Ce se intampla daca Scotia divorteaza de Regat. Povestea unui roman care munceste printre scotieni: "Propaganda e puternica"

Scotieni - cover

Scotia este pe cale sa puna capat unei istorii de peste 300 de ani alaturi de Regatul Unit, daca cei peste 4,8 milioane de cetateni cu drept de vot ai provinciei vor opta pentru “DA” la referendumul de joi, in care isi decid independenta.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

NOTA: www.stirileprotv.ro transmite LIVE din Scotia, joi, 18 septembrie, pe tot parcursul zilei.

Situatia a generat in acest an multe discutii si provoaca in continuare multe incertitudini. Pe ce isi va construi economia noul stat, ce moneda va folosi, va mai fi membru UE, ce buget va avea sau cum se va imparti datoria Regatului la despartire, sunt doar cateva dintre intrebarile care au aparut in aceasta perioada. Iar ingrijorarile de partea unionistilor au crescut in conditiile in care, saptamana trecuta, cei care vor independenta Scotiei i-au depasit pentru prima data in sondaje pe cei care isi doresc ramanerea in Regat.

Fondul Monetar International a avertizat, totodata, ca declararea independentei Scotiei va provoca incertitudini economice si ar putea declansa reactii negative pe pietele financiare.

Citește și
Scotia, Marea Britanie
Referendum pentru indepedenta Scotiei. Ce pierde Marea Britanie daca rezultatul va fi "DA": actori, mancare, castele, scotch

"Unul dintre principalele efecte imediate risca sa fie incertitudinile legate de tranzitia la o situatie monetara, financiara si bugetara diferita in Scotia", a declarat un purtator de cuvant al FMI, Bill Murray. "O victorie a celor care vor independenta va ridica mai multe intrebari importante si complicate care trebuie negociate", a avertizat reprezentantul FMI.

Cresterea numarului sustinatorilor independentei Scotiei a dus la scaderea cotatiilor actiunilor la bursa londoneza, precum si la deprecierea lirei, provocand temeri legate de aparitia unor retrageri de capital din Marea Britanie. Si premierul David Cameron i-a avertizat pe alegatori asupra pericolului unui "salt in necunoscut" in cazul unei victorii a taberei "DA" la referendumul de saptamana viitoare asupra independentei Scotiei.

"Vrem cu disperare sa ramaneti, nu vrem ca aceasta familie de natiuni sa se destrame. Daca Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totdeauna. Optiunea care vi se ofera este, deci, clara: un salt in necunoscut cu (tabara) 'DA' sau un viitor mai bun pentru Scotia cu (tabara) 'NU'", a scris Cameron, intr-un articol publicat, saptamana trecuta, in cotidianul englez The Daily Mail. Premierul conservator a adaugat ca, votand "NU", scotienii raman in cadrul uniunii, dar cu competente consolidate pentru Parlamentul de la Edinburgh in privinta imprumuturilor, impozitelor si cheltuielilor.

 

Partajul sau cele 5 necunoscute economice ale “divortului”

Analistul economic David Nicholson prezinta, pe blogul revistei Forbes, cinci motive pentru care desprinderea Scotiei de Regatul Unit al Marii Britanii ar fi un dezastru financiar pentru noua structura statala.

El insusi scotian, expertul spune ca ruperea provinciei de tara-mama ar fi ca si cum parintii lui ar divorta. “Din punct de vedere economic, ar fi un pas inapoi, o intoarcere in timp, un exil negandit din secolul 21”, a spus Nicholson.

1. Confuzie monetara

Nu cu mult timp in urma, in 1999, liderul Partidului Nationalist Scotian (PNS), Alex Salmond, descria lira strelina ca fiind “o piatra de moara legata de gatul Scotiei” si ridiculiza actuala moneda nationala. Astazi, el este disperat sa o pastreze in Scotia independenta, realizand ca o moneda proprie ar fi atat de volatila si ar da atatea batai de cap investitorilor straini, incat acestia ar refuza sa faca tranzactii cu noul stat, punand economia acestuia in pericol inca de la inceput.

Inaintea referendumului in urma caruia scotienii vor decide daca raman alaturi de Regat sau aleg calea independentei, problema monedei nationale a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte de catre liderii politici de la Edinburgh. Desi analistii economici sunt de parere ca cel mai bine pentru economia noului stat ar fi ca acesta sa pastreze lira sterlina, mai multe voci de de la Londra si-au declarat cu vehementa opozitia.

"Scotia se potriveste foarte bine intr-o zona monetara optima cu restul Regatului Unit. In privinta lirei, independenta Scotiei nu este atat de importanta pentru restul tarii", a declarat pentru Bloomberg Oliver Harvey, analist la Deutsche Bank, cel mai mare trader de valuta.

"Moneda nu este ca o colectie de CD-uri pe care o imparti atunci cand divortezi", a declarat Alistair Darling, fost ministru de Finante al Marii Britanii, el insusi scotian, dar care este liderul miscarii anti-independenta "Better Together".

2. Apartenenta la UE, dinamitata

A doua optiune de moneda pentru Scotia ar fi euro, insa liderii europeni si-au exprimat foarte clar pozitia, sustinand ca noul stat nu numai ca nu va putea face parte din zona euro, prin adoptia monedei unice, dar nu va nici macar stat membru UE.

"Cred ca ar fi extrem de dificil, chiar imposibil ca o Scotie independenta sa adere la UE. Aderarea unui stat trebuie aprobata de toate tarile membre", a explicat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sugerand ca, in mod categoric, Marea Britanie s-ar opune integrarii unei Scotii independente.

Si totusi, daca Marea Britanie ar putea fi induplecata sa accepte aderarea Scotiei la UE, aceasta va trebui sa parcurga toate etapele ca oricare alt stat candidat si sa indeplineasca toate tintele economice cerute pentru integrarea in cercul select al Europei.

Citeste si: Zi istorica pentru Scotia: A inceput referendumul pentru independenta fata de Marea Britanie. Mesajul transmis de Obama. LIVE

Rusia: Grevele spontane ale muncitorilor se raspandesc in toata tara

 

3. ”Grandoarea petrolului”, o deziluzie

Singurul element economic pe care PNS se bazeaza sunt miliardele pe care Scotia i-ar castiga din exploatarea petrolului din Marea Nordului, ceea ce ar transforma-o intr-un paradis al “petro-dolarilor”, asemanator Norvegiei. Desi cele doua tari au aproximativ aceeasi populatie - 5,05 milioane de cetateni in Norvegia si 5,3 milioane in Scotia, veniturile din hidrocarburi ar fi semnficativ mai mici pentru cea din urma.

Potrivit Financial Times, guvernul norvegian a adunat 40 de miliarde de dolari, in 2013, din exploatarea resurselor, in timp ce Marea Britanie a strans putin peste 10 miliarde de dolari, in acelasi an, in scadere cu 40% fata de 2012. Si nici previziunile pentru anii viitori nu sunt mai promitatoare. Institutul pentru Studii Fiscale spune ca suma va scadea cu inca 5,5 miliarde de lire sterline, in perioada 2016-2017, in principal din cauza faptului ca majoritatea platformelor din Marea Nordului au ajuns la finalul vietii, iar nivelul productiei scade incontinuu.

Scotia detine, intr-adevar, resurse de petrol, dar in momentul in care acestea se vor termina, din ce vor trai scotienii?”, mai comenteaza David Nicholson. Mai au industria whisky-ului, care aduce anual 4,8 miliarde de dolari in economie, si cam atat. Abilitatea tarii de a atrage si dezvolta industrii majore – manufactura, IT, financiara, va fi substantial diminuata prin obtinerea independentei, din motivele enumerate mai sus – pierderea credibilitatii si neapartenenta la UE.

4. Management financiar defectuos si iesiri de capital

La jumatatea anilor 2000, sistemul bancar scotian a fost la un pas de colaps si a necesitatat pachete masive de ajutor de la stat, in special pentru Royal Bank of Scotland (RBS) si Lloyds. PNS anunta, in noiembrie 2013, ca Banca Angliei va deveni “principalul creditor” al bancilor scotiene, in eventualitatea unor noi crize.

Cu alte cuvinte, platitorii de taxe din intregul Regat Unit ar scoate din faliment bancile dintr-o tara independenta. Adica, dupa cum remarca David Nicholson, “Alex Salmond crede ca inca mai poate folosi echipamentul sportiv, chiar daca nu mai este membru al clubului.”

Pe de alta parte, unele dintre cele mai mari companii cu sediile centrale in Scotia au dat deja de inteles ca vor parasi provincia, in cazul obtinerii independentei.

Asiguratorul Standard Life a anuntat deja ca isi va reloca birourile, ceea ce inseamna ca 5.000 de angajati vor ramane fara joburi. Totodata, cele mai importante banci din Scotia, Royal Bank of Scotland (RBS) si Lloyds, au anuntat si ele ca isi vor muta sediile centrale din Scotia si isi vor inregistra afacerile in Anglia, daca scotienii voteaza pentru separarea de Marea Britanie la referendumul din 18 septembrie, informeaza Financial Times.

5. Pierderea credibilitatii pe pietele financiare

Poate ca economia Marii Britanii nu se mai ridica la inaltimea unui imperiu, dar este in continuare a sasea cea mai mare din lume si a doua din Europa, dupa Germania. Acest lucru vine cu o serie de beneficii, cum ar fi rate de imprumut scazute, un loc permanent in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, un rol major in luarea deciziilor la conferintele G20 sau ale Organizatiei Mondiale a Comertului.

“In conditiile desprinderii de Marea Britanie, scotienii raman cu ce?”, se intreaba economistul David Nicholson. “PNS are naivitatea sa creada ca Scotia este partenerul bogat care se desprinde de tara mama mai saraca si ca acest lucru va duce la imbogatire. Lucru discutabil”, comenteaza economistul citat, care adauga ca o Scotie independenta nu poate garanta cetatenilor ei ca vor putea locui si lucra oriunde in Marea Britanie sau in UE.

Un roman printre scotieni

Vlad Toma este unul dintre romanii care locuiesc si lucreaza in Scotia. Este actionarul unei firme care distribuie si comercializeaza tigari electronice, are 14 magazine (dintre care unul in Scotia) si vrea sa deschida in urmatoarele doua luni si primele trei cafenele pentru utilizatorii de tigari electronice. Firma lui face distributie in Tara Galilor si Scotia si, in curand, vrea sa “atace” si Anglia.

Ca strain care lucreaza in Scotia, Vlad spune ca situatia nu va fi cu mult diferita fata de cea de acum, in cazul in care scotienii voteaza pentru independenta la referendumul din 18 septembrie. Singura problema care ar putea aparea, in opinia lui, ar fi somajul in crestere, in special in randul strainilor.

Ca om de afaceri care vrea sa-si extinda activitatea, cea mai mare problema pentru care inca nu vede o rezolvare imediata este cea monetara.

Scotia va trebui sa adere la Uniunea Euopeana din nou si va trebui sa adopte euro. Pana atunci, insa, toata lumea va trebui sa se multumeasca cu poundul scotian, care in Regat are chiar si in acest moment o recunoastere relativa. Daca in Irlanda de Nord sau in Tara Galilor poti cu greu cumpara ceva, in Anglia nu este posibil asa ceva. Deci, vor avea nevoie de o moneda convertibila, astfel incat afacerile celor din alte tari sa nu fie afectate. Ganditi-va de pilda ce se va intampla in cazul importurilor. Cum voi face eu plati externe atata vreme cat poundul scotian nu este recunoscut? Si apoi, cum sa fie recunoscut, atata vreme cat pe piata exista cinci bancnote distincte tiparite de diferite banci din Scotia? Si, cu toate acestea, ei vorbesc despre banii lor ca fiind 'proper money'”, a explicat Vlad, pentru www.stirileprotv.ro.

In opinia sa, faptul ca autoritatile din Scotia se bazeaza doar pe rezervele de petrol din Marea Nordului pentru prosperitate economica este hazardat, avand in vedere ca nu se stie cantitatea sau cu ce costuri se va extrage.

Mi-ar parea rau ca Scotia sa se desprinda de Regat. Exista un exemplu cat se poate de clar - Irlanda, care a esuat lamentabil odata cu venirea crizei. Au renuntat la lira in favoarea euro, iar cand criza si-a aratat coltii, ghiciti cine cerea sa reintre in grupul utilizatorilor de lira sterlina... Scotienii sunt suficient de mandri incat sa creada ca acolo unde au esuat irlandezii, ei vor reusi. Nu cred ca Scotia o sa ajunga altfel decat Irlanda. Marea Britanie are un cuvant greu de spus in Uniunea Europeana, reprezinta o forta. Scotia singura? Nu cred ca va putea negocia de pe aceasi pozitie”, este de parere Vlad.

In ceea ce priveste atmosfera dinainte de referendum, romanul spune ca este una de asteptare, iar parerile sunt impartite in mod egal. “Propaganda este insa puternica si cred ca votul va fi decis de cei nehotarati. Cine va reusi sa le dea argumentul pro sau contra care sa ii scoata la vot, va castiga. Personal prefer Scotia in Regat. Stiu ca daca ceva merge bine nu trebuie schimbat/reparat/peticit. Fireste, scotienii vad asta nu ca pe o reparatie, ci ca pe o descatusare. Ei cred ca datorita lor UK exista si ca daca si-ar administra singuri resursele Scotia ar fi un fel de Dubai, iar Anglia vasalul lor”, a mai spus Vlad Toma.

Precedentul Scotia

In cazul in care Scotia se va desprinde de Regat, acest lucru va alimenta si alte miscari secesioniste din Europa, care vor independenta. Cea mai vehementa este regiunea spaniola Catalonia, care organizeaza si ea un referendum pentru independenta pe 9 noiembrie. Spre deosebire de Marea Britanie, guvernul de la Madrid a declarat ilegal plebiscitul si nu-i va recunoaste rezultatele.

Seful Guvernului catalan, Artur Mas, a apreciat ca regiunea catalana are de profitat de pe urma unui vot al Scotiei cu privire la proclamarea independentei fata de Marea Britanie - in cazul unei victorii a taberei "DA" la referendum - si s-a declarat convins ca Uniunea Europeana (UE) vrea sa pastreze in interiorul sau aceasta Scotie independenta. "Daca (tabara) «YES» va castiga, vor exista, sunt sigur, negocieri foarte rapide, chiar imediat, prin care se va incerca retinerea Scotiei in UE", a declarat el.

Dupa referendumul scotian, discutiile privind o eventuala obtinere a independentei ar putea fi reluate si in alte zone ale continentului, cum ar fi Tara Bascilor (Spania), Flandra (Tarile de Jos), Padania, Corsica si Veneto (Italia), Bretania (Franta), scrie BBC News, care pune pe lista inclusiv Tinutul Secuiesc din Romania.

Mai mult, seful interimar al Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat, in acelasi context, ca, daca independenta Scotiei va fi recunoscuta, atunci Uniunea Europeana ar trebui sa accepte si decizia Crimeei de a parasi Ucraina. In prezent, nici Uniunea Europeana, nici Statele Unite nu recunosc trecerea Crimeei sub suveranitatea rusa.

Pro si contra independentei

Din momentul in care in Scotia a inceput sa se vrobeasca despre un referendum pentru obtinerea independentei, mai multe personalitati, apropiate intr-un fel sau altul de Edinburgh.

Mike Myers, cel care a fost vocea lui Shrek in seria cu acelasi nume si-a exprimat suportul pentru ramanerea Scotiei in cadrul Regatului Unit al Marii Britanii. Actorul canadian, ai carui parinti sunt din Liverpool, a declarat: "Shrek vrea ce doreste si poporul scotian. Iubesc Scotia. Si sper ca vor ramane parte a Britaniei - iar daca nu, tot o sa o iubesc".

JK Rowling, autoarea romanelor Harry Potter, si-a manifestat sprijinul pentru Uniune printr-o donatie de 1 milion de lire sterline catre fundatia 'Better Together', cea care a organizat campania oficiala pentru ramanerea Scotiei in UK.

"Faptul ca ezit in imbratisarea independentei nu are nimic de-a face cu lipsa de incredere in remarcabilul popor al Scotiei sau a scopurilor sale. Adevarul simplu este ca Scotia este subiectul acelorasi presiuni din secolul 21 la fel ca si restul lumii. Trebuie sa concureze in aceleasi piete globale, sa se apere impotriva acelorasi amenintari si sa navigheze prin ceea ce pare in continuare ca este o economie fragila", a scris JK Rowling pe website-ul sau.

Sir Sean Connery este poate cel mai vehement sustinator la independentei. Vedeta din James Bond este un suporter major al Partidului National al Scotiei si este convins ca va vedea in curand Scotia independenta. "Campania 'Yes' s-a axat pe o viziune pozitiva a Scotiei. Radacinile ei se afla in incluziune, egalitate si acea valoare esentiala democratica prin care poporul scotian este cel mai bun gardian al propriului viitor", a spus Sir Sean Connery.

David Bowie, artistul in varsta de 67 de ani, a surprins multa lume dupa ce a transmis un mesaj scotienilor prin intermediul fotomodelului Kate Moss, in discursul de la Brit Awards: "Scotia, ramai cu noi!".

Sir Alex Ferguson, fostul manager al echipei Manchester United, care isi doreste sa vada un vot "NU" la referendum, spune ca scotienii ca el, care traiesc in Marea Britanie, dar nu au parte de referendum, au tot dreptul la o opinie.

"800.000 de scotieni, ca mine, traiesc si muncesc in tot felul de parti ale Marii Britanii. Nu traim intr-o tara straina, suntem doar in alte parti ale aceleiasi familii britanice. Iar scotienii care traiesc in afara Scotiei, dar care sunt in UK, poate ca nu vor vota la acest referendum, dar au o voce, iar noua ne pasa foarte mult de tara noastra", a spus Ferguson.

Sir Alex Ferguson a donat fundatiei 'Better Together' 501 liere sterline, cu 1 lira mai mult decat maximul propus de premierul Alex Salmond pentru cei care traiesc in afara Scotiei.

Susan Boyle, populara cantareata care s-a facut remarcata la concursul Britan's Got Talent va vota "NU" la referendum. Ea a declarat pentru Scottish Sun: "Sunt o scotianca mandra, patriota si pasionata de radacinile mele si de tara mea. Insa nu sunt o nationalista".

Emma Thompson, actrita castigatoare a unui premiu Oscar - a carei mama este din Scotia - spune ca poate intelege "romantismul" independentei. Insa cand i s-a solicitat un interviu pentru filmul de animatie "Brave", care avea loc in Scotia, a declarat: "De ce se insista pentru construirea unei granite intre oamenii care traiesc intr-o lume in care toti ne luptam sa traim unii langa altii?"

Annie Lennox, cantareata nascuta la Aberdeen i-a sfatuit pe cei care au puterea de a vota la referendum sa fie foarte atenti inainte de a lua o decizie. Starul din Eurythmics a scris pe Facebook: "Sa se rupa de Marea Britanie cea plina de beneficii pentru atata vreme sau ruperea uniunii sa fie ceva atat de dezastruos incat sa nu mai existe punct de intoarcere? Din punctul meu de vedere, cred ca problema este mult mai complexa si mai cred ca exista in mod cert un element puternic de risc. Personal, nu sunt nici jucator si nici ghicitor, asa ca parerea mea nu conteaza in nicunul din cazuri. Insa singurul lucru pe care-l stiu este ca decizia nu poate fi luata sa usor si ca nu poate fi influentata de emotiile patriotice. Decizia trebuie luata chiar de scotieni, care trebuie sa cantareasca serios toate argumentele pro si contra, pentru ca responsabilitatea atarna greu pe umerii lor."

Actorul Gerard Butler si-a facut si el cunoscuta parerea pro-indeoendenta: "Nu inteleg de ce Scotia nu ar trebui sa fie independenta. Are o atitudine, un popor si o perspectiva diferita."

Autori:
Simona Cioacata
Cristian Matei
Vlad Moldoveanu

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mișcările de independență în Europa. Ce legătură este între Catalonia și România
Mișcările de independență în Europa. Ce legătură este între Catalonia și România

Întreaga Europa stă cu ochii pe Catalonia, care a anunțat prin preşedintele său Carles Puigdemont că Guvernul catalan se pregăteşte să declare independenţa.

Referendum pentru indepedenta Scotiei. Ce pierde Marea Britanie daca rezultatul va fi
Referendum pentru indepedenta Scotiei. Ce pierde Marea Britanie daca rezultatul va fi "DA": actori, mancare, castele, scotch

Ziua adevarului se apropie. Scotienii merg joi la urne sa decida daca vor sa puna capat uniunii vechi de 300 de ani cu Londra, si sa continue pe cont propriu.

Referendum in Scotia:
Referendum in Scotia: "Va rog, nu destramati aceasta familie!" Premierul David Cameron a facut o ultima si patimasa pledoarie

"Votati ca sa salvam Regatul Unit!" Premierul David Cameron a facut, luni, o ultima si patimasa pledoarie, indemnandu-i pe scotieni sa impiedice un "divort dureros" si sa voteze "NU" la referendumul pentru independenta.

Referendumul pentru independenta Scotiei. Care sunt cifrele ultimului sondaj de opinie, publicat cu 5 zile inainte de vot
Referendumul pentru independenta Scotiei. Care sunt cifrele ultimului sondaj de opinie, publicat cu 5 zile inainte de vot

Un nou sondaj realizat de Survation pentru campania "Better Together" arata un avans pentru tabara care se opune independentei Scotiei, cu 47% din intentiile de vot, fata de 40,8% pentru tabara care sustine separarea de Marea Britanie.

Regatul Unit al Marii Britanii, la un pas sa se destrame. Premierul Cameron face un apel:
Regatul Unit al Marii Britanii, la un pas sa se destrame. Premierul Cameron face un apel: "Vrem cu disperare sa ramaneti"

Premierul David Cameron i-a avertizat pe alegatorii din Scotia asupra pericolului unui "salt in necunoscut" in cazul unei victorii a taberei "da" la referendumul asupra independentei Scotiei.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.