Virusul Zika nu reprezinta "in prezent niciun pericol" pentru Romania, anunta autoritatile. Care sunt primele semne ale bolii
Virusul Zika nu reprezinta in momentul de fata niciun pericol pentru Romania, a declarat marti pentru AGERPRES presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Precizarea intervine in contextul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a apreciat luni ca raspandirea virusului Zika, transmis prin intepatura tantarului Aedes aegypti, constituie ''o urgenta globala de sanatate publica'' intrucat poate fi corelata cu cresterea numarului de nou-nascuti cu malformatii congenitale inregistrati in Brazilia in ultima vreme.
"In momentul de fata, nu reprezinta niciun pericol pentru Romania. Singura problema poate sa fie legata de cei care calatoresc in zonele afectate din America Centrala si America de Sud, in masura in care infectia poate sa apara transmisa de tantar si problema este legata de femeile care sunt insarcinate pentru ca exista o mare probabilitate a asocierii infectiei cu aparitia unor malformatii congenitale. In cazul celor care calatoresc nu trebuie luate masuri speciale doar ca trebuie sa tina cont ca marea majoritate a cazurilor infectate nu stiu ca sunt bolnave", a afirmat medicul.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Potrivit acestuia, aproape 80% dintre cazuri se manifesta asimptomatic, iar restul de 20% cu boala febrila, dureri articulare, conjunctivite.
"Bineinteles ca trebuie sa se prezinte la medicul de familie, la cel infectionist, daca exista o corelatie intre calatorie si aparitia acestei infectii. Infectia poata sa apara intr-un interval de maximum doua-trei saptamani de la calatorie, atunci sigur ca se poate diagnostica si masurile de preventie sunt legate de o anumita categorie la risc care sunt femeile insarcinate", a spus Rafila.