Istoric italian: „Rușii fac manevre în toate țările, dar amestecul în alegerile din România este fără precedent”

×
Codul embed a fost copiat

Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România este „fără precedent în Europa”, chiar dacă în ultimii ani avem suficiente momente la care să ne raportăm, inclusiv Brexitul, a declarat pentru Știrile PRO TV, istoricul italian Stefano Bottoni.

Într-un interviu luat cu doar câteva ore înaintea deciziei CCR de a anula alegerile prezidențiale din cauza imixtiunilor Rusiei, Bottoni descrie tactica Kremlinului de a destabiliza țările europene și de a extinde conflictele politice în regiuni strategice, inclusiv România.

El atrage atenția asupra faptului că Rusia a reușit să impună în primul tur un candidat convenabil intereselor sale, deși “nu face parte din ADN-ul politic al României să sprijine astfel de candidați”, referindu-se la tradiția anticomunistă și antirusească a românilor.

În acest context, el face o paralelă între felul în care propaganda rusă a reușit să manipuleze o mare parte a electoratului român și maniera în care liderul maghiar Viktor Orban – considerat apropiat al Kremlinului - „a transformat milioane de persoane din anti-sovietici în susținători deschiși ai lui Putin”.

„Rușii fac manevre în toate țările”

„Rușii fac manevre în toate țările, fac încercări, au tentative și apoi văd ce reușesc. Cred că și ei au fost uimiți de succesul pe care l-au avut,” a declarat Stefano Bottoni.

Citește și
alegeri prezidentiale diaspora turul 2
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale - turul 2, în diaspora. S-au anulat alegerile prezidențiale

El explică faptul că rezultatul din primul tur de alegeri a fost posibil prin investiții semnificative în campanii de influență și propagandă. „Au cheltuit bani mulți și cred că asta este una dintre investițiile cele mai interesante din istorie,” subliniază el, făcând referire la impactul surprinzător pe care l-au avut strategiile rusești în Europa.

Pentru a ilustra modul în care asemenea operațiuni pot schimba peisajul politic, Bottoni compară situația din România cu cea din Ungaria. „Să ne gândim la 1956, anul Revoluției maghiare, care a fost înăbușită de ruși – cum a reușit Viktor Orban să transforme milioane de persoane din anti-sovietici în susținători deschiși ai lui Putin,” explică istoricul.

Această transformare, spune Bottoni, arată cum o strategie bine coordonată de influență poate modifica percepția publicului într-un timp relativ scurt. El avertizează că o situație similară ar putea fi posibilă și în România, mai ales în contextul unei crize sociale și economice.

„În Ungaria, petrecerea s-a terminat, după oprirea fondurilor europene

Bottoni subliniază că stabilitatea economică și politică este esențială pentru contracararea interferențelor externe. El atrage atenția asupra consecințelor reducerii sprijinului financiar european, comparând situația din România cu cea a Ungariei.

Stefano Bottoni: “Acum este o provocare foarte serioasă, pentru că acea stabilitate pe care Orban o garanta maghiarilor mult timp a început să se dezechilibreze. De doi ani, Ungaria nu mai primește fonduri europene, și acum vedem consecințele.

Este un avertisment pentru o țară (ca România - n.r.) unde 90% din investițiile publice, atât în infrastructură, cât și în alte proiecte de dezvoltare, depind de fondurile care vin de la Bruxelles, de la Uniunea Europeană. Dacă aceste fonduri nu vin, nu mai există dezvoltare.

Creșterea economică în Ungaria s-a oprit acum doi ani, în momentul în care Bruxelles-ul a încetat să mai aloce fonduri pentru dezvoltarea Ungariei, tocmai pentru aceste chestiuni politice.

Timp de zece ani, Ungaria s-a bazat pe aceste fonduri europene care veneau prin fonduri nerambursabile. Dar acum, când fondurile nu mai ajung, sigur că petrecerea s-a terminat.”

Istoricul consideră că rezultatul primului tur al alegerilor reprezintă o lecție importantă despre fragilitatea democrației românești. „Aceasta este o tentativă din partea Rusiei de a destabiliza țara și de a submina stabilitatea regională,” a concluzionat Bottoni.

Într-un gest fără precedent, Curtea Constituțională a decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale și repetarea lor, după dezvăluirile legate de imixtiunea Rusiei în procesul electoral din România.

Cine este Stefano Bottoni

Stefano Bottoni este un specializat în istoria Europei Centrale și de Est, cu un interes deosebit pentru regimurile comuniste și tranziția postcomunistă.

El este cunoscut mai ales pentru analiza regimului iliberal din Ungaria. Cea mai recentă carte a sa - „Geniul“ Panoniei. Proiectul Orbán şi ameninţarea iliberală urmărește traiectoria și discursul politic al controversatului lider de la Budapesta.

Bottoni are o relație strânsă cu România datorită studiilor sale despre Regiunea Autonomă Maghiară și a conexiunilor personale și academice din Transilvania.

Este considerat o autoritate în analiza transformărilor politice și sociale din regiune, adesea intervievat pe teme legate de democrație, extremism și influența Rusiei în Europa.

Articol recomandat de sport.ro
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Citește și...
În ce condiții poate fi prelungit mandatul lui Klaus Iohannis, care expiră în 21 decembrie
În ce condiții poate fi prelungit mandatul lui Klaus Iohannis, care expiră în 21 decembrie

CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral de la zero. Noile alegeri ar urma să fie organizate abia în 2025, în condițiile în care mandatul președintelui în funcție Klaus Iohannis va expira la 21 decembrie 2024.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale - turul 2, în diaspora. S-au anulat alegerile prezidențiale
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale - turul 2, în diaspora. S-au anulat alegerile prezidențiale

Alegeri prezidențiale 2024 - turul 2: Românii din diasporă au început procesul electoral pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, într-un moment crucial pentru democrația românească.

Recomandări
Surse: Alegerile prezidențiale vor avea loc în mai. Coaliția a stabilit calendarul
Surse: Alegerile prezidențiale vor avea loc în mai. Coaliția a stabilit calendarul

Liderii coaliției de guvernare au discutat miercuri, la Palatul Victoria, în prima ședință din acest an, bugetul pe 2025, calendarul alegerilor prezidențiale și candidatul comun al alianței.

Ipoteză șocantă în cazul adolescenților morți în Tulcea. S-au sinucis după ce părinții nu ar fi fost de acord cu relația lor
Ipoteză șocantă în cazul adolescenților morți în Tulcea. S-au sinucis după ce părinții nu ar fi fost de acord cu relația lor

Sfârșit tragic pentru o fată și un băiat, în vârstă de 15 ani, dați dispăruți în urmă cu patru zile. Cei doi au fost găsiți morți într-o carieră de piatră de la marginea orașului Tulcea.

Ministrul Energiei: „Vânzarea gazului Neptun Deep nu are legătură cu aderarea la Schengen”
Ministrul Energiei: „Vânzarea gazului Neptun Deep nu are legătură cu aderarea la Schengen”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, clarifică situația vânzării gazului Neptun Deep către Germania de către OMV Petrom.