LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale - turul 2, în diaspora. S-au anulat alegerile prezidențiale
06-12-2024
|
17:27
Alegeri prezidențiale 2024 - turul 2: Românii din diasporă au început procesul electoral pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, într-un moment crucial pentru democrația românească.
Peste 15.000 de noi voturi au fost înregistrate la secţiile deschise în străinătate pentru alegerile prezidenţiale în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale a României (CCR) conform căruia a anulat întregul proces electoral.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind prezenţa la vot în secţiile din străinătate, până la ora 15.00 votaseră 29.973 de persoane pe listele suplimentare, numărul total al votanţilor fiind de 33.001.
La ora 17.00, numărul votanţilor pe liste suplimentare a ajuns la 45.040 de persoane, iar cel total la 48.068.
Astfel, în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale privind anularea procesului electoral privind alegerea preşedintelui României s-au mai înregistrat peste 15.000 de voturi.
Judecătorii Curții Constituționale au decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, ca urmare a informațiilor desecretizate din sedința CSAT de săptămâna trecută. Practic, zecile de mii de români din diaspora care au votat deja, au făcut-o degeaba. Întreg procesul electoral se va relua de la zero.
Judecătorii Curții Constituționale au decis anularea rezultatelor obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, o premieră istorică în România.
Câți români au votat până acum în străinătate.
La ora 13:00, ora României, s-au deschis urnele în secțiile de votare din Europa Centrală și de Vest.
În doar o oră și jumătate de la deschiderea urnelor, românii din diaspora se grăbesc să voteze președintele și și-au exprimat opțiunea aproape 18:000 de persoane. Peste 14.800 de alegători și-au exprimat deja opțiunea în secții și alți 3000 prin corespondență.
Dintre cei care au votat până la această oră, cei mai mulți sunt în Republica Moldova - peste 4.400, Spania - peste 2.300, Germania - peste 1.600 și Italia - peste 1.500.
Secțiile din Marea Britanie, Portugalia și Islanda, sunt singurele din Europa care nu s-au deschis încă.
În primul tur, până la această oră votaseră 13.100 de români, dintre care 8.900 în secții și 4.200 prin corespondență.
La ora 12:00 (ora României) s-au deschis primele secții de vot din Europa. Este vorba de secțiile din estul Europei, inclusiv cele din Republica Moldova.
În total, până la această oră, au votat 3.818 de români, dintre care 790 în secțiile de votare și restul prin corespondență.
Ambasadorul României în Pakistan Dan Stoenescu a fost primul votant la secţia nr 700 din Islamabad la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în diaspora, el declarând că a votat pentru valorile democratice europene.
”Vot istoric! Am votat azi pentru valorile democratice europene, drepturile omului şi ancorarea fermă a ţării noastre în spaţiul euro-atlantic.Doar astfel putem păstra vii idealurile Revoluţiei Române din 1989 şi asigura pacea, securitatea, prosperitatea şi viitorul României”, a scris diplomatul pe X, potrivit News.ro.
Românii continuă să voteze în secțiile deschise în diaspora. Până vineri la ora 09:00 (ora României) și-au exprimat votul 3.352 de alegători, dintre care 3.028 prin corespondență și 324 pe listele suplimentare.
Față de primul tur al alegerilor prezidențiale, numărul românilor care au votat până la această oră este mai mic, dar diferența este făcută de voturile prin corespondență. În ceea ce privește voturile în secții, mai mulți români s-au grăbit să își exprime votul la turul al doilea: 324 față de 150, câți au fost pe 24 noiembrie.
Până la ora 8:00 (ora României) au votat în străinătate 3.300 de români - 272 pe liste suplimentare și 3.028 prin corespondență. Cele mai multe voturi s-au înregistrat până în acest moment în Tokyo, Melbourne și Sydney.
Prima secţie de vot din străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, Noua Zeelandă, vineri la ora locală 12:00 (01:00 ora României). Următoarele pe listă sunt: Australia (6), Japonia (1) şi alte ţări din regiune.
Românii care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare dintre secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, notează Agerpres.
Elena-Valerica Lasconi este candidatul susținut de Uniunea Salvați România (USR) la alegerile prezidențiale din 2024.
Călin Georgescu, 62 de ani, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an. El și-a ales deviza „Partidul meu este poporul român”.
Românii din diasporă au început procesul electoral pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, într-un moment crucial pentru democrația românească.
Peste 950 de secții de votare au fost organizate în țările cu comunități românești semnificative, marcând un eveniment politic de importanță majoră pentru comunitatea românească din întreaga lume.
Procesul electoral pentru românii aflați în afara țării se desfășoară pe parcursul a trei zile, oferind o flexibilitate sporită pentru cetățenii care doresc să-și exercite dreptul fundamental democratic. Prima zi de votare, duminică, 6 decembrie, a început la ora 12:00 și se va încheia la ora 21:00. A doua zi de votare, sâmbătă, 7 decembrie, va avea loc între orele 7:00 și 21:00. Ultima zi de vot din diaspora se suprapune cu votarea din țară și începe la 07:00 (ora locală), până la ora 21:00 (ora locală).
Primele secții de votare s-au deschis deja în Noua Zeelandă, unde ora locală 12:00 coincide cu ora 01:00 în România.
Pentru a facilita participarea democratică, autoritățile au organizat 950 de secții de votare în țările cu cele mai mari comunități românești. Topul țărilor cu cele mai multe secții arată astfel:
- Italia: 157 de secții
- Spania: 146 de secții
- Regatul Unit: 106 secții
- Germania: 85 de secții
- Franța: 67 de secții
- Republica Moldova: 58 de secții
Click pe harta de mai jos pentru a găsi cea mai apropiata secție de votare
Cetățenii români care doresc să voteze trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte. Principalele cerințe includ:
1. Vârsta minimă de 18 ani împliniți
2. Prezentarea unui act de identitate valid, care poate fi:
- Carte de identitate
- Carte electronică de identitate
- Pașaport diplomatic
- Pașaport de serviciu
- Pașaport simplu
- Pașaport simplu temporar
Pentru prima dată în istoria alegerilor prezidențiale din România, toate secțiile de votare din diaspora vor fi monitorizate video pe întreaga durată a procesului electoral. Această măsură vine în sprijinul asigurării transparenței și corectitudinii scrutinului.
Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va fi utilizat pentru a verifica identitatea alegătorilor și pentru a preveni eventualele tentative de fraudă electorală.
La sosirea la secția de votare, alegătorii vor parcurge următorii pași:
1. Prezentarea actului de identitate operatorului de calculator
2. Verificarea dreptului de vot și a faptului că nu s-a mai votat la acest scrutin
3. Primirea buletinului de vot și a ștampilei cu mențiunea "VOTAT"
4. Exercitarea votului în cabina de vot prin aplicarea ștampilei în interiorul patrulaterului cu numele candidatului dorit
O măsură importantă este că toți alegătorii care se află la sediul secției de votare sau la rând la ora oficială de închidere (21:00) vor putea să voteze până la ora 23:59, asigurându-se astfel dreptul tuturor celor prezenți de a-și exprima opțiunea.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
diaspora,
vot,
Dată publicare:
06-12-2024 15:18
Articol recomandat de sport.ro