Putin are probleme cu fiscul britanic. Din cauza unui OU, presedintele rus e implicat intr-o ancheta de evaziune

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34
ou Faberge

La fel ca Al Capone, si liderul de la Kremlin risca sa fie invins de functionarii de la taxe si impozite

Potrivit Times, presedintele Federatiei Ruse era cat pe ce sa devina victima unor agenti prea zelosi ai fiscului. Vladimir Putin risca sa ramana fara oul Faberge in valoare de peste 11 milioane de euro pe care l-a donat marti Muzeului Ermitaj dupa ce fiscul britanic a decis ca acesta trebuie confiscat, fiind proba intr-un dosar de evaziune fiscala. Spre norocul lui Putin, agentii de la taxe au descins pentru a confisca oul cu putin dupa ce acesta fusese deja trimis in Rusia.

Cum a ajuns Vladimir Putin, unul dintre cei mai puternici oameni din lume, sa fie sicanat de functionarii de la Fisc? De vina e de fapt oul Faberge, o bijuterie rara, creata in Rusia acum mai bine de 100 de ani pentru familia de bancheri Rotschild. In 2007, oul a fost vandut la licitatie la Londra pentru 8,9 milioane de lire sterline(peste 11 milioane de euro). Cumparatorul era un prosper om de afaceri rus, Alexandr Ivanov, care ulterior a expus oul in muzeul sau privat dedicat bijuteriilor Faberge pe care Ivanov l-a deschis in Germania, la Baden-Baden.

Citeste si: Povestea oului imperial Faberge, considerat pierdut de peste 112 ani, descoperit intamplator de un negustor de fier vechi

Oul a disparut apoi la sfaristul lunii noiembrie 2014 din muzeul german, pentru ca, dupa cateva zile, sa reapara in Rusia, fiind daruit de Putin Muzeului Ermitaj pe 9 decembrie, cu ocazia aniversarii a 250 de ani de la fondare. Kremlinul spune ca a primit bijuteria ca urmare a unei donatii anonime, donatie pe care ulterior Ivanov si-a asumat-o.

Iar aici intervine Fiscul. Functionarii spun ca Ivanov a mintit ca sa ia inapoi TVA-ul platit pe ou, adica 600.000 de lire sterline (peste 750.000 euro). Daca bijuteria ar fi fost dusa direct in Rusia dupa ce a fost cumparata la licitatie, totul ar fi fost legal. Dar, potrivit agentilor Fiscului, Ivanov a dus bijuteria mai intai la muzeul sau din Germania, pierzandu-si astfel dreptul de primi inapoi TVA. Un caz clar de evaziune fiscala de mari proportii, care a dus la demararea unei anchete a Fiscului de la Londra si Berlin.

Citeste si: Muzeul din Romania care poate fi vizitat din fata laptopului

Asa ca functionarii britanici si germani au descins pe 1 decembrie la muzeul Faberge din Baden-Baden, unde li s-ar fi spus insa ca oul n-a fost vazut acolo. Ulterior, confruntati cu marturille celor care vazusera bijuteria expusa cu doar cateva zile inainte , oficialii institutiei culturale au venit cu o alta versiune: oul a fost trimis de la Londra la Moscova, apoi adus la Baden-Baden pentru scurt timp si retrimis la Moscova. Iar Ivanov se plange ca Fiscul a vrut pur si simplu sa-l faca de ras pe Putin, confiscand oul astfel incat presedintele rus sa nu aiba ce dona Ermitajului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO