Atenție la informațiile false despre coronavirus. Lista surselor oficiale de informare privind Covid-19

Atenție la informațiile false despre coronavirus. Lista surselor oficiale de informare privind Covid-19

Numărul deceselor înregistrate din cauza infectării cu coronavirus a ajuns, joi, la 2.700, dintr-un număr de aproape 80.000 de cazuri confirmate, la nivel mondial. Rata mortalității este de 3%.

Un bărbat de 25 de ani din județul Gorj este primul caz de infectare cu coronavirus din România. Nu prezintă simptome, însă a fost testat pozitiv. Șapte persoane, care locuiesc în aceeași casă cu bărbatul, vor fi izolate la domiciliu, sub pază, în următoarele două săptămâni.

Însă dincolo de acest eveniment, o adevărată „epidemie” s-a răspândit în mediul online: cea a informațiilor false despre Covid-19.

O notificare falsă făcută în numele ministrului Sănătății s-a viralizat pe internet

 

În spațiul public a apărut o notificare falsă despre răspândirea de coronavirus în România.

Citește și
Harta care arată LIVE răspândirea virusului ucigaș
Harta care arată LIVE răspândirea virusului ucigaș. Bilanțul a ajuns la 2.626 de morți
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În mesajul devenit viral se menționează o notificare de urgență emisă de ministrul Sănătății, cum că „focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și că în perioada următoare e posibil să ajungă și în România”.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România ! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat.

Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă !!!

Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute.

Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână.

Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed.

Până la sfârșitul lunii martie 2020, nu mergeți în locuri aglomerate, este bine ca să nu vă deplasați nici din localitatea dumneavoastră în altă localitate, evitați orice locuri aglomerate ( magazine , baruri , spitale , biserici , orice loc public), autobuze etc.

Purtați măști, după cum este necesar, în special în tren sau în transportul public

Evitați mâncarea prăjită sau picantă și consumați multă vitamina C și alte multiviamine cu multiminerale pentru întărirea sistemului imunitar ! Consultați lămîi , usturoi și multe ceaiuri fierbinți!

Simptomele ( descrierea ) sunt:
1. febră mare repetată;
2. tuse prelungită după febră;
3. Copiii și persoanele peste 60 de ani sunt predispuși !!!
4. Adulții se simt de obicei neliniștiti, agitați , nervoși , dureri frcvente de cap și în principal probleme legate de căi respiratorii;
5. Dureri musculare , abdominale , epuizare fizică exagerată , senzația tot timpul de frig chiar dacă în cameră este cald. Somnolență. Este extrem de contagios dar simptomele adevărate apar după 7 sau chiar 21 de zile De la contagiune!(când este de fapt foarte târziu pentru că după contagiune bolnavul contaminat , ne simțind nici un simptom al bolii , circulă și mai contaminează și alte persoane)!

Transmiteți ca mesaj public dacă vă pasă de viața umană a semenilor voștrii!”

Informațiile transmise în această notificare care s-a răspândit în spațiul public sunt false.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că nu există niciun caz confirmat pe teritoriul României de infecție cu coronavirus.

„Nu avem niciun caz pozitiv, la acest moment, pe teritoriul României”, a spus Costache.

Alte informații false
 

Potrivit unui site, s-ar fi comunicat din surse ale domeniului militar românesc că Polidinul, singurul imunomodulator produs în România, ar putea opri epidemia de coronavirus.

Această informație este un „fake news”.

Informație falsă: În România a apărut primul caz de infecție cu coronavirus

Pe mai multe site-uri din România, unele dintre ele cu un număr important de cititori, a circulat, luni, informaia conform căreia în România a fost confirmat primul caz de coronavirus la o tânără corporatistă, iar compania și-ar fi trimis acasă toți angajații.

Informația a fost infirmată, în foarte scurt timp, de managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, care a declarat că știrea este un „fake news”.

„E adevărat că la Matei Balș am făcut o serie de teste și că toate au ieșit negative. Deci știrea este falsă (...) În acest moment nu e niciun test în lucru, pentru că nu e cazul să facem o serie de teste. Au fost făcute teste. Au fost toate negative. În momentul de față nu există un caz pe teritoriul României cu virusul cel nou”, a spus Streinu Cercel, luni seara.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că nu există niciun caz confirmat pe teritoriul României de infecție cu coronavirus.

