Alex Salmond, liderul separatistilor din Scotia, si-a recunoscut infrangerea. "Le cer tuturor sa accepte decizia poporului"
Liderul separatistilor scotieni Alex Salmond si-a recunoscut, vineri, infrangerea la referendumul organizat joi in Scotia, in cadrul caruia majoritatea populatiei a votat impotriva independentei de Marea Britanie, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Scotia a decis, cu majoritate, sa nu devina in acest stadiu o tara independenta", a declarat Salmond intr-o interventie publica la Edinburgh, dupa publicarea rezultatelor aproape definitive ale referendumului de joi.
"Accept verdictul urnelor si le cer tuturor scotienilor sa faca acelasi lucru si sa accepte decizia poporului", a adaugat emotionat acest barbat pentru care referendumul pentru independenta a reprezentat lupta sa de-o viata si care a desfasurat o campanie intensa in ultimele luni.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Omniprezent pe teren, in presa, la mitinguri si pe retelele de socializare, Alex Salmond, in varsta de 59 de ani, a luptat pana in ultimul moment pentru a obtine independenta Scotiei.
In fata sustinatorilor sai, el a reamintit angajamentele asumate de premierul britanic David Cameron, de aliatii guvernamentali liberal-decmorati ai acestuia si de opozitie, care au promis prerogative suplimentare parlamentului regional in special in domeniul fiscal, in cazul in care scotienii vor vota impotriva independentei.
"Partidele unioniste au promis pe final de campanie sa ofere mai multe puteri Scotiei, iar Scotia asteapta ca aceste angajamente sa fie indeplinite rapid", a declarat Salmond.
Dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decat cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC.
In procente, 55,42 la suta din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta in favoarea ei.