Zika a fost declarata "urgenta globala de sanatate publica". Masurile ce pot fi luate dupa reuniunea OMS de la Geneva
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat raspandirea virusului Zika "o urgenta de sanatate publica, la nivel international."
La finalul unei reuniuni a comitetului de urgenta, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat presei ca este nevoie de un raspuns coordonat la nivel mondial pentru aceasta problema, dar a afirmat ca nu este necesara impunerea unor restrictii comerciale sau de calatorie.
OMS a primit recomandarea privind desemnarea virusului Zika drept o "urgenta globala" din partea unui comitet de experti independenti, dupa criticile primite de agentia ONU cu privire la ezitarile de pana acum. Aceasta decizie creeaza cadrul unei actiuni internationale rapide si fixeaza noi prioritati de cercetare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Membrii comitetului au fost de acord ca aceasta situatie intruneste conditiile pentru a o declara o urgenta globala de sanatate publica. Am acceptat acest sfat", a precizat Margaret Chan.
Reuniunea a fost convocata dupa ce, saptamana trecuta, OMS a apreciat ca virusul Zika are o ''propagare exploziva'' si ca ar putea infecta un numar de trei pana la patru milioane de persoane pe continentul American in cursul acestui an.
Riscurile de raspandire in intreaga lume sunt cu atat mai mari cu cat anul acesta, in luna august, Brazilia va gazdui Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro.
Adoptarea unei astfel de masuri ar putea insemna deblocarea unor fonduri, dar si resurse suplimentare, in incercarea de a contracara virusul. Reuniunea de urgenta de la Geneva s-a tinut cu usile inchise.
Maladia, transmisa printr-o intepatura de tantar, se propaga intr-o maniera exploziva in America de Sud. Este un pericol mai ales pentru femeile insarcinate sau cele care isi doresc sa ramana gravide in viitorul apropiat, pentru ca provoaca microcefalie in cazul nou-nascutilor. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cred ca pana la sfarsitul anului vor inregistra 4 milioane de cazuri.
Presedintele Barack Obama si omologul sau brazilian au vorbit la telefon despre problema virusului, periculos mai ales pentru femeile insarcinate.
Cu ajutorul a numerosi voluntari, autoritatile sanitare de la Rio au pornit o "Campanie de informare pentru Carnaval". Actiunea vine in contextul luptei impotriva epidemiei de Zika. Si, ca sa ridice moralul oamenilor, pe langa brosurile cu recomandari, au fost impartite si tricouri inscriptionate cu sloganul "Pleaca Zika".
Virusul care provoaca o maladie aparent benigna a fost asociat cu explozia de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.
"Zilnic, la fiecare 20 de minute, pulverizez insecticid. Incerc sa port haine care acopera intregul corp, dar pe caldura asta e mai greu. Am grija sa nu fie vreun loc cu apa statuta sau umezeala la mine acasa. Acum, ca sunt insarcinata, sunt si mai ingrijorata".
Daca nu sunteti o femeie insarcinata, nu e niciun motiv sa nu veniti la Carnavalul si la Olimpiada de la Rio - este mesajul autoritatilor braziliene.
"E foarte important pentru femeile insarcinate sa inteleaga ca acesta este un moment dificil".
Dupa Brazilia, unde au fost deja inregistrate un milion si jumatate de cazuri de infectare cu Zika, tara cea mai afectata este Columbia. Acolo au fost confirmate aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care peste 2.000 la femeile insarcinate. Guvernul columbian a declarat cel mai inalt nivel de alerta, astfel incat spitalele sa fie pregatite pentru propagarea maladiei.
In plus, femeile care vor sa ramana insarcinate au fost sfatuite sa-si amane planurile pentru cel putin o jumatate de an.