„Nu avem niciun caz pozitiv, la acest moment, pe teritoriul României”, a spus Costache.
 

Informație falsă: Epidemia de coronavirus va dispărea în aprilie datorită căldurii

O altă informație falsă a fost propagată chiar de către președintele SUA, Donald Trump, care a declarat, în urmă cu două săptămâni, că epidemia de coronavirus va dispărea probabil în aprilie, datorită căldurii.

"Până în aprilie, sau în cursul lunii aprilie, căldura, în general, ucide acest gen de viruși", a spus Trump. "Ar fi un lucru bun", a adăugat el.

În realitate, însă, cercetătorii nu știu dacă încălzirea vremii va ucide coronaviruslui. „Pur și simplu, nu știm asta”, a declarat Trudie Lang, cercetător în cadrul Universității Oxford, citată de newscientist.com. „Așa că, atunci când oamenii spun că vremea se va încălzi, iar virusul pur și simplu va dispărea, este o generalizare foarte păguboasă”, a adăugat Lang.

Trump nu este singurul politician care a făcut o astfel de declarație. Secretarul Sănătății al Marii Britanii, Matt Hancock, a declarat reporterului ITV Tom Clarke, recent, că speră ca răspândirea virusului să fie tot mai lentă, astfel încât să ajungă în Marea Britanie primăvara și vara, când coronavirusurile sunt mai puțin transmisibile.

Ce spune articolul 404 din Codul Penal

 

Răspândirea de informații false este, însă, pedepsită prin Codul penal, prin articolul 404.

„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani” (Articolul 404 din Codul Penal).

Alte „fake news” legate de coronavirus

 

- Șerpii au dus la răspândirea virusului

Un studiu realizat de cercetătorii chinezi publicat în Journal of Medical Virology a concluzionat că virusul a trecut probabil la oameni din specii locale de șarpe, inclusiv Kraitul Chinezesc și Cobra Chineză.

Însă această teorie a fost amplu combătută de alți virologi care susțin că astfel de speculații s-au bazat pe analiza ADN a probelor de virus și a rămas o „diferență de dovezi” între șerpi, ca gazdă a virusului, și răspândirea sa la oameni.

- Sursa îmbolnăvirii: supa de liliac

În presa străină, dar și în România, au circulat mai multe articole conform cărora coronavirusul s-ar fi răspândit din cauza consumului de supă de lilieci în China. Totodată, o tânără, „influencer” în China, s-a filmat mâncând supă de liliac într-una dintre călătoriile sale și a devenit ținta criticilor în întreaga lume, după ce cercetătorii au luat în calcul și ipoteza conform căreia coronavirusul s-ar fi răspândit de la lilieci.

Cu toate acestea, tânăra a specificat, ulterior, că imaginile au fost realizate în 2016, atunci când a călătorit în Micronesia, unde mâncarea de lilieci face parte din meniul zilnic al localnicilor.

- A fost răspândit intenționat

Și informațiile conform cărora coronavirusul a fost împrăștiat în mod intenționat de marile companii farmaceutice pentru a crește vânzarea unor vaccinuri au circulat constant în mediul online. Chiar și fondatorul Microsoft, Bill Gates, al doilea cel mai bogat om din lume, a fost protegonistul unor astfel de „fake news”. Cu toate acestea, încă nu există niciun vaccin împotriva coronavirusului, deși cercetătorii au efectuat, deja, o serie de teste.

- China sapă gropi comune pentru morții de coronavirus

Recent, autoritățile chineze au anunțat construirea, în timp record, a două spitale dedicate bolnavilor de coronavirus și a furnizat și imagini live de pe șantierele de construcție a spitalelor respective.

În mediul online, însă, s-a răspândit informația, pe baza imaginilor, conform căreia numărul morților este atât de mare în China, încât buldozerele sapă gropi comune pentru a se pregăti de miile de decese care vor urma.

Mituri legate de coronavirus, răspândite pe social media

 

Dincolo de știrile false, în mediul online, în special pe social media, s-ar răspândit și o serie de mituri despre coronavirus și despre răspândirea „virusului ucigaș”. Poate cel mai cunoscut dintre ele este cel conform căruia masca chirurgicală te apără de virus.

