"Vive la France!". Sarbatoare cu parade militare si festivitati, de Ziua Nationala a Frantei

14-07-2014 09:43

Vive la France!. Sarbatoare cu parade militare si ...
Franta isi sarbatoreste Ziua Nationala...

Pe jos, calare, sau la bordul blindatelor si avioanelor de lupta, armata franceza a defilat pe Champs Elysee, la parada consacrata Zilei Nationale.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a aprobat participarea unui detasament de militari romani la parada traditionala organizata cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Franceze din 14 iulie, pe bulevardul Champs-Elysées din Paris. Detasamentul Armatei Romaniei a fost format din militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" si din studenti de la Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda" si Academia Navala "Mircea cel Batran". Militarii, condusi de maiorul Marius Dinita, au facut deja doua antrenamente la Paris, alaturi de ceilalti participanti la parada.

In anul 2007, a fost pentru prima data cand Romania a participat cu trupe in cadrul paradei traditionale, organizata cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Franceze. Un detasament de militari francezi a participat, pe 1 decembrie 2013, la Bucuresti, la defilarea organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

Ziua Frantei, sarbatorita in Romania

Ambasadorul francez, premierul roman alaturi de ceilalti invitati au ascultat imnurile celor doua tari. Relaxat, diplomatul strain a amintit de legatura, mereu reinventata, dintre Romania si Franta. A vorbit romaneste, desi invata limba noastra doar de 6 luni.

Francois Saint Paul: "Militarii romani au participat deja la defilarea traditionala de pe Champs Elysees, la Paris. Iata un nou simbol al prieteniei noastre."

Si intr-adevar, in vestimentatia si atitudinea celor prezenti s-a putut intui traditia micului Paris.

Spiritul Frantei s-a simtit si pe Aeroportul Henri Coanda. Sute de pasageri s-au lasat sedusi de zambetul larg al dansatoarelor de can-can, mai ales cei care au luat din zbor si un pahar de sampanie.

Calatorii au studiat si ei, pe repede-nainte, moda si gastronomia pariziana iar sarbatoritii le-au facut cinste.

In microsistemul francez din aeroport, pasagerii s-au lasat pozati cu tricolorul si au pozat ei insisi pentru caricaturi. Un maraton de cateva ore, stins cu o bautura ca in Provence. 

Revolutia franceza, caderea Bastiliei

Ziua nationala a Frantei de pe 14 iulie aniverseaza caderea, in 1789, a inchisorii Bastilia, care devenise un simbol a tot ceea ce fusese detestabil in vechiul regim. In dimineata de 15 iulie, regele a realizat infrangerea in fata insurectiei cetatenilor parizieni si a dat ordin de retragere a trupelor fidele lui si a revenit asupra schimbarilor guvernamentale facute in urma cu cateva zile. In Paris, a fost stabilit un nou primar, intr-o noua structura, numita "comuna" si s-a infiintat o armata populara, "Garda Nationala". Revolutia s-a raspandit in tara dupa modelul parizian, iar populatia a organizat municipalitati cu scop de autoguvernare si a infiintat corpuri ale Garzii Nationale, ignorand autoritatea regala. La 27 iulie, intr-un gest de aparenta reconciliere, regele a acceptat o cocarda tricolora, intrand in Primaria Parisului.

Revolutia franceza (1789-1799) a fost un eveniment major al epocii moderne, care a dus la rasturnarea vechiului regim si la instaurarea unei noi ordini politice si sociale in Franta.

Revolutia franceza este evenimentul care a marcat totodata (in istoria Frantei) trecerea la epoca moderna. Perioada revolutionara incepe in 1789, cu reunirea Adunarii Starilor Generale si caderea Bastiliei, si se termina in 1799, cu lovitura de stat a lui Napoleon Bonaparte. Ideile liberale si nationale promovate de Revolutia franceza s-au raspandit in toata Europa, avand ca efect intensificarea luptei natiunilor asuprite impotriva dominatiei straine. Revolutia franceza completeaza sirul marilor revolutii ale epocii moderne, fiind precedata de Revolutia engleza si Revolutia americana. Totodata, ea a ramas cel mai popular model de insurectie pana la Revolutia Rusa din 1917.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26