Wikileaks: Cazul Teo Peter ar fi putut cauza retragerea trupelor din Irak

20-12-2010 00:00

Teo Peter

Cazul cantaretului Teo Peter ar fi putut avea consecinte nefaste pentru relatiile diplomatice dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Dovada sta chiar un mesajul diplomatic confidential obtinut de WikiLeaks si publicat de cotidianul "The Guardian".

Este vorba despre o telegrama transmisa de ambasadorul american la Bucuresti din perioada respectiva, Nicholas F. Taubman, catre Departamentului de Stat american in urma cu trei ani, respectiv in data de 16 noiembrie 2007.

Ambasadorul american de la vremea respecdtiva se temea ca acest caz ar fi putut cauza chiar retragerea trupelor romanesti din Irak.

Oficialii americani  erau ingrijorati cu privire la soarta relatiilor diplomatice cu Romania dupa producerea accidentului in cauza. Temerea venea in contextul in care suma oferita familiei artistului de autoritatile americane ca daune era de doar 80.000 de dolari. Asta in conditiile in care familia lui Teo Peter solicitase despagubiri de un milion de dolari in instanta.

In telegrama se mai vorbeste si de nemultumirea romanilor cu privire la plecarea brusca a militarului american Christopher Van Goethem, cel care a lovit cu o masina consulara taxiul in care se afla artistul Teo Peter. Acesta s-a folosit de imunitatea diplomatica si a parasit tara scapand de interogatoriul autoritatilor romane.

"Iminenta «oferta finala» a Serviciului pentru revendicari straine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock roman Teofil Peter, mort in 2004 intr-un accident rutier implicandu-l pe fostul comandant de detasament al puscasilor marini de la ambasada din Bucuresti, pare sa aiba efecte semnificative, negative asupra relatiei dintre SUA si Romania", preciza mesajul diplomatic american.

Teo Peter, basistul trupei Compact, a decedat in decembrie 2004.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO