Vladimir Putin nu l-a felicitat pe Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii. Motivul oferit de Rusia

Vladimir Putin si Rishi Sunak
Shutterstock

Preşedintele rus Vladimir Putin nu l-a felicitat pe noul premier britanic Rishi Sunak după intrarea acestuia în funcţie, pentru că Marea Britanie este o ţară „inamicală”, a anunţat miercuri Kremlinul, potrivit AFP.

„Marea Britanie face parte din ţările din categoria inamicală, deci n-au existat felicitări”, a spus presei Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit News.ro.

Regatul Unit este unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei împotriva Rusiei.

Site-ul Guvernului britanic precizează că Marea Britanie și „aliații” săi condamnă războiului „neprovocat și premeditat” inițiat de Rusia în Ucraina.

„Guvernul Regatului Unit oferă Ucrainei mai multe tipuri de asistență economică, umanitară și militară defensivă și impune sancțiuni suplimentare Rusiei și Belarusului”, scrie pe pagina Guvernului britanic.

Citește și
Vladimir Putin, președintele Rusiei - 24
Vladimir Putin a asistat la un antrenament al trupelor care răspund la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Sprijinul fostului premier britanic, Boris Johnson, pentru Ucraina

În iulie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a salutat sprijinul „special” pe care Boris Johnson l-a acordat țării sale într-un apel adresat fostului prim-ministru britanic Boris Johnson.

Zelenski și-a exprimat „tristețea” față de demisia lui Johnson din funcția de lider al Partidului Conservator.

Johnson a subliniat sprijinul „neclintit” al Marii Britanii pentru Ucraina și l-a numit pe Zelenski „erou”.

În discursul său de demisie, Johnson a menționat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina ca fiind una dintre realizările-cheie ale mandatului său de premier.

„Permiteți-mi să spun acum, poporului din Ucraina, că știu că noi, în Marea Britanie, vom continua să susținem lupta voastră pentru libertate atât timp cât este nevoie”, a spus Johnson, potrivit BBC.

Johnson a fost urmat la putere de către Liz Truss, care a rezistat în poziția de premier britanic doar 44 de zile.

Rishi Sunak, noul prim-ministru al Marii Britanii, promite să susțină Ucraina

Într-un prim apel telefonic cu președintele SUA, Joe Biden, noul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, a reafirmat „relația specială” dintre Statele Unite și Marea Britanie, potrivit Al Jazeera.

Cei doi au convenit să colaboreze pentru a sprijini Ucraina, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, la câteva ore după ce Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în 2022.

Sunak a susținut marți primul său apel cu Zelenski, în care a promis „sprijinul ferm” al Marii Britanii pentru Ucraina.

Sunak a spus că a fost un „privilegiu” să vorbească cu Zelenski, care anterior îi trimisese felicitări. „Atât el (Zelenski), cât și poporul ucrainean, pot conta pe solidaritatea și sprijinul continuu al Marii Britanii. Vom fi mereu alături de Ucraina”, a postat pe Twitter Sunak.

 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Ce spune Vladimir Putin despre „bomba murdară”: „Riscurile de conflict mondial sunt ridicate”
Ce spune Vladimir Putin despre „bomba murdară”: „Riscurile de conflict mondial sunt ridicate”

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o „bombă murdară”, reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile.

Vladimir Putin a asistat la un antrenament al trupelor care răspund la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear
Vladimir Putin a asistat la un antrenament al trupelor care răspund la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat miercuri, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear, a anunţat Kremlinul.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara

Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.