Povestea soților care duc de mâncare medicilor din spitale: "Livrăm zilnic 300 de porții"
La Londra, ca şi în alte părţi ale Europei, spitalele sunt pline cu bolnavi de Covid-19.
Lucrând în ture lungi şi epuizante, multe cadre medicale aflate în linia întâi nici nu mai au timp să mănânce.
Gândindu-se la asta, doi soţi s-au dedicat unei misiuni, cumva din "spatele frontului", dar nu oarecare - duc hrană medicilor şi asistenţilor medicali.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Niall Garrett si Janneke Diemel: Aveţi ceva pentru noi, domnule?
Cei doi soti trec zilnic pe la restaurante ale căror patroni sunt dispuşi să doneze mâncare caldă sau o vând la preţuri modice în aceste vremuri de cumpănă.
Au început proiectul în urmă cu mai bine de o săptămână, după ce un prieten care lucrează la un spital şi o asistentă medicală le-au cerut să le ducă mâncare.
Janneke Diemel: "Am început ducând 20 de pizza. Acum livrăm zilnic vreo 300 de porții de mâncare."
Dar nu s-au limitat la livrări. Au pus pe picioare o platformă online pentru donaţii - cu mesajul "să hrănim personalul medical din prima linie". După zece zile au adunat peste 36.000 de lire sterline - bani care le permit să cumpere şi să livreze sute de porţii de mâncare - de două ori pe zi. Şi, în scurt timp, mai mulţi voluntari s-au alăturat iniţiativei. Unul dintre ei recunoaşte că exista un risc să se infecteze, dar este conştient că e mare nevoie de asemenea fapte.
Antoine Truteo: "E neapărată nevoie de oamenii din serviciul de sănătate publică şi de munca lor. Cred că e de datoria noastră, măcar unii dintre noi, să-i ajutăm şi noi aşa cum putem."
Beneficiar este personalul medical de la unul dintre cele patru spitale londoneze care preiau valul de pacienţi infectaţi cu noul virus.
Salma Abdelaziz, CNN: "Nu ni s-a permis să filmăm în spital pentru că restricţiile se pot schimba de la oră la oră. Dar este crucial să fie luate toate măsurile care să prevină infectarea membrilor personalului medical. Cum spitalele sunt copleşite de numărul mare de pacienţi, cei de aici au un mesaj pentru public - "să staţi acasă înseamnă să salvaţi vieţi!"."
Din fata spitalului, păstrând distanta de siguranţă, directorul i-a spus jurnalistei CNN că aceste livrări sunt binevenite. Cadrele medicale au ture lungi şi epuizante. Şi, pur şi simplu, nu au timp să-şi cumpere ceva de mâncare.
Amerjit Chohan, CEO of St. George Hospital Charity: "Spitalul e arhiplin, personalul medical e ocupat până peste cap. Sunt zile dificile pentru ţară, dar cu toţii facem tot ce ne stă în putere. Aprecieri şi mulţumiri pentru orice sprijin pe care îl primim aici."
O altă voluntară, care a dus şi ea pachete cu mâncare, este studentă la medicină în anul întâi.
Millie Clemens, voluntară: "Mă cam sperie gândul, dacă aş fi fost cu câţiva ani mai mare, aş fi fost unul dintre aceşti doctori care se confruntă cu aşa ceva. Vreau să ajut şi eu cum pot."