Viktor Orban acuza SUA ca se amesteca in afacerile interne ale unor tari din Europa Centrala. "Am intrat intr-o noua era"

Ultima actualizare: 27-12-2014 07:39
Hillary Clinton, Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marti Statele Unite de amestec in afacerile interne ale unor tari din Europa Centrala, calificand drept "pretext" acuzatiile de coruptie lansate de Washington impotriva Budapestei.

"Statele Unite nu se limiteaza sa intervina, ci actioneaza in mod activ in viata politica a unor tari din Europa Centrala", a declarat Orban, marti seara, intr-o interventie pentru postul public M1. "Am intrat intr-o era noua", a spus el.

Un climat de razboi rece se instaleaza intre Statele Unite si Rusia din cauza conflictului din Ucraina, a adaugat premierul ungar, apreciind ca tara sa (membra a Uniunii Europene si NATO) nu ar trebui sa fie implicata in asa ceva. "Ei vor sa ne implice intr-un conflict in care nu avem nimic de castigat", a insistat el.

La mijlocul lui octombrie, Washingtonul a declarat indezirabili pe teritoriul american sase oficiali de rang inalt ungari, din cauza unor suspiciuni de coruptie. "Orice persoana care cugeta stie ca acuzatiile de coruptie nu sunt decat un pretext", a declarat Orban. "Statele Unite vor influenta", a apreciat el.

Presedintele Barack Obama a mentionat in septembrie Ungaria printre tarile care reprima societatea civila. La inceputul lui decembrie, fostul candidat republican la Casa Alba John McCain a declarat despre Viktor Orban ca este un "dictator neofascist". "Independenta Ungariei este atacata", a reactionat Orban pentru radioul public.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO