Exercițiile care dau fiori europenilor, în plină desfășurare, în Rusia și Belarus. Vladimir Putin a asistat la manevre

Ultima actualizare: 14-09-2021 09:56

Sub numele de cod Zapad 2021, la aceste manevre participă, potrivit oficialilor ruşi, aproape 200.000 de militari, cu 80 de avioane și elicoptere, 290 de tancuri, 240 de lansatoare de rachete şi 15 nave de război.

Manevrele Zapad-2021 se desfăşoară în 14 poligoane - nouă pe teritoriul Rusiei şi cinci pe teritoriul Belarusului, precum şi în apele Mării Baltice. La unele dintre ele a asistat şi preşedintele Vladimir Putin, însoţit de ministrul rus al Apărării.

Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării: "Vezi cercurile alea portocalii?"
Vladimir Putin: "Da."
Shoigu: "Aceasta este prima unitate de roboți de luptă. Aceștia au o putere de foc serioasă. Pot fi controlaţi de la trei kilometri distanță."

Oficialii ruşi au dat asigurări că este vorba de operaţiuni pur defensive, însă ţări precum Polonia, Lituania sau Estonia se tem că Rusia simulează scenarii ofensive.

Aproximativ 200.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pentru exercițiile Zapad, inclusiv trupe din Armenia, India, Kazahstan, Kârgâzstan și Mongolia.

Şi preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a supervizat o parte dintre operaţiuni, şi a declarat că ţara sa va cumpăra din Rusia armament în valoare de peste un miliard de dolari.

Exerciţiile militare se vor încheia peste 2 zile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO