„Diferenţa dintre noi şi Europa”. Scandal cu un grup de români într-o benznărie din Cehia

Benzinarie
Shutterstock

Măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus sunt respectate tot mai rar în România, odată cu relaxarea restricțiilor. Nu se întâmplă la fel și în alte țări din Europa, după cum a remarcat chiar un român aflat în Cehia.

 

Bărbatul a povestit într-o postare pe Facebook o întâmplare la care a asistat într-o benzinărie pe o autostradă din Cehia, unde a oprit un autocar plin cu români. Aceștia au intrat înauntru ca să meargă la toalete - fără ca vreunul dintre ei să poarte mască - motiv pentru care angajații benzinăriei au blocat ușile și au chemat poliția, care i-a amendat pe loc.

„Benzinărie pe o autostradă din Cehia. Oprește un autocar românesc cu numere de TM, din care coboară vreo 20 de persoane, toți fără mască, și intră în benzinărie mergând la toalete. Vânzătoarele încep să țipe că trebuie să intre cu măști, românii râd și înjură continuând să intre. Personalul benzinăriei blochează ușile și cheamă poliția care a ajuns în 10 min. Rezultat: fiecăruia din cei care erau înăuntru li s-a dat câte o mască și o amendă! Nu a scăpat unul! Benzinăria a fost redeschisă după dezinfecție. DIFERENȚA DINTRE NOI ȘI EUROPA!”, a povestit românul.

Citește și
Igienă
Românii cumpără, în medie, patru săpunuri într-un an și cheltuie 10 lei pe ele

Sute de persoane au comentat la postare, cei mai mulți criticând atitudinea conaționalilor față de pandemie.

Un român care trăiește în Cehia a confirmat și el că în această țară se respectă regulile.

„Da. Aşa merg lucrurile! Locuiesc în Cehia, unde fără să fi fost luate măsuri atât de dure ca în România, totul a decurs normal, pentru că cehii sunt disciplinaţi şi respectă regulile, inclusiv cei care îi conduc. Când au spus că trebuie să poarte masca, toată lumea a purtat masca, inclusiv politicienii. În orice comunicare sau apariţie, au avut mască, inclusiv crainicii de la televizor, tocmai pentru a fi modele! Acum totul funcţioneaza normal în Cehia, au pornit toată economia cu anumite măsuri minime de distanţare şi igienă. Purtarul măştii a rămas doar în spaţiile închise şi în mijloacele de trasnport ... şi se respectă 99,99 % , deşi semnele relaxării, mai ales la nivel psihologic, sunt clare.. oamenii ăştia poartă masca acolo unde se cere... fără excepţie! .. iar cehii nu sunt nici pe departe un popor turmă... e vorba doar de respect şi disciplină...”

Ce a văzut Raed Arafat într-o benzinărie

 

La o situație si similară - dar petrecută în România - a fost martor și secretarul de stat al MAI Raed Arafat, însă în țara noastră lucrurile au decurs foarte diferit față povestea românului din Cehia.

„Ieri (joi n.r.) am intrat într-o benzinărie să cumpăr ceva de acolo, târziu noaptea. Doamnele de la benzinărie aveau mască. Au intrat patru tineri - nici mască, nici nimic. Eu m-am uitat, doamnele nu au spus nimic, au plecat și am întrebat doamnele. N-am vrut să intervin pentru că putea să iasă scandal, îți trebuia cineva cu autoritate de control ca să le spună ceva, cineva de la poliție sau patronul magazinului. Am întrebat doamnele: de ce nu le spuneți nimic? Răspunsul a fost: am încercat să spunem să nu intre fără mască și rezultatul a fost că unii au plecat fără să plătească, alții s-au certat cu noi și ne-au înjurat. Asta este problema. Oamenii nu înțeleg, tinerii cred că este o glumă”, a povestit Raed Arafat.

Citește și...
Orban: Încă nu a trecut primul val. Dacă nu luam măsuri, România era Italia la pătrat
Orban: Încă nu a trecut primul val. Dacă nu luam măsuri, România era Italia la pătrat

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că există o atitudine de relaxare şi de neglijare a pericolului reprezentat de pandemie, aceasta fiind generată, în mare parte, de luări de poziţii din partea unor lideri politici "iresponsabili".

Românii cumpără, în medie, patru săpunuri într-un an și cheltuie 10 lei pe ele
Românii cumpără, în medie, patru săpunuri într-un an și cheltuie 10 lei pe ele

Am făcut cunoștință, anul acesta, cu un inamic pe care nu ni-l doream: pandemia. Și am aflat cât de important, este spălatul pe mâini chiar în lupta directă cu virusul Sars-Cov-2.

Semnale de alarmă din China, care izolează peste 500.000 de persoane.
Semnale de alarmă din China, care izolează peste 500.000 de persoane. "Situația este gravă"

China a plasat duminică în izolare aproape o jumătate de milion de persoane care locuiesc în proximitatea capitalei sale, Beijing, oraş afectat începând de la jumătatea lunii iunie de o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19.

Avertismentul experților din Marea Britanie: Al doilea val poate duce la o
Avertismentul experților din Marea Britanie: Al doilea val poate duce la o "catastrofă națională"

Marea Britanie se confruntă cu riscul unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus în această iarnă, au avertizat doi dintre cei mai importanți consilieri științifici ai guvernului.

Recomandări
Surse: Guvernul a decis. Cresc pensiile și salariul minim în România de la 1 ianuarie
Surse: Guvernul a decis. Cresc pensiile și salariul minim în România de la 1 ianuarie

Surse guvernamentale au confirmat pentru Știrile Pro TV că Guvernul PSD-PNL-UDMR a decis să crească pensiile și salariul minim în România de la 1 ianuarie 2023.    

Scandal în PSD. Ciolacu l-a dat afară din partid pe deputatul Aurel Bălășoiu. Surse: ”Pentru fapte reprobabile cu un minor”
Scandal în PSD. Ciolacu l-a dat afară din partid pe deputatul Aurel Bălășoiu. Surse: ”Pentru fapte reprobabile cu un minor”

Partidul Social Democrat a decis, sâmbătă, să-l dea afară din partid pe Aurel Bălășoiu, care este și deputat al PSD.  

Armata rusă anunță că s-a retras din orașul ucrainean Liman
Armata rusă anunță că s-a retras din orașul ucrainean Liman

Armata rusă a anunţat sâmbătă că „s-a retras" din oraşul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, pe care soldaţi ucraineni afirmaseră că îl 'încercuiseră' în ultimele ore, transmite AFP.