Coronavirus în România. Toate datele actualizate în timp real
Informații și statistici oficiale coronavirus România. Epidemia generală cauzată de noul coronavirus (SARS-CoV-2), virus care provoacă infecția numită COVID-19, este o epidemie în curs de desfășurare pe teritoriul României, care a produs numeroase victime.
Pentru că în contextul acestei epidemii, în mediul online au apărut tot mai multe surse care nu au livrat informații veridice, Știrile ProTv centralizează toate datele oficiale și de interes pentru opinia publică, legate de acest subiect.
Harta cazurilor de coronavirus în România confirmate pe județe, actualizată în timp real:
Scurt istoric al epidemiei de coronavirus în România
În România, o sursă importantă a infecției în România au fost persoanele venite din afara țării care nu s-au autoizolat la domiciliu sau care au mințit că nu au fost într-o zonă afectată de infecția COVID-19.
Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie 2020 la un bărbat din județul Gorj.
În contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României determinată de răspândirea COVID-19 și creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 în România, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie 2020, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile.
În decretul prezidenţial se mai arată că, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, pe durata stării de urgenţă, este restrâns exerciţiul unor categorii de drepturi, proporţional cu intensitatea transmiterii comunitare, cu frecvenţa apariţiei unor focare în anumite zone, cu numărul de pacienţi critici raportat la capacitatea sistemului sanitar, capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină.
În intervalul 17 martie-31 martie 2020, în contextul stării de urgenţă declarate pe teritoriul României, Ministerul Afacerilor Interne a emis mai multe ordonanţe militare instituind restricţii şi interdicţii. Istoricul acestor ordonanțe este disponibil AICI.
Pe data de 22 martie 2020 au fost confirmate primele 3 decese. Este vorba de 3 pacienți cu vârstele cuprinse între 67 și 74 ani. Toți 3 aveau boli preexistente. Cel de 67 ani a murit la Craiova, cel de 74 ani la București, iar cel de 70 de ani la Iași.
Informații și statistici oficiale
Guvernul României a lansat mai multe platforme online unde sunt centralizate toate informațiile oficiale despre coronavirus.
Una dintre acestea este platforma online COVID-19 Știri Oficiale, care centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.
Numărul cazurilor de infectare pe județe, actualizat în timp real:
Cazurile de infectare cu noul coronavirus, în funcție de vârstă:
De asemenea, alte soluții digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Agenția de Digitalizare a României sunt:
• stamacasa.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgență, colectarea rapidă de informații de la o populație foarte mare, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorități;
• datelazi.ro este locul unde utilizatorii vor afla dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica și dezinformarea prin stimularea transparenței;
• rohelp.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia se va putea face colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor, de orice fel, prin conectarea ONG-urilor abilitate cu oferta de resurse pusă la dispoziție.
• cemafac.ro este aplicația prin care românii vor putea evalua corect și rapid deciziile pe care trebuie să le ia ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale;
• diasporahub.ro este platforma digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgență, vor fi colectate rapid informații de la o populație foarte mare și va fi facilitată o evaluare constantă, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru reprezentanții autorităților române în țara de reședință.
Recomandări ale Guvernului privind noul coronavirus
Guvernul reamintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE 0800800358.
De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Grupul de Comunicare Strategică din Guvernul României a elaborat o serie de recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), recomandări ce sunt disponibile AICI.
De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică a redactat un material cu răspunsul la principalele întrebări pe care le-au adresat cetăţenii, în legătură cu măsurile dispuse prin ordonanţele militare, ce poate fi accesat AICI.
Autoritățile au publicat și lista amenzilor în cazul persoanelor care încalcă noile restricții impuse de Guvern prin ordonanță militară, pe care o găsiți AICI.
Informații despre noul coronavirus
Cel puțin cinci zile durează până la apariția primelor simptome, spun specialiștii români, care au analizat cazurile unor pacienți cu COVID-19.
În primul rând, ar trebui să ne îngrijoreze febra și tusea seacă. În caz că aveți și știți că v-ați aflat într-o situație de risc de infectare, atunci ar trebui să sunați la medicul de familie, sau la 112.
În spațiul online au circulat o serie de informații false despre noul coronavirus, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o listă în care le-a demontat pe o parte dintre acestea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!