Liderii arabi și musulmani spun că Israelul este vinovat pentru „crimele” împotriva palestinienilor. Țările arabe, divizate

summit
Getty

Arabia Saudită şi ţările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, declarând, în cadrul unui summit comun arabo-islamic organizat la Riad, că Israelul este responsabil pentru "crimele" împotriva palestinienilor.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a reunit lideri arabi şi musulmani pentru summit, în contextul în care regatul a încercat să îşi exercite influenţa pentru a face presiuni asupra Statelor Unite şi Israelului în vederea încetării ostilităţilor din Gaza. Zeci de lideri, printre care preşedintele iranian Ebrahim Raisi, preşedintele turc Tayyip Erdogan, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, care a fost primit înapoi în Liga Arabă la începutul acestui an, au participat la reuniune.

Regatul saudit îşi afirmă "condamnarea şi respingerea categorică a acestui război barbar împotriva fraţilor noştri din Palestina", a declarat prinţul moştenitor saudit. "Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară care dovedeşte eşecul Consiliului de Securitate (al ONU) şi al comunităţii internaţionale de a pune capăt încălcărilor flagrante ale legilor internaţionale de către Israel", a afirmat el în discursul rostit în cadrul summitului.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că palestinienii se confruntă cu un "război genocidar" şi a cerut Statelor Unite să pună capăt "agresiunii" israeliene.

Iranianul Raisi a salutat gruparea palestiniană Hamas - pe care o susţine - pentru războiul său împotriva Israelului şi a îndemnat ţările islamice să impună Israelului sancţiuni pentru petrol şi bunuri. "Nu există altă cale decât să opunem rezistenţă Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa sa împotriva Israelului", a declarat Raisi în discursul său.

Citește și
Joe Biden Benjamin Netanyahu
Biden, primele critici la adresa lui Netanyahu de la izbucnirea conflictului Israel - Hamas. Nemulțumirea președintelui SUA
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere de când luptătorii Hamas au năvălit în Israel pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane. Ca răspuns, Israelul şi-a intensificat asaltul asupra Fâşiei Gaza, unde 11.078 de persoane au fost ucise până vineri, 40% dintre acestea fiind copii, potrivit oficialilor palestinieni.

Țările arabe sunt divizate

Luptele s-au intensificat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în apropierea spitalelor supraaglomerate din oraşul Gaza, au declarat oficiali palestinieni. Un bebeluş a murit într-un incubator la cel mai mare spital din Gaza după ce acesta a rămas fără curent, iar un pacient aflat la terapie intensivă a fost ucis de un obuz israelian, susţine Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Războiul a bulversat alianţele tradiţionale din Orientul Mijlociu, deoarece Riadul a intrat într-un dialog mai apropiat cu Iranul, a respins presiunea americană de a condamna Hamas şi şi-a suspendat planurile de a normaliza relaţiile cu Israelul.

Deplasarea lui Raisi în Arabia Saudită este prima vizită a unui şef de stat iranian în peste de un deceniu. Teheranul şi Riadul au pus capăt unor ani de ostilitate în cadrul unui acord mediat de China în luna martie.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele turc Erdogan - a cărui ţară face parte din NATO - a făcut apel la o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni. "În Gaza nu pauzele de câteva ore sunt de ceea ce avem nevoie, ci mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului", a declarat Erdogan la summit.

Emirul Qatarului a reamintit că ţara sa, unde se află mai mulţi lideri Hamas, încearcă să medieze eliberarea ostaticilor israelieni şi speră că se va ajunge în curând la un armistiţiu umanitar. "Cât timp va mai trata comunitatea internaţională Israelul ca şi cum ar fi mai presus de legile internaţionale?", a întrebat el retoric pe un ton acuzator.

Regatul saudit trebuia să găzduiască două summituri extraordinare, cel al Organizaţiei Cooperării Islamice şi cel al Ligii Arabe, sâmbătă şi duminică. Summitul comun de sâmbătă a înlocuit cele două reuniuni, având în vedere situaţia "extraordinară" din Gaza, a declarat Ministerul saudit de Externe.

