REFERENDUMUL pentru independenta, respins in Scotia. Liderul miscarii secesioniste a demisionat din postul de premier
LIVE-TEXT. Scotienii au votat impotriva independentei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anuntate vineri. Liderul separatistilor scotieni Alex Salmond si-a recunoscut infrangerea.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Scotienii au votat pe 18 septembrie intr-un referendum istoric care le-a dat de ales intre independenta si autonomie sporita. De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegatori inscrisi, potrivit ultimelor estimari, s-au prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea: "Scotia trebuie sa devina o tara independenta?", si sa decida daca vor pune capat sau nu unei uniuni care dateaza din 1707.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Astfel, scotienii au respins independenta de Marea Britanie. Dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decat cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC. In procente, 55,3 la suta din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,7 la suta in favoarea ei.
Cronologia evenimentelor, vineri, 19 septembrie 2014:
ora 19:00 Obama saluta victoria unionistilor scotieni si exercitiul democratic
Presedintele Statelor Unite Barack Obama a salutat vineri victoria taberei care s-a opus independentei Scotiei si modul in care locuitorii acestei regiuni au desfasurat "integral si dinamic" acest exercitiu democratic, relateaza Mediafax.
"Prin dezbateri si discutii aprinse, dar pasnice, ei au amintit lumii contributiile enorme ale Scotiei la Regatul Unit si lume si s-au exprimat in favoarea mentinerii Scotiei in Regatul Unit", a declarat Obama, citat intr-un comunicat.
"Noi nu avem alt aliat mai apropiat ca Regatul Unit si intentionam sa ne continuam relatia puternica si speciala cu toti locuitorii Marii Britanii si Irlandei de Nord, intr-o perioada in care raspundem provocarilor cu care lumea se confrunta", a continuat presedintele american.
ora 18:00 Alex Salmond a demisionat din functia de sef al Guvernului Scotiei
Alex Salmond, sustinatorul initiativei privind independenta Scotiei, a anuntat ca va demisiona din functia de premier al regiunii britanice. Alex Salmond este unul dintre sustinatorii campaniei in favoarea independentei Scotiei.
ora 12:25 Corlatean saluta rezultatul referendumului din Scotia
”Marea Britanie, cu Scotia ca parte integranta, reprezinta un partener strategic al Romaniei la nivel bilateral, precum si la nivelul UE si NATO. Rezultatul referendumului a reconfirmat atat unitatea si forta Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, cat si apartenenta Scotiei la acesta. Astfel, ne bucuram ca Marea Britanie continua sa fie acelasi partener si aliat puternic pentru Romania la nivel european si international”, afirma ministrul Corlatean.
Acesta adauga ca, in conditiile provocarilor de securitate si economice ale lumii actuale, este necesar, mai mult ca oricand, ca vocea Uniunii Europene, prin contributia fiecaruia dintre statele membre, sa fie unitara si coerenta pentru a fi credibila.
“Provocarile cu care ne confruntam atat in vecinatatea estica a UE si NATO, dar si in plan mai larg necesita raspunsuri coordonate si puternice. Avem nevoie de mai multa integrare, nu de fragmentare pentru a conta ca actori pe scena globala”, mai arata Titus Corlatean dupa anuntarea rezultatului referendumului din Scotia, organizat si desfasurat cu acordul autoritatilor de la Londra.
ora 11:30 Sustinatorii independentei Scotiei, devastati de infrangerea suferita la referendum
In centrul capitalei, chiar langa castelul din Edinburgh, mai multi sustinatori ai independentei, unii imbracati in kilturi, erau in lacrimi dupa ce au petrecut o noapte alba pentru a canta, a bea si a astepta verdictul referendumului sub o ploaie marunta.
"Credeam ca totul se va intoarce in favoarea noastra. Sentimentul meu era diferit. Dinamica era de partea noastra. Cred ca oamenii nu au realizat cat de important era acest lucru", a declarat Charlotte Darroch.
Adolescenta a urmarit numaratoarea voturilor imbracata in uniforma sa scolara, plina de insigne cu "Yes", si un drapel scotian infasurat in jurul umerilor.
"Dar acesta nu este sfarsitul campaniei pentru" independenta, a adaugat ea, deja pregatita sa reporneasca la lupta.
"Nu imi pot imagina un nou referendum. Nu se stie ce se va intampla in urmatorii 20 de ani, dar nu il vad" posibil, a apreciat la randul sau Danny TrenCh, in varsta de 23 de ani, care se indrepta spre serviciu.
"Sunt putin bulversat, dar asta-i viata. Existenta mea nu se va schimba", a adaugat el.
Andreia Rodrigues, o braziliana de 38 de ani, a votat de asemenea pentru independenta, dar intelege motivatiile celor care s-au opus. "Nu cred ca scotienii vor cu adevarat sa faca parte din uniune, dar le-a fost teama pentru problemele economice si moneda", a subliniat ea.
"Nu pot sa-i condamn. Eu sunt braziliana si stiu ca o schimbare de moneda este intotdeauna o bataie de cap", a adaugat ea.
O opozanta a independentei, Louise Fleming, in varsta de 21 de ani, a fost incantata de rezultatul votului. "Nu ne putem astepta ca totul sa fie fantastic de maine, dar Scotia a luat decizia cea buna", a insistat Louise.
ora 10.25 Scotienii au votat in proportie de 55,3 la suta impotriva independentei - rezultate finale
Independenta Scotiei de Marea Britanie a fost respinsa de 55,3 la suta din populatie, in timp ce 44,7 la suta dintre scotieni au votat in favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anuntate vineri de BBC dupa numararea buletinelor din toate cele 32 de circumscriptii. Astfel, dupa o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat impotriva independentei, cu mult mai mult decat cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obtine victoria in acest referendum. Numarul voturilor in favoarea independentei Scotiei a fost de 1.617.989.
Rata de participare la vot este de 84,59 la suta, ceea ce reprezinta 4.283.392 de alegatori, in timp ce 3.429 de voturi au fost anulate.
ora 9:35 David Cameron a declarat ca Marea Britanie trebuie sa se reuneasca si sa mearga inainte si a promis puteri sporite celor patru natiuni constitutive ale Regatului Unit. Detalii aici.
ora 09.15 Independenta Scotiei, respinsa de populatia din clasa de mijloc, mai in varsta si din zonele rurale
Voturile impotriva indepedentei Scotiei au fost mai numeroase in zonele in care populatia apartine in majoritate clasei de mijloc sau este mai in varsta, in zonele cu o proportie mai ridicata a persoanelor nascute in alte parti ale Marii Britanii si in jumatatea predominant rurala a Scotiei. Astfel, 64 la suta din populatie a respins independenta in circumscriptiile in care peste 12 la suta din locuitori s-au nascut in alta parte a Marii Britanii, afirma profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde pentru BBC News Online. Media de respingere a independentei a fost de 60 la suta in zonele in care peste 30 la suta din populatie are ocupatii manageriale si de 61 la suta in zonele in care peste 24 la suta din populatie are peste 65 de ani.
Voturile impotriva independentei au fost mai numeroase in jumatatea predominant rurala a Scotiei (60 la suta), mai degraba decat in zonele urbane, unde media a fost de 53 la suta.
ora 08.45 Alex Salmond isi recunoaste infrangerea la referendumul pe tema independentei Scotiei
Liderul separatistilor scotieni Alex Salmond si-a recunoscut, vineri, infrangerea la referendumul organizat joi in Scotia. "Scotia a decis, cu majoritate, sa nu devina o tara independenta", a declarat Salmond intr-o interventie publica la Edinburgh, dupa publicarea rezultatelor aproape definitive. Detalii aici.
ora 8:15 Scotienii au respins independenta de Marea Britanie. După numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decat cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC.
In procente, 55,42 la suta din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta in favoarea ei.
ora 06.45 BBC News anticipeaza ca 54% dintre scotieni s-au pronuntat IMPOTRIVA independentei fata de Marea Britanie, in timp ce 46% dintre voturi au spus "DA".
BBC estimeaza ca referendumul a fost respins de 54 la suta din populatie, in timp ce 46 la suta a votat in favoarea acestuia.
Potrivit rezultatelor partiale, anuntate dupa numararea a 24 dintre cele 32 de circumscriptii, 54,21 la suta au respins independenta, in timp ce 45,79 la suta au votat in favoarea ei.
Rata de participare a fost de 84,16 la suta, iar 2.262 de voturi au fost respinse.
Cronologia evenimentelor, joi, 18 septembrie 2014:
ora 21.15 Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scotieni se pronunta impotriva independentei
Cincizeci si unu la suta dintre alegatorii din Scotia se pronunta impotriva independentei fata de Marea Britanie, in timp ce tabara secesionista are o cota de 49 la suta, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters inainte de inchiderea sectiilor de votare.
ora 21.00 Francois Hollande: Referendumul din Scotia este determinant pentru intreaga Europa
Rezultatele referendumului privind independenta Scotiei sunt decisive pentru intreaga Europa, afirma presedintele Frantei, Francois Hollande, citat de Reuters."Dupa o jumatate de secol in care a avut loc o construire a Europei, riscam acum o perioada a deconstructiei", a declarat Hollande intr-o conferinta de presa. "Referendumul care are loc in acest moment in Scotia este determinant atat pentru viitorul Marii Britanii, cat si pentru cel al Europei", a subliniat Hollande.
ora 20.00 Precedent pentru divortul" pasnic
"Cred ca Scotia ar crea un precedent pentru "divortul" pasnic, democratic al unor regiuni de tarile de care apartin, cu alte cuvinte, secesiunea. Oamenii din Spania, Belgia, Italia, Germania, Ucraina se vor gandi: De ce sa nu urmam acelasi model ca si scotienii?", sustine analistul polistic John Brown.
ora 17.00 Cum ar arata harta Europei daca exemplul Scotiei ar fi urmat si de miscarile separatiste din alte tari ale UE?
Un raspuns il ofera o harta de pe site-ul Aliantei Libere Europene (EFA), partidul politic european care regrupeaza majoritatea gruparilor de acest fel. Tari ca Franta, Spania, Germania sau Cehia ar fi grav afectate de un asemenea scenariu, pentru care pledeaza partidele si miscarile politice membre ale EFA. UDMR nu figureaza pe aceasa harta deoarece face parte din alt partid politic european, PPE.
ora 16.00 Sondaj inainte de referendum: 47% dintre scotieni spunda DA pentru indepedenta, 53% - NU
Potrivit The Guardian, 47% dintre scotieni vor vota pentru independenta, in timp ce 53% dintre ei vor vota pentru a ramane in Regatul Unit, conform ultimului sondaj de opinie dinainte de referendum, publicat de institutul Ipsos Mori.
ora 13.45 Vremea ar putea intarzia anuntarea rezultatelor referendumului din Scotia
Vremea ar putea determina intarzieri in anuntarea rezultatelor referendumului, deoarece exista zone izolate de unde buletinele vor fi aduse cu elicoptere sau ambarcatiuni. Scotia are zone izolate, astfel incat vremea si factorul geografic pot juca un rol important in calcularea rezultatelor referendumului. Buletinele de vot din insulele Argyll si Bute, unde o treime din populatie traieste in sate care au mai mult de 1.000 de locuitori, vor fi aduse cu elicopterele la centrul din Lochgilphead, unde se vor numara voturile. Alte zone se bazeaza pe transportul urnelor cu barcile. Dar vremea nefavorabila ar putea intarzia primirea buletinelor de vot pentru numaratoare si, prin urmare, ar putea intarzia rezultatele finale.
Si rata de participare ar putea influenta numaratoarea voturilor. Peste 4,2 milioane de persoane s-au inregistrat pentru a vota in cadrul acestui referendum, acesta fiind cel mai numeros electorat inregistrat vreodata in Scotia. Ofiterii care vor numara voturile au pus in functiune masuri speciale pentru a reduce cozile de asteptare de la cele 5.579 de sectii de votare.
ora 12.25 Tenismenul Andy Murray lasa sa se inteleaga ca sustine independenta Scotiei
Tenismenul Andy Murray, fost numarul 2 mondial, a sugerat pe contul sau de Twitter ca sustine independenta Scotiei, regiunea sa natala. "Astazi este o zi mare pentru Scotia. Campania negativa din ultima perioada a celor care sunt impotriva m-a facut sa-mi schimb modalitatea de a vedea lucrurile. Abia astept sa vad rezultatele", a scris Murray, care nu s-a pronuntat explicit in favoarea independentei, dar a folosit in incheiere un slogan al sustinatorilor desprinderii regiunii de Marea Britanie, "Let's do this" (sa o facem). La cateva ore de la publicarea mesajului, tweet-ul lui Murray a fost redistribuit de peste 10.000 de ori, inclusiv de Alex Salmond, liderul separatistilor.ora 10.00 STRATFOR: Implicatiile referendumului scotian pentru stabilitatea Europei
Destramarea uniunii dintre Anglia si Scotia, care exista de peste 300 de ani, prin independenta acesteia din urma, are implicatii enorme atat la nivel intern, cat si pentru stabilitatea Europei si cea globala, afirma geostrategul american George Friedman, fondatorul si presedintele STRATFOR. Daca acest referendum se va incheia cu independenta Scotiei, se va adeveri ca dupa 300 de ani aproape jumatate dintre scotieni prefera nesiguranta economica unei uniuni cu o natiune straina.
ora 09.00 Incepe referendumul
Birourile de vot s-au deschis la ora 07.00 (09.00 ora Romaniei) pentru referendumul pe tema independentei Scotiei, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destramarea Marii Britanii si la formarea unei noi tari in Europa. De la Glasgow la Edinburgh, alegatorii vor trebui sa raspunda la intrebarea: "Scotia trebuie sa devina o tara independenta?", si sa decida daca vor pune capat sau nu unei aliante care dateaza din 1707.
Rezultatul referendumului ar putea fi unul foarte strans
Cei 4,29 milioane de alegatori - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenta - sunt chemati la urne si este asteptata o participare masiva, de ordinul a 80 la suta din populatie. Nimeni nu vrea sa ramana tacut atunci cand este in joc viitorul Scotiei si scrutinul se anunta strans. Dupa ce au condus in intentiile de vot, cei care militeaza impotriva independentei au inregistrat o stagnare in ultimele saptamani, fiind prinsi din urma de campania mai agresiva si mai vizibila a celor care sunt in favoarea independentei. Ultimele sondaje crediteaza totusi cu un usor avans tabara care sustine mentinerea in componenta Marii Britanii, dar cu un numar de indecisi suficient de mare pentru a inclina balanta.
Aceasta independenta, "sa o facem!", a declarat liderul separatistilor, premierul scotian Alex Salmond, intr-o scrisoare solemna publicata de presa miercuri. "Este o ocazie unica in viata, sa o prindem cu amandoua mainile", a insistat el, in strigate de "Da, putem" ale unei multimi entuziasmate in timpul unui miting la Perth, in cursul serii. "Daca aveti cea mai mica indoiala, nu o transformati in vot pentru da", a replicat liderul campaniei de respingere a referendumului, fostul ministru britanic de finante Alistair Darling, la Glasgow. "Sa ameninti scotienii cu sfarsitul lumii nu serveste la nimic", apreciaza Ali Durrani, student la drept pakistanez la Edinburgh, care ar putea participa la vot ca toti rezidentii de origine straina din Scotia. "Pakistanul, atunci cand si-a obtinut independenta in 1947, nu avea nimic: nici serviciu public, nici armata. Sa lasam o sansa independentei".
Londra a promis sa lanseze procesul de delegare a mai multor competente in domeniile bugetar si social catre Edinburg, care dispune de propriul Parlament si de un Guven regional din 1999, inca din ziua urmatoare votului, in cazul respingerii referendumului. Daca Scotia alege independenta, va fi sfarsitul unei aliante ce dateaza din 1707. Aceasta ar putea marca si soarta premierului britanic Davod Cameron, care a calificat miercuri drept "tragedie" scenariul unei sciziuni.
In schimb, Alex Salmond ar urma sa iasa invingator din scrutin indiferent de rezultatul acestuia. In cazul in care castiga tabara care sustine aprobarea referendumuui, el se va putea erija in erou al indepedentei. Daca nu, va obtine o autonomie sporita. In ceea priveste Scotia, "indiferent daca va fi da sau nu, (ea) nu va mai fi niciodata la fel", anticipeaza cotidianul scotian The Herald.
Barack Obama vrea ca Marea Britanie sa ramana "puternica si unita"
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si-a exprimat pe Twitter, miercuri, cu o zi inainte de referendumul privind independenta Scotiei, speranta ca Marea Britanie va ramane "puternica si unita". "Marea Britanie este un partener extraordinar pentru America si o forta pentru bine intr-o lume instabila. Sper ca va ramane puternica, robusta si unita", a afirmat el intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al Casei Albe (@WhiteHouse) si urmat de initialele "bo", semn ca este vorba de un mesaj al presedintelui.
Acest mesaj reia aproape cuvant cu cuvant fraza pronuntata de presedintele american la inceputul lui iunie la Bruxelles, in cursul unei conferinte de presa comune cu premierul britanic David Cameron. Intrebat in cursul acestei saptamani pe aceasta tema, purtatorul de cuvant al Executivului american a repetat aceasta formula cizelata.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Scotia, referendum, independenta,
Dată publicare:
18-09-2014 08:26