Ziua Frantei, sarbatorita in Capitala. Crin Antonescu si Victor Ponta, prezenti la festivitati

14-07-2012 12:46
Sursa: Mediafax

 "Vive la France" au exclamat premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu.

Intre altii, sute de oaspeti, domni eleganti si doamne cu palarii si rochii cochete, cei doi sunt invitatii de onoare ai ambasadorului Frantei la Bucuresti.

De doar 4 luni ambasador in Romania, Excelenta Sa Philippe Gustin si-a incheiat discursul in limba romana cu o pronuntie simpatica si pe langa toate multumirile oficiale, nu i-a uitat nici pe profesoara lui de romana si pe majordomul de la Ambasada.

ln schimb, presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta au vorbit in limba franceza. Prim-ministrul a si spus ca se bucura ca face acest lucru, cu atat mai mult cu cat in ultima vreme a vorbit mai mult engleza, chiar si portugheza, cu aluzie la intalnirea de la Bruxelles cu Jose Manuel Barroso.

De fata cu cei mai importanti oameni din stat, ambasadorul a vrut sa comunice clar scopul sau la Bucuresti, acela de a apara interesele firmelor frantuzesti care investesc in Romania. Iar in finalul discursului a aratat ca, in patru luni de mandat a invatat ceva din graiul nostru.

Si in Franta, aproape 5.000 de barbati si femei, reprezentand cele trei arme si Securitatea civila au luat parte la parada de pe Champs Elysee.

Anul acesta, tema defilarii a fost "armata in serviciul pacii si al Natiunilor Unite", un omagiu adus contingentelor franceze de casti albastre si trupelor de mentinere a pacii.

Presedintele francez, comandantul fortelor armate, a coborat pe Champs-Elysées inainte de a asista la o lunga parada a fortelor armate franceze, relateaza AFP.

Partenera sa Valérie Trierweiler, intr-una dintre primele sale aparitii publice de la incidentul provocat de mesajul sau pe Twitter ce a afectat intentia noului presedinte de a instaura o presedintie "normala", a luat loc in tribuna de onoare.

Ea a generat stupefactie la 12 iunie in Franta, plasandu-se, intr-un mesaj pe Twitter, de partea adversarului lui Ségolène Royal la alegerile legislative. Fosta candidata la alegerile prezidentiale din 2007, Royal a fost timp de trei decenii partenera lui François Hollande.

Un numar de 4.950 de barbati si femei din cele trei armate si din cadrul Securitatii civile au participat la parada sub sloganul armatele "in serviciul Natiunii si al pacii in lume" si avandu-i ca invitati de onoare pe militari din cadrul fortelor ONU si trupe care s-au intors din misiuni in strainatate.

In jurul orei 11.15 GM (14.15 ora Romaniei), François Hollande a reluat traditia interviului televizat acordat de seful statului la 14 iulie. Acest ritual a fost abandonat de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy.

 

Tags: hollande, franta,


VIDEO PROTVPLUS.RO