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat, însă, într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului Pro TV Liliana Curea, că masca de protecție nu îi ajută pe oamenii sănătoși să nu se îmbolnăvească, pentru că sunt construite destul de rudimentar. În schimb, dacă o persoană bolnavă poartă această mască, este diminuat riscul ca cei din jurul său să se îmbolnăvească la rândul lor.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat un top al celor mai răspândite mituri legate de coronavirus și de modul în care te poți proteja de „virusul ucigaș”.

Iată câteva dintre „miturile” care circulă pe internet, conform OMS:

- Uscătoarele de mâini din toalete ucid coronavirusul

Adevăr: Uscătoarele de mâini nu au nicio eficență în uciderea coronavirusului. Eficientă este, însă, spălarea pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

- Frecarea cu alcool sau clorină a întregului corp va ucide coronvirusul

Adevăr: Frecarea cu alcool nu va ucide virusul care a pătruns deja în organism. În plus, o astfel de practică poate fi foarte dăunătoare pentru anumite zone ale corpului, precum ochii sau gura.

- Este periculos să primești pachete din China

Adevăr: Nu este periculos să primești pachete din China, deoarece virusul nu supraviețuiește pentru mult timp pe hârtii și pachete, iar persoanele bolnave de coronavirus din China se află, deja, în carantină.

- Animalele de companie de acasă răspândesc coronavirusul

Adevăr: Nu există nicio evidență conform căreia animalele de companie ar putea fi infectate și ar contribui la răspândirea coronavirusului.

- Vaccinul împotriva pneumoniei te apără de coronavirus

Adevăr: Vaccinurile împotriva pneumoniei nu au niciun efect asupra coronavirusului. Virusul este atât de diferit, încât necesită dezvoltarea unui nou vaccin.

- Consumul de usturoi previne infectarea cu noul coronavirus

Adevăr: Nu există nicio dovadă conform căreia consumul de usturoi ar avea un efect asupra coronavirusului.

- Coronavirusul afectează doar persoanele în vârstă

Adevăr: De coronavirus se poate îmbolnăvi oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, persoanele în vârstă sau cele care suferă, deja, de anumite afecțiuni sunt mai predispuse să dezvolte o formă agravantă a bolii, odată contactată.

- Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Adevăr: Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor.

-Țânțarii transmit coronavirusul

Nu există dovezi că noul coronavirus poate fi transmis prin înţepăturile acestei insecte. De fapt, este vorba de un virus respirator, prin urmare acesta se răspândeşte în principal prin contactul cu particulele de salivă expirate de persoana infectată atunci când tuşeşte sau strănută, sau prin secreţiile nazale.

-Monedele și bancnotele pot infecta

Riscul unei infecţii prin contactul cu obiecte, inclusiv când acestea trec din mână în mână precum monedele bancnotele sau cărţile de credit este foarte redus.

-Coronavirusul poate călători pe distanțe mari

Nu, acest virus nu se răspândeşte pe calea aerului pe distanţe mari. Coronavirusul se răspândeşte în principal prin contactul cu particulele de salivă expirate de persoana infectată atunci când tuşeşte sau strănută, prin urmare nu se poate propaga la distanţe mari.

Coronavirusul nu poate de asemenea ajunge la o distanţă de peste 8 metri de persoana care tuşeşte sau strănută, aşa cum se zvoneşte. Particulele respiratorii expirate ajung la maximum 1 metru distanţă de persoana care este infectată.

-Câinii și pisicile, pericol de contagiere

Deocamdată nu există nicio dovadă că noul coronavirus infectează şi animalele de companie precum câinii şi pisicile. Totuşi acestea pot fi purtătoare ale bacteriilor obişnuite pe care le pot transmite oamenilor, precum E. coli şi Salmonela.

-Urina de copil protejează

Fals: urina nu omoară nici virusul nici bacteriile, dimpotrivă, poate conţine cantităţi de material viral sau bacterian. De aceea, spălarea pe mâini cu urină de copii nu protejează împotriva COVID-19. Este obligatorie folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool, sau apă şi săpun.

-Gerul și zăpada ucid virusul

Virusurile, la fel ca şi COVID-19, trăiesc în corpul uman a cărui temperatură se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de condiţiile meteo, prin urmare nu se poate spune că frigul sau zăpadă elimină acest patogen.

-Cocaina imunizează împotriva virusului

Nu există probe care să sprijine această afirmaţie. Cocaina este un drog stimulativ şi care dă dependenţă, astfel încât consumul său poate avea efecte secundare grave şi este dăunător sănătăţii.

