Viticultorii din Suedia profită de pe urma creşterii temperaturilor. Vor un loc mai în față în lista producătorilor mondiali
Încălzirea globală are și efecte pozitive, cel puțin pentru viticultorii din Suedia. Până de curând, țara scandinavă nu avea cu ce să se laude la capitolul vinuri.
Creșterea temperaturilor schimbă însă situație, iar viticulturii locali au început să facă planuri de viitor. Cu investiții în echipamente moderne se gândesc deja să ocupe un loc mai în față în lista producătorilor mondiali de vinuri.
Suedia nu este nici pe departe o țară celebră pentru soiurile de vinuri, iar podgoriile sale sunt încă mici comparativ cu Franța, Italia sau Spania. Dar schimbările climatice din ultimele decenii au avut și efecte benefice în această regiune. Numărul zilelor cu soare a crescut, iar producătorii au adaptat noi soiuri de struguri la clima scandinavă.
Emma Berto, viticultor: „Acesta este Solaris. E soiul național de struguri aici, în Suedia. În acest moment, treaba noastră e să curățăm frunzele din partea de jos a viței de vie pentru ca aerul să poată circula. Asta reduce pericolul bolilor.”
O podgorie a produs în jur de 5.000 de sticle în 2022, de pe o suprafață de 4,5 hectare de viță de vie. Scopul producătorilor e să ajungă însă la 50-60 de mii de sticle, în următorii cinci ani.
Emma Berto, viticultor: „E evident că avem mai puține probleme recurente. Nu avem necazuri cu grindina, se întâmplă foarte rar să ne afecteze gerul, pentru că vițele noastre de vie nu încep să crească până la începutul lunii mai, când gerul nu își mai face apariția. Așa că e un lucru bun.”
În ultimii 30 de ani, în sudul Suediei temperaturile au crescut cu aproximativ 2 grade Celsius, față de perioada anterioară. Asta înseamnă că sezonul de creștere a viței de vie s-a lungit cu aproape 20 de zile.
Anna Mårtensson, profesor Universitatea de Agricultură din Suedia: „Un strugure are nevoie de aproape 100 de zile, de la înflorire până la maturare, la peste 10 grade Celsius. Nu am avut așa ceva, dar acum avem această perioadă. Este, bineînțeles, o schimbare majoră. Oamenii abia încep să realizeze că pot să cultive și altceva aici, nu doar cereale.”
Producătorii de vin din Suedia sunt ambițioși. Nu vor doar să crească producția, ci să și creeze un produs de clasă mondială și să pună pe picioare afaceri care pot susține o întreagă industrie.
Așa că investesc în echipamente noi și construiesc crame ultra-moderne, chiar dacă va mai dura până când se vor putea compara cu podgoriile italiene sau franceze.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Suedia, vin, podgorii, vita de vie, myimpact,
Dată publicare:
21-08-2023 07:48