Hamas a cerut participanţilor la summit să ia "o decizie istorică şi decisivă şi să acţioneze pentru a opri imediat agresiunea sionistă".

Miniştrii de externe arabi au fost însă divizaţi, deoarece unele ţări, în frunte cu Algeria, au cerut o întrerupere completă a legăturilor diplomatice cu Israelul, au declarat doi delegaţi pentru Reuters. Însă alte ţări arabe, care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, au ripostat, subliniind necesitatea de a menţine deschise canalele de discuţie cu guvernul lui Netanyahu.

Ce spune rezoluția finală a summitului

Rezoluţia finală emisă de summitul comun arab şi islamic de la Riad cere încetarea a ceea ce descrie ca fiind agresiunea Israelului împotriva Gaza, precum şi a "crimelor de război şi a masacrelor barbare, brutale şi inumane", relatează CNN.

"Condamnăm agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza, crimele de război şi masacrele barbare, brutale şi inumane comise de guvernul colonial de ocupaţie împotriva poporului palestinian, inclusiv în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est. Cerem ca aceasta să fie oprită imediat", se arată în rezoluţie.

În declaraţie se precizează că summitul respinge caracterizarea acestui "război de răzbunare ca fiind (unul de) autoapărare" şi cere încetarea asediului din Gaza, precum şi intrarea imediată a convoaielor de ajutor umanitar, inclusiv alimente, medicamente şi combustibil.

De asemenea, liderii cer Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să ia o "decizie decisivă şi obligatorie" care să impună încetarea agresiunii.

"Cerem Consiliului de Securitate să ia o decizie imediată prin care să condamne distrugerea barbară de către Israel a spitalelor din Fâşia Gaza şi să nu mai împiedice intrarea medicamentelor, alimentelor şi combustibilului", se arată în text.

Rezoluţia a cerut, de asemenea, Curţii Penale Internaţionale să efectueze o anchetă cu privire la ceea ce a descris drept crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de Israel împotriva poporului palestinian, în toate teritoriile palestiniene ocupate.

De asemenea, rezoluţia a cerut tuturor ţărilor să înceteze exportul de arme şi muniţii către Israel, folosite de armata sa şi de "coloniştii terorişti care ucid palestinieni şi le distrug casele".

În cadrul summitului s-a afirmat că o "pace justă, durabilă şi cuprinzătoare" este singura cale de a garanta securitatea şi stabilitatea pentru populaţia din regiune.

"Protecţia împotriva ciclurilor de violenţă şi a războaielor nu va fi realizată fără a pune capăt ocupaţiei israeliene. ... Considerăm Israelul, puterea de ocupaţie, responsabil pentru continuarea şi agravarea conflictului ca urmare a agresiunii sale împotriva drepturilor omului", spun liderii arabi şi musulmani.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Soluția lui Erdogan pentru a pune capăt războiului din Israel. Turcia va garanta pacea în Orientul Mijlociu
Soluția lui Erdogan pentru a pune capăt războiului din Israel. Turcia va garanta pacea în Orientul Mijlociu

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că o conferinţă internaţională de pace ar trebui convocată pentru a se ajunge la o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni, informează Reuters.

 

Biden, primele critici la adresa lui Netanyahu de la izbucnirea conflictului Israel - Hamas. Nemulțumirea președintelui SUA
Biden, primele critici la adresa lui Netanyahu de la izbucnirea conflictului Israel - Hamas. Nemulțumirea președintelui SUA

La puțin peste o lună de când gruparea teroristă Hamas a atacat Israelului, au apărut primele critici ale președintelui SUA, Joe Biden, la adresa premierului evreu Benjamin Netanyahu.

Recomandări
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”

Își spune Doctor Heart. Este un medic tânăr, devotat meseriei, care își tratează pacienții cu empatie. Ștefan Busnatu este cardiologul care din grijă pentru inimile românilor alege spitalul din România, în locul celor din străinătate.

Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”
Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”

Cu o dureroasă sinceritate, ministrul Muncii spune că sunt zero șanse ca în România să crească speranța de viață.

Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual
Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual

Sistemul de Garanție Returnare merge cu pași timizi, cu toate că autoritățile au avut la dispoziție trei ani să îl pregătească.