„Nu vom merge în mormintele noastre pline de apă.” Bătălie pentru combustibilii fosili în ultima zi a summitului COP28
Oficial, summitul pentru climă COP28 găzduit de Dubai trebuia să se încheie marţi, la ora locală 11:00.
Se pare că nu există nicio şansă ca acest lucru să se întâmple, pentru că negociatorii, după discuţii care s-au prelungit pe parcursul nopţii, încearcă să ajungă la un nou proiect de acord, multe ţări criticând o versiune anterioară, pe care au considerat-o prea slabă, deoarece omitea ideea unei „eliminări treptate" a combustibililor fosili, relatează The Guardian şi Reuters.
Ţările reunite la summitul de la Dubai încearcă să ajungă la un acord asupra unui plan de acţiune global pentru a limita schimbările climatice suficient de repede astfel încât să mai poată fi evitate inundaţii dezastruoase, canicula mortală şi schimbările ireversibile ale ecosistemelor lumii.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Un proiect de acord final, publicat luni de Emiratele Arabe Unite, care deţine preşedinţia summitului, a sugerat opt opţiuni pe care ţările "ar putea" să le adopte pentru a reduce emisiile. Una dintre ele prevedea "reducerea atât a consumului, cât şi a producţiei de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat şi echitabil, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050 sau în jurul acestui an".
Ar fi prima dată în istorie când un summit al ONU privind clima ar menţiona reducerea utilizării tuturor "combustibililor fosili". Cu toate acestea, demersul nu a fost la înălţimea aşteptărilor, pentru că mulţi voiau să apară explicit formularea "eliminarea treptată" a cărbunelui, petrolului şi gazelor, cerută de multe naţiuni.
De asemenea, mulţi vor ca accentul să fie pus pe necesitatea ca reducerea utilizării combustibililor fosili să aibă loc în acest deceniu. Oamenii de ştiinţă spun că numai astfel se poate evita escaladarea schimbărilor climatice.
Negociatorii de la Dubai aşteptau, aşadar, un nou text marţi, delegaţii declarând că termenul limită pentru închiderea summitului nu mai era fezabil. De altfel, summiturile COP se termină rareori la timp.
Proiectul de luni a fost criticat ca fiind prea slab de către participanţi precum Australia, Canada, Chile, Uniunea Europeană, Norvegia şi Statele Unite, naţiuni ce fac parte din grupul celor 100 care cer un angajament mai ferm de a scoate din uz în întreaga lume cărbunele, petrolul şi gazele.
Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.
„Marea majoritate a ţărilor doresc un text mai ferm - reducerea treptată în vederea unei eliminări pe termen lung sau o tranziţie de la combustibilii fosili", a declarat ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide pentru Reuters.
Brazilia doreşte un text mai puternic privind renunţarea la combustibilii fosili, dar care să clarifice faptul că ţările bogate şi cele sărace ar putea face acest lucru în termene diferite, a declarat ministrul mediului din această ţară, Marina Silva. "Unul dintre neajunsuri este că nu stabileşte eforturile de eliminare treptată a combustibililor fosili", a declarat Silva.
Reprezentanţii micilor naţiuni insulare au declarat că nu vor aproba un acord care reprezintă un "mandat de executare" pentru ţările lor vulnerabile, afectate de creşterea nivelului mării.
„Nu ne vom duce în tăcere în mormintele noastre pline de apă", a declarat John Silk, şeful delegaţiei din Insulele Marshall.
Surse familiare cu discuţiile au declarat că preşedintele Emiratelor Arabe Unite la COP28, Sultan al-Jaber, s-a confruntat cu presiuni din partea Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului de producători de petrol OPEC din care fac parte EAU, pentru a elimina orice menţiune a combustibililor fosili din text - ceea ce nu a făcut.
Un negociator al COP28 pentru această ţară a refuzat să comenteze textul luni seară.
Într-o scrisoare datată 6 decembrie, consultată de Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a îndemnat membrii OPEC să respingă orice acord COP28 care vizează combustibilii fosili.
Negociatorii şi observatorii din cadrul discuţiilor COP28 au declarat pentru Reuters că, în timp ce Arabia Saudită a fost cel mai puternic oponent, alţi membri OPEC şi OPEC+, inclusiv Iran, Irak şi Rusia, s-au opus şi ele încercărilor de a introduce în acord o eliminare treptată a combustibililor fosili.
Nu a fost clar dacă China, principalul emiţător de gaze cu efect de seră din lume, a susţinut proiectul. Surse familiare cu o reuniune a negociatorilor COP28 în primele ore ale zilei de marţi au declarat că Beijingul s-a opus unei secţiuni din text care prevedea că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial trebuie să atingă un nivel maxim înainte de 2025.
Ministrul indian al mediului, Bhupender Yadav, a refuzat, de asemenea, să comenteze ultimul proiect de acord.
Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat că proiectul de acord este „dezamăgitor" şi că blocul comunitar va negocia în orele suplimentare pentru un text mai puternic. „Vom discuta atât timp cât va fi necesar", a declarat Hoekstra reporterilor.
Acordurile la summiturile ONU privind clima trebuie să fie adoptate prin consens între cele aproape 200 de ţări prezente. Apoi, depinde de fiecare ţară în parte să pună în aplicare acordul convenit la nivel mondial, prin politici şi investiţii naţionale.
Pentru naţiunile producătoare de petrol, un acord global la COP28 privind renunţarea la combustibilii fosili ar putea semnala disponibilitatea politică a altor state de a reduce utilizarea produselor profitabile pe care se bazează economiile lor producătoare de combustibil.
În ciuda creşterii rapide a energiei regenerabile, combustibilii fosili produc încă aproximativ 80% din energia mondială.