Avertisment OMS: COVID-19 nu afectează doar persoanele vârstnice, este o idee eronată

Ultima actualizare: 02-04-2020 17:50
coronavirus
Getty

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reamintit joi faptul că şi tinerii sunt vizaţi de pandemia de COVID-19 cauzată de noul tip de coronavirus, care a făcut deja victime în rândul copiilor şi adolescenţilor.

"Ideea conform căreia 'COVID-19 afectează doar persone vârstnice' este factual eronată", a reamintit directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă săptămânală organizată la Copenhaga şi difuzată online, potrivit Agerpres.

"Vârsta nu este singurul factor de risc pentru a suferi o formă gravă a bolii", a insistat Hans Kluge.

Cazuri critice au fost observate deja la adolescenţi şi tineri adulţi, iar mulţi dintre aceşti pacienţi au necesitat internări în secţii de terapie intensivă şi unii dintre ei au decedat, a adăugat acelaşi oficial al OMS.

În Europa, cea mai tânără victimă raportată a fost un copil de 12 ani, care a murit în Belgia.

În Statele Unite, un bebeluş de şase săptămâni, contaminat la rândul său cu noul coronavirus, a murit.

Un procent cuprins între 10% şi 15% din rândul persoanelor cu vârste sub 50 de ani suferă o formă de la moderată la gravă a acestei infecţii, potrivit OMS.

Totuşi, "cei care îmbătrânesc cu o stare de sănătate bună prezintă mai puţine riscuri", a precizat Hans Kluge, care a reamintit şi faptul că "anumite persoane de peste 100 de ani (...) internate în spitale din cauza COVID-19 au beneficiat apoi de o însănătoşire completă".

Biroul regional al OMS pentru Europa a raportat peste 464.859 de cazuri oficiale asociate noului coronavirus şi 30.098 de decese în 53 de ţări din circumscripţia sa, care se întinde de la coastele europene ale Oceanului Atlantic şi până la coasta pacifică a Rusiei.

Aproximativ 80% din persoanele decedate prezentau cel puţin o comorbiditate subadiacentă, în special boli cardiovasculare şi diabet.

În opinia lui Hans Kluge, respectarea dispoziţiilor sanitare este necesară "pentru orice categorie de vârstă".

"Este nu doar un act de solidaritate în raport cu ceilalţi, în special faţă de cei mai susceptibili de a fi grav afectaţi, ci şi un act vital pentru propria sănătate şi siguranţă", a adăugat el.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO