CDC: "Virusul Zika poate fi transmis si prin contact sexual". Unele atlete, avertizate sa nu participe la Olimpiada de la Rio

×
Codul embed a fost copiat

Doua cazuri de contaminare cu virusul Zika sugereaza o posibila transmitere pe cale sexuala, a declarat joi Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor(CDC), in cadrul unei conferinte de presa telefonice.

Intr-un alt caz, "virusul (activ) a fost depistat in sperma unui barbat la doua luni dupa aparitia simptomelor infectiei", a adaugat ea, citata de AFP. Aceste cazuri "fac sa fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, insa stiinta este foarte clara deocamdata in aceasta privinta, in sensul ca virusul Zika se transmite in principal prin piscatura unui tantar infectat", a subliniat dr Schuchat. Din acest motiv "trebuie sa ne concentram eforturile in acest domeniu", a adaugat ea.

Potrivit New York Times, barbatul a carui sperma era contaminata cu Zika locuieste in Tahiti si a fost expus unei epidemii in Polinezia Franceza in 2013. Cercetatori francezi au depistat un nivel viral ridicat in sperma lui, chiar si dupa ce virusul Zika disparuse complet din sange. Virusul a fost detectat si in urina.

Singurul caz cunoscut de posibila transmitere sexuala a fost semnalat in 2008. Dr Brian Foy, biolog la Universitatea de stat Colorado, expert in boli transmise de tantari, lucra intr-o zona rurala din Senegal cu un student, Kevin Kobylinski, capturand tantari pentru cercetari asupra paludismului. Cei doi cercetatori au fost piscati de multe ori. Dupa o saptamana, la intoarcerea in Colorado, Foy si Kobylinski s-au imbolnavit, avand simptome tipice de infectii transmise de tantari. La cateva zile, sotia lui Foy, care era infirmiera, a avut aceleasi simptome ca sotul ei, dar mai severe. Toti trei si-au revenit. Foy a simtit totusi dureri in testicule spre sfarsitul infectiei, semnaland si ceea ce parea a fi sange in sperma. Infectia lor a ramas atunci un mister dupa ce au fost testati negativ la paludism si alte boli tropicale. Nu s-a gandit nimeni la Zika.

Un an mai tarziu insa, un om de stiinta a sugerat ca vinovat ar fi putut fi virusul Zika. Cum esantioane de sange ale lui Foy fusesera congelate, s-au putut efectua teste care au dus la concluzia ca cercetatorul fusese infectat cu Zika, iar felul in care sotia sa a fost contaminata ramane o problema, incheie AFP.

Unele atlete, avertizate sa nu participe la Rio

Citește și
virus zika
Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Oficiali si experti medicali din mai multe tari le avertizeaza pe femei, atlete sau turiste, sa nu ia parte la Olimpiada de la Rio, din cauza virusului Zika, relateaza Daily Mail. Turistii si sportivele de sex feminin care se pregatesc sau vor sa aiba copii sunt avertizate de autoritatile din mai multe tari cu privire Olimpiada de la Rio, din cauza virusului Zika.

Panica provocata de virus  ia amploare cu 6 luni inainte de debutul Olimpiadei de la Rio, relateaza Daily Mail. Potrivit sursei citate, sportivele dar si turistele din mai multe tari, precum Rusia sau Australia, au fost puse in garda in legatura cu riscurile la care se expun. Autoritatile mai multor tari si-au exprimat teama si ingrijorarea pentru femeile care se pregatesc sa concureze la Rio, dar si fata de spectatoare.

CIO, mobilizat impotriva virusului Zika

Comitetul International Olimpic  ''va face totul pentru a garanta sanatatea'' participantilor la Jocurile Olimpice de la Rio in fata Zika, virusul care afecteaza in special Brazilia, a anuntat presedintele CIO, Thomas Bach, cu ocazia unei vizite la Atena. Bach a minimalizat totusi riscurile pe care le-ar putea pune aceasta epidemie in timpul Jocurilor, subliniind ca ele se vor desfasura in august, ''in timpul iernii braziliene, in conditii climatice diferite'' de cele de acum.

CIO ''va trimite inca de astazi o nota comitetelor nationale despre maniera in care sa faca fata problemei si de a informa sportivii'', a adaugat Bach, venit in Grecia pentru a-si arata solidaritatea cu refugiatii care tranziteaza aceasta tara. El a reamintit ca presedinta Brazilia, Dilma Rousseff, a cerut miercuri tarilor din America Latina si Caraibe sa adopte o strategie regionala pentru combaterea virusului si a anuntat o reuniune a ministrilor Sanatatii din MERCOSUR martea viitoare in Uruguay.

Virusul Zika - transmis de tantarul tigru, Aedes aegypti, provoaca simptome gripale benigne. Nu exista pentru el nici tratament preventiv, nici vaccin. La femeile insarcinate, virusul poate fi transmis fatului si poate antrena malformatii congenitale grave, precum microcefalia, si chiar moartea. Brazilia este tara cea mai afectata, cu 3.893 de cazuri de microcefalie (dintre care 49 de decese), fata de doar 147 in 2014

OMS: "Virusul Zika poate duce la o pandemie exploziva"

"Virusul Zika poate duce la o pandemie exploziva" iar Organizatia Mondiala a Sanatatii se asteapta la 3-4 milioane de cazuri de imbolnavire numai pe continentul american. Iar turisti europeni, intorsi din America de Sud, au adus deja maladia pe continentul nostru. In astfel de conditii, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru romanii care vor ajunge in tarile afectate.

Virusul se transmite prin intepatura tantarului tigru si poate genera febra usoara, conjunctivita si dureri musculare. Dar 80 la suta dintre purtatorii virusului nu au niciun fel de simptom de acest fel, spun specialistii.

Ministerul Afacerilor Externe are cateva recomandari pentru romanii care vor ajunge in perioada urmatoare in tarile din America de Sud, afectate de virusul Zika - sa poarte pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga, sa se adaposteasca in spatii cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari. Daca la intoarcerea in Romania au banuieli ca ar fi contactat boala, trebuie sa mearga cat mai repede la medic. Virusul, deja raspandit si in mai multe tari din Europa, le-a pus in alerta pe viitoarele mame, aflate in primele luni de sarcina. Zika poate ajunge la fat prin placenta, iar bebelusul risca sa aiba malformatii congenitale - in special un creier anormal dezvoltat.

Carlos Ramos, Environmental Health Supervisor: "Nu am castigat inca razboiul, tantarul este foarte versatil si se reproduce in locuri neasteptate."

Constancia Ayres, cercetator: "Daca virusul poate trece prin placenta si daca poate fi detectat in sperma si in saliva, atunci este probabil sa poata fi transmis si prin contact sexual."

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au declarat ingrijorati de raspandirea rapida a virusului si a lipsei unui vaccin si este posibil sa declare stare de urgenta la nivel international.

Margret Chan director OMS: "Nu vom astepta pana cand stiinta ne va spune ceva, trebuie sa actionam acum, sa facem orice pentru a controla vectorul si mediul."

Medici din Brazilia si Statele Unite lucreaza la un vaccin impotriva acestei boli deocamdata fara leac.

Shannan Rossi, cercetator Universitatea din Texas: "Nu stim la ce alte animale se poate transmite sau cat timp ramane in corpul omului."

Un vaccin ar putea fi pregatit pentru teste in doi ani, dar poate trece si un deceniu pana sa fie disponibil pe scara larga.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
OMS anunta ca virusul Zika
OMS anunta ca virusul Zika "se extinde exploziv". Situatia la zi: cel putin 20 de tari din toata lumea au inregistrat cazuri

Este avertismentul cercetatorilor americani, care au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa ia masuri de actiune rapida, pentru ca ar putea trece ani pana cand sa existe un vaccin.

Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari
Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari

Companiile din industria turismului iau masuri ca urmare a raspandirii rapide a virusului Zika in America Latina si in Caraibe. Boala, ce prezinta risc in special pentru femeile insarcinate, a fost detectata in peste 20 de tari.
 

Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania
Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania

Virusul Zika, asociat cu nasterea copiilor cu microcefalie, a ajuns si pe continentul nostru. Pentru aceasta boala nu exista vaccin sau tratament. 

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.