Orban: Încă nu a trecut primul val. Dacă nu luam măsuri, România era Italia la pătrat

Premierul Orban
Inquam/ Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că există o atitudine de relaxare şi de neglijare a pericolului reprezentat de pandemie, aceasta fiind generată, în mare parte, de luări de poziţii din partea unor lideri politici "iresponsabili".

Într-un interviu acordat pentru un post de televiziune, Orban a fost întrebat despre măsurile care ar trebui luate de Guvern în cazul unui al doilea val al epidemiei cu noul coronavirus, transmite Agerpres.

"Aici opiniile sunt foarte diferite asupra acestui subiect. Încă nu este vorba de un val doi. Ca să vină un val doi, trebuie să treacă primul val. Primul val nu a trecut, iar ce se întâmplă în România este, într-o anumită măsură, firesc. Totuşi, românii au fost supuşi la măsuri de restricţii, care sunt foarte greu de acceptat. Deşi noi am avut un plan de relaxare în trepte, un plan gradual, un plan gândit care să permită reluarea activităţilor în ordinea descrescătoare a riscului epidemiologic, există o relaxare şi o atitudine de neglijare a pericolului ca să spun aşa. Aceasta atitudine a fost în mare parte generată şi de foarte multe luări poziţii, din păcate, din partea unor lideri politici iresponsabili, care au îndemnat oamenii să nu respecte regulile, care au bagatelizat în discursurile publice pericolul şi care au determinat pe foarte mulţi români să nu perceapă la adevărata gravitate riscul acestei epidemii", a spus Orban.

Atac la adresa Avocatului Poporului

 

Premierul a vorbit în interviu şi de propunerea PNL de demitere a Avocatului Poporului, Renate Weber, căreia i-a reproşat sesizările adresate Curţii Constituţionale, care "au lipsit autorităţile statului de instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor".

Citește și
Anunț oficial de la ministrul Sănătății. Când vom reveni la viața de dinaintea pandemiei
Nelu Tătaru, despre introducerea carantinei în anumite localități: "Ne gândim şi la acest lucru”
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are copii. Ce a pățit jurnalista care a îndrăznit să o pună în dificultate

"Grav este că atacurile la Curtea Constituţională generate de Avocatul Poporului au lipsit autorităţile statului de instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor şi, pe de altă parte, au creat foarte multe situaţii, care sunt de natură a creşte riscul epidemiologic. Să vă dau numai un exemplu - ultimul atac la Curtea Constituţională împotriva izolării şi carantină. Dacă nu luam măsura izolării şi carantină, România era Italia la pătrat, pentru că noi am avut peste 1,7 milioane de români, între 26 februarie şi 1 iunie, care au venit din ţări în care epidemia era extrem de puternică şi pentru care, dacă nu aveam la dispoziţie posibilitatea de a lua măsura izolării sau carantinării, practic, oameni infectaţi ar fi circulat în societate şi ar fi răspândit virusul (...) La fel cu amenzile. Este nedrept. Deci ai 200.000 de oameni care au încălcat legea, care au fost amendaţi şi tu te situezi de partea lor, nu te situezi de partea celor 19 milioane. Adică 99% din populaţia României, care a fost corectă şi care a respectat regulile, a fost într-un fel sancţionată de această decizie de anulare a amenzilor", a precizat Orban.

Conform premierului, dacă PSD nu va vota în Parlament pentru demiterea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, atunci acest partid este solidar şi cu acţiunile acesteia, inclusiv decizia de sesizare la Curtea Constituţională a legii privind impozitarea pensiilor speciale.

"Noi am iniţiat procedura de demitere a persoanei care deţine funcţia de Avocat al Poporului, nu de demitere a Avocatului Poporului. Noi ne dorim un Avocat al Poporului care să acţioneze în sensul constituţional şi legal al instituţiei Avocatului Poporului, adică să apere drepturile oamenilor. Vom vedea. Noi procedura am iniţiat-o, vom vedea ce va face PSD. Dacă PSD nu va susţine acest demers, înseamnă că împărtăşeşte toate acţiunile Avocatului Poporului, Renate Weber, şi este solidar cu aceste acţiuni, inclusiv cu acţiunea de atacare la Curtea Constituţională a legii votate de Parlament privind impozitarea pensiilor speciale", a subliniat şeful Guvernului.

Ministrul Sănătății, despre valul al doilea de infectări

 

Nelu Tătaru a afirmat duminică seară faptul că, pentru a se vorbi de al doilea val de infectări cu coronavirus, trebuie să se termine primul val, el fiind de părere că, în contextul relaxării şi al unei ”încurajări politice spre această relaxare şi nerespectare”, avem ”un prim val prelungit, pe care ar trebui să îl gestionăm deocamdată”.

”Pentru a ajunge la valul doi, haideţi să terminăm valul unu. În contextul în care, pe o pantă descendentă, intervine o relaxare totală şi o încurajare politică spre această relaxare şi nerespectare, cred că avem un prim val prelungit, pe care ar trebui să îl gestionăm deocamdată”, a spus acesta.

El a spus că partea economică a suferit în timpul acestui prim val, dar întâi trebuie rezolvată partea medicală, apoi cea economică, iar apoi, abia prin toamnă, ”să ne gândim politic”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce FCSB a obținut a doua victorie în Europa League și are punctaj maxim
Ungurii au reacționat după ce FCSB a obținut a doua victorie în Europa League și are punctaj maxim
Citește și...
„Pericolul nu a trecut”. Cele trei recomandări ale medicului Musta pentru a ne feri de Covid-19
„Pericolul nu a trecut”. Cele trei recomandări ale medicului Musta pentru a ne feri de Covid-19

Medicul Virgil Musta de la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara, care a vindecat de COVID-19 peste 500 de persoane, a atras atenţia că pericolul nu a trecut, iar oamenii ar trebui să respecte, cu stricteţe, trei măsuri importante.

Nelu Tătaru, despre introducerea carantinei în anumite localități:
Nelu Tătaru, despre introducerea carantinei în anumite localități: "Ne gândim şi la acest lucru”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, referitor la posibilitatea introducerii carantinei în anumite localităţi, că deocamdată nu este necesar, dar odată cu evoluţia nefavorabilă autorităţile se gândesc şi la această variantă.

Compania chineză CNBG: Un vaccin împotriva Covid-19 prezintă rezultate promiţătoare
Compania chineză CNBG: Un vaccin împotriva Covid-19 prezintă rezultate promiţătoare

Teste pe oameni arată că un vaccin-candidat împotriva SARS Cov-2 ar fi sigur şi eficient, a anunţat duminică China National Biotec Group (CNBG), un al doilea vaccin-candidat al firmei care dă rezultate încurajatoare, relatează Reuters.

Recomandări
MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării
MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării

Poliția de Frontieră a informat MApN, vineri dimineață, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă rusească în Delta Dunării.

Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță
Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță

Decizie istorică pentru România în cazul unei persoane transgender. Curtea Europeană de Justiție a obligat statul român să îi acorde o nouă identitate lui Arian.

Imaginea lui Trump, folosită electoral în România. Reacția unui american când a văzut un afiș cu el în București
Imaginea lui Trump, folosită electoral în România. Reacția unui american când a văzut un afiș cu el în București

Pe lângă formațiunile politice deja consacrate, în ultima perioadă au apărut noi partide politice care s-au pregătit cum au putut mai bine pentru alegerile din acest an.