Zika a fost declarata "urgenta globala de sanatate publica". Masurile ce pot fi luate dupa reuniunea OMS de la Geneva

×
Codul embed a fost copiat

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat raspandirea virusului Zika "o urgenta de sanatate publica, la nivel international."

La finalul unei reuniuni a comitetului de urgenta, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat presei ca este nevoie de un raspuns coordonat la nivel mondial pentru aceasta problema, dar a afirmat ca nu este necesara impunerea unor restrictii comerciale sau de calatorie.

OMS a primit recomandarea privind desemnarea virusului Zika drept o "urgenta globala" din partea unui comitet de experti independenti, dupa criticile primite de agentia ONU cu privire la ezitarile de pana acum. Aceasta decizie creeaza cadrul unei actiuni internationale rapide si fixeaza noi prioritati de cercetare.

"Membrii comitetului au fost de acord ca aceasta situatie intruneste conditiile pentru a o declara o urgenta globala de sanatate publica. Am acceptat acest sfat", a precizat Margaret Chan.

Reuniunea a fost convocata dupa ce, saptamana trecuta, OMS a apreciat ca virusul Zika are o ''propagare exploziva'' si ca ar putea infecta un numar de trei pana la patru milioane de persoane pe continentul American in cursul acestui an.

Citește și
zika
CDC: "Virusul Zika poate fi transmis si prin contact sexual". Unele atlete, avertizate sa nu participe la Olimpiada de la Rio
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Riscurile de raspandire in intreaga lume sunt cu atat mai mari cu cat anul acesta, in luna august, Brazilia va gazdui Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro.

Adoptarea unei astfel de masuri ar putea insemna deblocarea unor fonduri, dar si resurse suplimentare, in incercarea de a contracara virusul. Reuniunea de urgenta de la Geneva s-a tinut cu usile inchise.

Maladia, transmisa printr-o intepatura de tantar, se propaga intr-o maniera exploziva in America de Sud. Este un pericol mai ales pentru femeile insarcinate sau cele care isi doresc sa ramana gravide in viitorul apropiat, pentru ca provoaca microcefalie in cazul nou-nascutilor. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cred ca pana la sfarsitul anului vor inregistra 4 milioane de cazuri.

Presedintele Barack Obama si omologul sau brazilian au vorbit la telefon despre problema virusului, periculos mai ales pentru femeile insarcinate.

Cu ajutorul a numerosi voluntari, autoritatile sanitare de la Rio au pornit o "Campanie de informare pentru Carnaval". Actiunea vine in contextul luptei impotriva epidemiei de Zika. Si, ca sa ridice moralul oamenilor, pe langa brosurile cu recomandari, au fost impartite si tricouri inscriptionate cu sloganul "Pleaca Zika".

Virusul care provoaca o maladie aparent benigna a fost asociat cu explozia de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.

"Zilnic, la fiecare 20 de minute, pulverizez insecticid. Incerc sa port haine care acopera intregul corp, dar pe caldura asta e mai greu. Am grija sa nu fie vreun loc cu apa statuta sau umezeala la mine acasa. Acum, ca sunt insarcinata, sunt si mai ingrijorata".

Daca nu sunteti o femeie insarcinata, nu e niciun motiv sa nu veniti la Carnavalul si la Olimpiada de la Rio - este mesajul autoritatilor braziliene.

"E foarte important pentru femeile insarcinate sa inteleaga ca acesta este un moment dificil".

Dupa Brazilia, unde au fost deja inregistrate un milion si jumatate de cazuri de infectare cu Zika, tara cea mai afectata este Columbia. Acolo au fost confirmate aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care peste 2.000 la femeile insarcinate. Guvernul columbian a declarat cel mai inalt nivel de alerta, astfel incat spitalele sa fie pregatite pentru propagarea maladiei.

In plus, femeile care vor sa ramana insarcinate au fost sfatuite sa-si amane planurile pentru cel putin o jumatate de an.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Sfaturile expertilor pentru a va proteja de virusul Zika. Boala nu are tratament, iar OMS se asteapta la milioane de cazuri
Sfaturile expertilor pentru a va proteja de virusul Zika. Boala nu are tratament, iar OMS se asteapta la milioane de cazuri

Virusul Zika a ajuns si in atentia autoritatilor din Romania. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru 29 de tari in care exista riscul de imbolnavire.
 

CDC:
CDC: "Virusul Zika poate fi transmis si prin contact sexual". Unele atlete, avertizate sa nu participe la Olimpiada de la Rio

Doua cazuri de contaminare cu virusul Zika sugereaza o posibila transmitere pe cale sexuala, a declarat joi Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor(CDC), in cadrul unei conferinte de presa telefonice.

OMS anunta ca virusul Zika
OMS anunta ca virusul Zika "se extinde exploziv". Situatia la zi: cel putin 20 de tari din toata lumea au inregistrat cazuri

Este avertismentul cercetatorilor americani, care au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa ia masuri de actiune rapida, pentru ca ar putea trece ani pana cand sa existe un vaccin.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.