-Spălarea căilor nazale previne contagierea

Nu există probe care să arate că această practică protejează de infectarea cu noul coronavirus. Deşi spălarea căilor nazale în mod regulat cu soluţie salină poate accelera recuperarea după o răceală obişnuită, nu s-a dovedit că previne infecţiile respiratorii.

 

Oficiali americani acuză Rusia că răspândește știri false despre coronavirus

 

Mii de conturi de pe reţelele Twitter, Facebook şi Instagram asociate cu Rusia propagă teorii ale conspiraţiei în legătură cu coronavirusul apărut în China, au declarat pentru France Presse responsabili ai SUA.

Această campanie rusă aminteşte de tentativele KGB din timpul războiului rece de a acredita ideea că HIV este o invenţie a cercetătorilor americani.

„Scopul Rusiei este de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi alianţele lor”, este de părere Philip Reeker, subsecretar de stat american pentru Europa şi Eurasia.

„Răspândind dezinformare despre coronavirus, aceşti actori ruşi rău intenţionaţi pun în pericol securitatea publică în detrimentul răspunsului global” la epidemie, adaugă acesta.
Teoriile difuzate online includ ideea că virusul a fost creat de SUA pentru a „purta un război economic împotriva Chinei”, că este vorba de o armă biologică inventată de CIA sau că face parte dintr-o strategie occidentală de "mesaje anti-China".

O serie de mesaje de pe Twitter propagă şi acuzaţii false la adresa cofondatorului Microsoft Bill Gates, a cărui fundaţie a investit miliarde de dolari în programe de sănătate la nivel internaţional.

De altfel, conform unui studiu publicat în Science Magazine în anul 2018, știrile false se răspândesc de aproximativ 10 ori mai repede pe rețelele de socializare decât cele reale, fundamentate.

Care sunt sursele oficiale de informare

 

Șeful DSU, Raed Arafat, le recomandă cetățenilor să verifice orice fel de informație.

„Știri false au apărut de câteva zile. De oriunde unde citesc informația, să o verifice pe site-urile speciale, în niciun caz să nu creadă toate informațiile care nu sunt verificate. Alții poate au un scop în ce fac. Până nu apare într-un site oficial, înseamnă că informația nu e verificată, nu e veridică”, a afirmat Arafat.

La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela a făcut un apel către reprezentanții presei să dea dovadă de responsabilitate.

„Eu fac un apel la dvs. ca să tratați cu responsabilitate, indiferent de publicație, ca să nu răspândim zvonuri care nu sunt reale. De aceea vom constitui un grup de lucru mâine. Actul de responsabilitate nu e doar al instituțiilor, este și al jurnaliștilor. Trăim toți în România și toți putem scăpa de coronavirus sau putem să avem probleme, indiferent dacă suntem politicieni sau dacă ne ocupăm de un alt obiect de activitate”, a spus Vela.

Iată, mai jos, lista surselor oficiale de informare despre coronavirus:

- Ministerul Sănătății

- Organizația Mondială a Sănătății

- Ministerul Afacerilor Interne (care a publicat, luni, pe pagina oficială de Facebook, câteva informații clare despre coronavirus, cu mesajul „Informează-te din surse oficiale!”)

Totodată, Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției un ghid cu informații utile în vederea evitării infectării cu virusul COVID-19:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori;

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Mai multe detalii, AICI.

Harta evoluției epidemiei de coronavirus

 

Evoluția epidemiei cu coronavirus poate fi urmărită LIVE cu ajutorul unei hărţi interactive realizate de Centrul pentru Stiință și Ingineria Sistemelor din cadrul Universității John Hopkins.

Harta afișează statistici despre numărul deceselor provocate de coronavirus, precum și cazurile confirmate, din toată lumea. Vezi harta AICI.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România

În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.

Harta care arată LIVE răspândirea virusului ucigaș. Bilanțul a ajuns la 2.626 de morți
Harta care arată LIVE răspândirea virusului ucigaș. Bilanțul a ajuns la 2.626 de morți

Numărul deceselor înregistrate din cauza infectării cu 2019-nCoV a ajuns, marți, la 2.626.

Când am putea avea un vaccin împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus. Anunțul făcut de Arafat
Când am putea avea un vaccin împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus. Anunțul făcut de Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a făcuit, marți, precizări despre situația din România privind noul coronavirus, care a înspăimântat deja o parte a populației.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.