Prima reacție a lui Vladimir Putin după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan

Vladimir Putin i-a greşit numele Maiei Sandu şi spune că preşedinta Moldovei e cetăţeană a României
Getty

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat vineri că alte state nu ar trebui să impună Afganistanului propriile lor valori, scriu agențiile AFP și Reuters.

Faptul că talibanii au preluat aproape în întregime controlul acestei ţări este o realitate de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se ajunge la o ''prăbuşire'' a statului afgan, a mai declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste remarci - prima sa declaraţie pe acest subiect după victoria fulgerătoare a talibanilor în Afganistan - în declaraţii date presei după întâlnirea avută la Moscova cu cancelarul german Angela Merkel.

''Trebuie să înceteze (...) această voinţă de a construi în alte ţări democraţia după modele străine, fără a ţine cont de particularităţile istorice, naţionale sau religioase, ignorând complet tradiţiile conform cărora trăiesc alte popoare'', a indicat Putin.

''Cred că aceasta este lecţia Afganistanului'', a punctat el, calificând drept ''iresponsabilă'' politica occidentală prin care s-a încercat ''impunerea unor valori străine'' afganilor.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Preşedintele rus şi-a exprimat speranţa că talibanii îşi vor respecta promisiunea de a restabili ordinea în Afganistan, şi a subliniat că este important să nu li se permită teroriştilor să pătrundă în ţările vecine, inclusiv celor care pretind că sunt refugiaţi.

''Trebuie să facem totul să ne unim eforturile pentru a susţine poporul afgan, pentru a normaliza situaţia în această ţară şi a stabili relaţii de bună vecinătate'', a mai spus preşedintele rus, potrivit Agerpres.

La rândul ei, Angela Merkel a declarat la conferinţa de presă comună cu Putin că ''acum trebuie dialogat cu talibanii (...) şi să încercăm să-i salvăm pe aceia ale căror vieţi sunt ameninţate să părăsească ţara''.

În acest timp, ambasadorul rus în Afganistan, Dmitri Jirnov, a lăudat modul în care s-au comportat talibanii în cele câteva zile scurse de când au preluat controlul asupra Afganistanului, în opinia sa neexistând în prezent vreo alternativă în faţa acestei mişcări islamiste şi orice încercare de rezistenţă împotriva ei este zadarnică şi sortită eşecului.

În această declaraţie, acordată agenţiei Reuters, diplomatul rus a apreciat că situaţia de securitate din capitala afgană este acum mult mai bună faţă de cum era înainte ca talibanii să preia controlului asupra Kabulului, el exprimându-se în termeni optimişti cu privire la evoluţiile viitoare.

''Atmosfera în Kabul poate fi descrisă drept una de speranţă precaută'', spune ambasadorul prezent în capitala afgană. ''A fost un regim rău care a dispărut şi oamenii sunt încrezători. Dar mai este un test pe care talibanii trebuie să-l treacă. După ce restabilesc ordinea, ei trebuie să înceapă să îmbunătăţească situaţia socio-economică'', atenţionează ambasadorul rus.

Remarcile sale contrastează cu cele ale unor politicieni occidentali şi activişti, îngrijoraţi mai ales în privinţa drepturilor femeilor şi sceptici că talibanii vor fi acum altfel faţă de cum au fost înaintea înlăturării lor de la putere în 2001. Pe de altă parte, declaraţiile ambasadorului rus ilustrează eforturile Moscovei de a aprofunda legăturile deja stabilite cu talibanii.

Atmosfera la Kabul era vineri în general calmă, dar continuă haosul de la aeroport, de unde mii de afgani încearcă să părăsească ţara cucerită de talibani într-o ofensivă-fulger după retragerea trupelor americane. Talibanii s-au confruntat deja cu manifestaţii în capitală şi în alte oraşe, iar fiul lui Ahmad Shah Massoud, unul dintre liderii rezistenţei anti-sovietice din anii '80, a promis că va începe din fieful său din valea Panshir o rezistenţă armată împotriva talibanilor.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Întâlnire ”de adio” la Moscova. Vladimir Putin a primit-o pe Merkel cu un buchet de flori
Întâlnire ”de adio” la Moscova. Vladimir Putin a primit-o pe Merkel cu un buchet de flori

Cancelarul german Angela Merkel a pledat, la Moscova, pentru continuarea dialogului cu Rusia, în pofida ”dezacordurilor profunde”.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.