Violențe în SUA, după ce un tânăr a fost împușcat de o polițistă care a confundat pistolul cu electroșocuri cu arma de foc

Dată publicare: 13-04-2021 08:04
Dată actualizare: 13-04-2021 09:31


Pentru a doua noapte la rând, pe străzile din orașul american Minneapolis s-au derulat proteste violente față de brutalitatea poliției.

 

S-a ajuns aici după ce un tânăr de 20 de ani a fost împușcat mortal în timpul unui control. Ofițerul ar fi confundat pistolul cu electroșocuri cu arma de foc din dotare.

În timpul unui control în trafic, într-un cartier din oraşul american Minneapolis, poliţiştii au oprit maşina condusă de Daunte Wright - pe numele căruia exista un mandat de arestare.

Și au încercat să-l încătuşeze pe tânăr. La un moment dat însă, individul a vrut să fugă. În acea clipă, unul dintre agenți, o femeie, l-a împuşcat.

"- Iisuse, Iisuse!
- Dumnezeule!
- Tocmai l-am împuşcat!
- Poftim?
- Da!
"

Tânărul rănit a avut puterea să calce acceleraţia, dar, în cele din urmă, şi-a pierdut cunoştinţa şi a provocat un accident rutier. Medicii ajunși la faţa locului au constatat decesul.

Poliţista le-a declarat colegilor că a vrut doar să-l imobilizeze cu pistolul cu electroşocuri.

 

Stare de urgență și Garda Națională mobilizată

 

Tim Gannon, comandantul Departamentului de Poliție Brooklyn: ”E convingerea mea că poliţista a avut intenţia de a folosi pistolul cu electroşocuri, în schimb l-a împuşcat pe dl. Wright cu un singur glonţ. Din ceea ce am văzut şi din reacţia imediată a ofiţerului, îmi pare că a fost o descărcare accidentală (a armei)".

Incidentul a provocat reacţii în oraş. Sute de oameni s-au adunat pe străzi şi s-au încăierat cu forţele de ordine. La lăsarea întunericului, unii dintre ei au spart mai multe magazine şi au furat ce le-a picat în mână. Mama tânărului ucis a făcut apel la localnici să renunţe la violenţe.

Katie Wright, mama lui Daunte: "Avea doar 20 de ani. Nu merita să fie împuşcat şi ucis astfel. Şi nu am vrut nimic din toate astea. Nimic din toate astea. Îmi vreau băiatul acasă. Asta e tot ce vreau".

Autorităţile au mobilizat 500 de militari din Garda Naţională - pentru a restabili liniştea. În plus...

Jacob Frey, primarul din Minneapolis: "Trebuie să fie pace în această noapte. Încă din această după-amiază, am declarat stare de urgenţă în oraşul Minneapolis şi vom continua cu interdicţia de mişcare, de la ora 7 seara până mâine dimineaţă la ora 6".

La doar câţiva kilometri de zona în care a fost împuşcat tânărul, aveau loc la acea oră audieri în dosarul în care este judecat fostul poliţist considerat principalul vinovat de moartea lui George Floyd.

Episodul a provocat în luna mai a anului trecut proteste violențe în mai multe oraşe americane.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO