Referendum in Scotia: "Va rog, nu destramati aceasta familie!" Premierul David Cameron a facut o ultima si patimasa pledoarie
"Votati ca sa salvam Regatul Unit!" Premierul David Cameron a facut, luni, o ultima si patimasa pledoarie, indemnandu-i pe scotieni sa impiedice un "divort dureros" si sa voteze "NU" la referendumul pentru independenta.
"Va rog, nu destramati aceasta familie", le-a spus Cameron alegatorilor, intr-o ultima pledoarie, sustinuta in portul petrolier Aberdeen, in vederea evitarii destramarii Marii Britanii, in contextul in care sondajele anunta un rezultat strans. "Nu va fi posibila o intoarcere, o a doua sansa", a subliniat liderul conservator, intr-un discurs deosebit de voluntarist si plin de pasiune. "Daca Scotia voteaza «da» (pentru independenta), Marea Britanie se va destrama, iar drumurile noastre se vor desparti pentru totdeuana", a adaugat el. "Acum stiu ca numeroase persoane din Scotia au prevazut sa voteze «da»", a spus el. "Stiu, de asemenea, ca tabara «da» a prezentat o Scotie care va fi mai buna la toate nivelurile (daca este independenta)". "Dar, atunci cand un lucru pare sa fie prea frumos ca sa fie adevarat, este pentru ca de cele mai multe ori acesta este cazul", a avertizat Cameron.
Victoria taberei care sustine independenta va constitui "un divort dureros", a insistat el. "Aceasta va insemna ca nu vom mai impartasi aceeasi moneda, ca fortele armate pe care le-am construit impreuna in cursul secolelor se vor desparti". "Daca (tabara) «nu» castiga joi, acest lucru va declasa un program de transfer de puteri vast si fara precedent" in domeniile politicii fiscale si a sanatatii publice, a promis din nou Cameron. "Ne este mai bine impreuna", a conchis el, reluand sloganul campaniei unioniste: "Votati pentru ca sa ramanem impreuna (...), votati pentru a ne salva Marea Britanie".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Referendumul istoric de pe 18 septembrie 2014
Pentru multi scotieni insa, referendumul istoric de pe 18 septembrie nu e doar o chestiune de economie si politica. Tine, de asemenea, de identitatea lor culturala si nationala. In Evul Mediu, in timpul ocupatiei engleze, barbatilor scotieni le era interzis sa poarte arme. Dar, nu putea nimeni sa le fure forta trupului. Si astazi, doar oamenii vanjosi se incumeta sa ia parte la Jocurile traditionale scotiene: "piatra de Cowal" cantareste vreo 15 kilograme.
Max Foster, corespondent CNN: "E o piatra din albia raului. Iar aceasta e folosita doar pentru acest concurs..."
Daniel Carlin, concurent: "Evident, nu exista doua pietre la fel si asta tine de specificul Jocurilor scotiene."
Max Foster, corespondent CNN: "Macar pot s-o ridic si sunt mandru de asta..."
Aruncarea "stalpului de telegraf" este cel mai spectaculos eveniment al Jocurilor. Sunt, de fapt, trunchiuri drepte de copaci tineri, curatate, ce masoara cam patru metri si jumatate.
Daniel Carlin, concurent: "Il apuci de un capat, il tii cu amandoua mainile, sprijinit de umar, si incerci sa-l arunci cat mai departe."
Faimosul imprimeu pe care noi il numil "ecosez" si, la tinuta barbatilor, kiltul, sunt nelipsite.
Alan Pettigrew, organizator: "Scotienii tin tot mai mult sa-l revendice, sa se stie ca lor le este specific."
Robert Lamont, Societatea "Clanul Lamont": "Scotienii au devenit mult mai interesati de istoria nationala si s-au distantat un pic de identitatea britanica. Specificul scotian e mai important acum pentru ei. In Europa exista tari mici care pot supravietui si n-am nicio indoiala ca Scotia poate rezista ca stat in cazul in care alege independenta."
Cei mai multi englezi considera deja ca scotienii au o cultura diferita si sunt o alta natiune. Dar scotienii ar putea decide, peste doua zile, ca nu e de ajuns doar atat si ar putea dori sa-si ia destinul in propriile maini.
O Scotie independenta este necesar sa adere din nou la NATO, afirma Rasmussen
Scotia, in cazul in care devine un stat independent, urmeaza sa parcurga un nou proces de aderare la NATO pentru a deveni membru, a declarat luni secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen. Liderii Uniunii Europene (UE) au avertizat deja ca, in cazul independentei, Scotia va fi nevoita sa isi depuna candidatura si ca revenirea sa in cadrul Uniunii va fi supusa unei aprobari unanime a statelor care o alcatuiesc.
Rasmussen a dat asigurari ca "nu se va amesteca in campania pentru referendumul din Scotia". "Daca un nou stat independent vrea sa devina membru al NATO, este necesar sa-si depuna candidatura", a adaugat el imediat. "O asemenea candidatura va fi tratata exact ca toate celelalte candidaturi si, la final, va fi necesar consensul, unanimitatea, in cadrul Aliantei, pentru a o accepta", a continuat el. "Dar nu am discutat despre acest lucru", a spus secretarul general a NATO.
Rasmussen nu a precizat cat timp ar putea sa dureze acest proces, subliniind ca acest lucru depinde de tara si de "capacitatea sa de a indeplini criteriile necesare". Una dintre conditiile impuse vizeaza interoperabilitatea - capacitatea armatei unei tari de a actiona impreuna cu alte forte armate ale Aliantei, prin intermediul impartasirii procedurilor de actiune si comunicare standardizate.
Scotia face parte din Marea Britanie, care este unul dintre membrii fondatori ai Aliantei Nord-Atlantice.
Rasmussen a dat totodata asigurari ca rolul Marii Britanii in cadrul NATO nu va fi afectat de o eventuala independenta a Scotiei. "Nu vad cum rezultatul referendumului scotian ar putea sa aiba vreun impact asupra contributiei Marii Britanii la NATO", a declarat el, in contextul in care sustinatorii scotieni ai independentei au prevazut sa-si recupereze bazele, fregatele si materialul, contand pe formarea unei armate de 15.000 de oameni, dar fara cele patru submarine nucleare britanice stationate in prezent la Faslane, in vestul Scotiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Scotia, referendum, independenta, david cameron,
Dată publicare:
16-09-2014 09:36