Vladimir Putin anunță că Armata Rusiei va primi de anul viitor rachete hipersonice Zircon
Testele rachetei de croazieră hipersonice Zircon se apropie de final, iar livrările către marina militară a Rusiei vor începe în 2022, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Astfel, Moscova încearcă să avanseze într-o cursă cu Statele Unite și alții pentru a desfășura următoarea generație de arme cu rază lungă de acțiune, care sunt mult mai greu de detectat și interceptat.
Luna trecută, Rusia a declarat că a testat cu succes lansarea unei rachete Zircon de pe un submarin pentru prima dată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Acum este deosebit de important să se dezvolte și să se implementeze tehnologiile necesare pentru a crea noi sisteme de arme hipersonice, lasere de mare putere și sisteme robotice care vor putea contracara în mod eficient potențialele amenințări militare, ceea ce înseamnă că vor consolida și mai mult securitatea țării noastre”, a declarat Putin.
El a spus că, în timpul testelor, racheta a lovit cu succes atât ținte terestre, cât și maritime, atunci când a fost lansată de sub apă sau de pe nave de suprafață.
Unii experți occidentali au pus sub semnul întrebării cât de avansată este noua generație de arme a Rusiei, recunoscând în același timp că această combinație de viteză, de manevrabilitate și de altitudine a rachetelor hipersonice face ca acestea să fie dificil de urmărit și interceptat.
Unii experţi occidentali pun la îndoială avansul tehnologic al rachetelor ruseşti de nouă generaţie, dar admit că prin combinaţia formată din viteză, manevrabilitate şi altitudine rachetele hipersonice sunt greu de detectat şi interceptat. Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe oră.
În SUA, Pentagonul s-a plâns luna trecută de preţul prea mare al rachetelor hipersonice, de zeci de milioane de dolari bucata, şi le-a cerut societăţilor producătoare să ia măsuri pentru a diminua costurile finale.
Companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon Technologies lucrează la dezvoltarea unor arme hipersonice destinate Pentagonului. Bugetul solicitat de acesta din urmă în anul fiscal 2022 pentru cercetarea şi dezvoltarea armelor hipersonice este de 3,8 miliarde de dolari, în creştere faţă de cele 3,2 miliarde alocate acestui capitol în anul anterior.
Coreea de Nord a testat în septembrie o rachetă hipersonică nou dezvoltată.