Semnale de alarmă din China, care izolează peste 500.000 de persoane. "Situația este gravă"
China a plasat duminică în izolare aproape o jumătate de milion de persoane care locuiesc în proximitatea capitalei sale, Beijing, oraş afectat începând de la jumătatea lunii iunie de o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19.
În primă fază, chinezii au reuşit în mare parte să controleze răspândirea epidemiei. Însă apariţia a aproximativ 300 de cazuri noi în Beijing într-un interval de circa două săptămâni alimentează temerile legate de un al doilea val de contaminări cu noul coronavirus, transmite Agerpres.
Primăria din Beijing a lansat deja o vastă campanie de depistare, a închis şcolile, i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească oraşul şi a plasat in izolare la domiciliu mai multe mii de persoane care locuiesc în zone rezidenţiale considerate cu mare risc de infectare.
Autorităţile locale au anunţat duminică izolarea cantonului Anxin, situat la 60 de kilometri sud de Beijing, în provincia Hebei. Unsprezece cazuri asociate reapariţiei epidemiei în Beijing au fost recenzate, potrivit cotidianului Global-Times.
Doar o persoană din fiecare familie va fi de acum autorizată să iasă din casă o dată pe zi pentru a cumpăra alimente şi medicamente.
Ministerul Sănătăţii din China a raportat duminică 14 cazuri noi de infectare la Beijing în ultimele 24 de ore, ridicând totalul la 311 cazuri ce au fost confirmate după debutul acestei recrudescenţe a epidemiei.
Focarul a fost detectat în Xinfadi, o piaţă de comerţ angro din sudul oraşului, care aprovizionează majoritatea supermarketurilor şi restaurantelor din capitala chineză cu produse proaspete.
Aproximativ o treime din noile cazuri raportate până în prezent sunt asociate cu o secţiune din piaţă rezervată vânzării de carne de vită şi de oaie, au precizat duminică oficialii municipali într-o conferinţă de presă.
"Situaţia epidemică din capitală este gravă şi complexă", a subliniat Xu Hejian, un purtător de cuvânt al municipalităţii din Beijing.
Depistarea cazurilor de infectare, în curs de desfăşurare, vizează persoane care au frecventat acea piaţă, angajaţi ai unor restaurante şi companii de livrare, dar şi locuitori din zonele rezidenţiale considerate de mare risc.
În total, din cele 8,3 milioane de probe recoltate până în prezent, 7,7 milioane au fost deja testate, a anunţat duminică Primăria locală.
Pe 19 iunie, un oficial de rang înalt de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor a afirmat că noul focar de contaminare se afla "sub control", dar că oraşul Beijing urma să înregistreze cel mai probabil în continuare noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
10 milioane de infectări la nivel mondial
A fost depășit pragul de 10 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit unui bilanț realizat de AFP, fapt care demonstrează o accelerare a pandemiei de COVID-19, pe fondul temerilor legate de un “al doilea val” de infectări.
Cel puţin 10.003.942 cazuri de infectare, inclusiv 498.779 de decese, au fost recenzate, mai ales în Europa, continentul cel mai afectat - cu 2.637.546 de cazuri şi 195.975 de decese -, dar şi în Statele Unite - 2.510.323 de cazuri şi 125.539 de decese. Pandemia de COVID-19 progresează cel mai rapid în această perioadă în America Latină, cu peste 400.000 de cazuri recenzate în ultimele şapte zile.
Numărul cazurilor declarate pe plan mondial s-a dublat în intervalul 21 mai - 28 iunie şi peste 1 milion de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele şase zile. La nivel global, a fost nevoie de 94 de zile între momentul anunţării primului caz în China şi recenzarea primului milion de infectări.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!