Povestea oului imperial Faberge, considerat pierdut de peste 112 ani, descoperit intamplator de un negustor de fier vechi

Ultima actualizare: 11-04-2014 07:02
ou Faberge

Un ou imperial pascal Faberge realizat pentru tarul Alexandru al III-lea al Rusiei, care nu a mai fost vazut in public de peste 112 ani, va fi expus la Londra, dupa ce a fost descoperit din intamplare de un negustor de fier vechi, informeaza Reuters.

Acest ou Faberge a fost creat de Peter Carl Faberge ca un cadou pe care tarul Alexandru al III-lea l-a daruit tarinei Maria Feodorovna de Paste in 1887.

Cu o inaltime de 8,2 centimetri, oul Faberge, realizat din aur si decorat cu diamante si safire, a fost expus pentru ultima data in public la Sankt Petersburg in anul 1902.

Apoi, a fost confiscat in timpul Revolutiei bolsevice din 1917 si a ajuns ulterior in Statele Unite ale Americii in imprejurari ramase necunoscute. Din pura intamplare, un barbat a carui identitate nu a fost dezvaluita l-a cumparat dintr-o piata din Midwest (regiune din centrul Statelor Unite, n.r.) cu suma de 14.000 de dolari si intentiona sa il vanda oricarei persoane care dorea sa il topeasca si sa obtina astfel din el mai multe obiecte din aur.

Nereusind sa gaseasca un cumparator, noul proprietar a efectuat o serie de cercetari pe internet si a aflat astfel ca era posibil sa fi descoperit celebrul ou pascal Faberge care a apartinut tarinei Maria Feodorovna care era considerat disparut pentru totdeauna.

Magazinul londonez de antichitati Wartski, specializat in expertiza oualor Faberge, a cumparat obiectul de arta pentru un colectionar privat, care i-a permis sa il expuna intr-o galerie de arta de mici dimensiuni din Londra. Acest ou, fabricat din aur galben, este expus pe trepiedul sau original ale carui brate au forma unor gheare de leu.

Oul este inconjurat de ghirlande de flori din aur si este decorat cu safire si diamante roz. Ca toate ouale Faberge, contine o "surpriza" - un ceas de dama creat de Vacheron Constantin cu bratara din diamante. Oul a fost realizat in atelierul din Sankt Petersburg al casei Faberge de catre bijutierul sef al acesteia, August Holmstrom, intre 1886 si 1887.

Ouale Faberge sunt considerate capodopere artistice si doar membrii familiilor regale sau persoanele foarte bogate isi permit sa le cumpere. Dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, unii dintre afaceristii rusi proaspat imbogatiti au devenit colectionari entuziasti ai comorilor Faberge. Miliardarul din industria metalelor Viktor Vekselberg a cumparat de la familia Forbes o colectie de oua pascale imperiale Faberge pentru care a platit 90 de milioane de dolari in 2004.

Ouale au fost readuse la Moscova si expuse la Kremlin. Un alt om de afaceri rus pasionat de comorile tariste, Alexander Ivanov, a dezvaluit ca a cumparat cu 18,5 milioane de dolari un ou Faberge la Londra in 2007.

Acest al treilea ou imperial pascal Faberge este unul dintre cele 50 de oua create de casa Faberge pentru tarii Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea din 1885 pana in 1916 si, pana la descoperirea sa recenta, era unul dintre cele opt oua considerate pierdute pentru totdeauna.

Specialistii sunt de parere ca doar alte doua oua dintre cele considerate pierdute au supravietuit Revolutiei bolsevice. Al treilea ou imperial pascal Faberge va putea fi admirat de publicul larg la galeria Wartski din Londra intre 14 si 17 aprilie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO