Vladimir Putin sustine ca Donald Trump i-a transmis ca doreste ameliorarea relatiilor ruso-americane. Ce raspuns i-a dat

Dată publicare: 21-11-2016 08:01
Dată actualizare: 24-11-2016 07:04


Trump si Putin

 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat duminica intr-o conferinta de presa ca viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, i-a confirmat dorinta sa de a reface relatiile dintre tarile lor, trasmite Reuters.

 "Presedintele ales a confirmat ca este gata sa normalizeze relatiile ruso-americane. Eu i-am spus acelasi lucru. Nu am discutat cand si unde ne vom intalni", a afirmat Putin, care a discutat la telefon cu Trump in urma cu o saptamana, pentru prima data dupa alegerea acestuia.

Aflat la Lima pentru summit-ul anual Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), Putin a avut si un scurt dialog cu actualul presedinte american, Barack Obama, aflat la final de mandat. Liderul de la Kremlin a anuntat ca i-a multumit omologului sau de la Casa Alba pentru "anii de colaborare" si ca l-a invitat sa viziteze Rusia oricand doreste.

Discutie telefonica Trump - Putin, in urma cu o saptamana

Pe 14 noiembrie, Donald Trump a avut prima discutie cu Vladimir Putin dupa ce a fost ales presedintele SUA.

Anuntul oficial preluat de Reuters precizeaza ca cei doi lideri au convenit sa pastreze contactul telefonic si sa incerce sa se intalneasca fata in fata cat mai curand.

Putin si Trump intentioneaza sa-si "uneasca eforturile de combatere a terorismului international si a extremismului" si au subliniat "importanta crearii unei baze solide pentru relatiile laterale, in special prin dezvoltarea componentei comerciale si economice", a mai declarat presedintia rusa.

Potrivit comunicatului, cele doua tari trebuie sa isi reia "cooperarea pragmatica, in avantajul ambelor parti, care ar trebui sa aiba in vedere interesele ambelor tari, precum si stabilitatea si securitatea intregii lumi".

Trump isi va incepe mandatul de presedinte pe 20 ianuarie anul viitor, cand Barack Obama va parasi Casa Alba.
Relatiile actualului presedinte american cu liderul de la Kremlin au devenit tot mai tensionate in ultimii ani, pe fondul unor crize cum ar fi cele din Siria si Ucraina, adauga Reuters.

Staff-ul lui Donald Trump a anuntat intr-un comunicat ca Putin a sunat pentru a-l felicita pe presedintele ales, care a replicat ca asteapta o relatie puternica si durabila cu Rusia si cu poporul rus.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO