normală dar nu şi suficientă”, a spus Bolojan în plen.
Preşedintele PNL a mai afirmat că depinde si de noi cum putem să ne valorificăm beneficiile apartenenţei la aceste spaţii.
”Reprezentând mai bine România, susţinând profesionalismul în politică, creând condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră, astfel încât tinerii să-şi găsească un viitor în România iar vârstnicii noştri să simtă că sunt respectaţi”, a afirmat Bolojan. Potrivit lui Ilie Bolojan, ar trebui să avem grijă ca lumea mică din jurul nostru să nu ne schimbe pe noi în rău. ”Asta ar trebui să înţelegem până nu e prea târziu. Soluţia identificată din perspectiva PNL este una de responsabilitate în raport cu interesele ţării. Ea răspunde câtorva condiţii obligatorii: să avem o guvernare pro-europeană, să avem rapid un Guvern funcţional şi să avem o majoritate parlamentară prin care să putem trece legile şi reformele la care ne obligăm. PNL va face tot posibilul să ne ţinem de cuvânt”, a declarat Bolojan.
”Cu 35 de ani în urmă, românii ieşeau în stradă împotriva unui regim opresiv, regimul comunist, care a suprimat libertăţile individuale şi colective. Am optat atunci ca societate pentru democraţie, libertate şi dezvoltare. Această opţiune este şi astăzi mai actuală ca oricând. Partidul Naţional Liberal a fost un susţinător constant şi consecvent al opţiunii euroatlantice a României. În calitatea mea de preşedinte al PNL, vă asigur că acest deziderat va fi urmărit şi în actuala guvernare. Mesajul meu pentru români este unul de încredere în propriile noastre forţe, ca ţară şi ca societate. Pentru asta, trebuie să avem curajul să luăm deciziile bune pentru România”, a spus în final Bolojan.
Ciolacu: Românii trebuie să-şi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara ţării, de duşmani ai României
”Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice şi sociale pe care le avem în faţă. România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcţional. Acesta este cel mai aşteptat şi puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi şi pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la Bucureşti. Acolo sunt cele mai importante companii româneşti şi acolo sunt investite şi multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor! Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern şi de coaliţia parlamentară care îl susţine”, a spus premierul desemnat, în plenul comun.
Marcel Ciolacu a arătat că al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale, în siguranţă deplină şi transparenţă totală.
”Românii trebuie să-şi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara ţării, de duşmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidenţiale vor fi echitabile pentru toţi competitorii şi că voinţa românilor - şi nu algoritmii reţelelor sociale - vor decide preşedintele României”, a completat Ciolacu.
-----
Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional.
Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 302 parlamentari din totalul celor 465.
Premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta programul şi lista Guvernului, apoi vor fi dezbateri şi votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului.
Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 parlamentari.
Votul va fi secret şi exprimat prin bile.
Toţi miniştrii propuşi au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.
Liderul AUR, George Simion, a criticat audierile din comisii, considerând că au fost "o bătaie de joc" şi a făcut un apel la un echilibru între putere şi opoziţie.
"Avem aşa de puţine minute de vorbit noi, ca opoziţie. Suntem într-o situaţie dificilă pentru tânăra noastră democraţie şi aş vrea să fac un apel la dumneavoastră, domnule preşedinte al Senatului, şi la toţi preşedinţii de partid prezenţi astăzi în sală să păstreze echilibrul complicat între putere şi opoziţie. Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, în comisiile parlamentare a fost o bătaie de joc", a spus Simion.
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a propus suplimentarea timpului alocat dezbaterilor.
Astfel, Marcel Ciolacu are la dispoziţie 40 de minute, iar la timpul decis în Birourile permanente reunite pentru dezbaterile pe grupurile parlamentare de 40 de minute s-au adăugat câte 2 minute pentru fiecare grup.