Victorie decisiva in fata jihadistilor: orasul Fallujah, eliberat in intregime. "Statul Islamic nu a tras niciun foc de arma"

Ultima actualizare: 29-06-2016 00:10
Fallujah eliberat - Agerpres

Fortele irakiene au eliberat total duminica Fallujah, oras in vestul Irakului aflat sub controlul jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI) din ianuarie 2014, relateaza AFP.

"Astazi, comandantul operatiunilor la Fallujah, generalul Abdelwahab al-Saadi, anunta ca orasul a fost eliberat dupa preluarea controlului asupra cartierului Al-Jolan de catre fortele de elita antitero", a indicat agentiei franceze de presa un purtator de cuvant al fortelor irakiene, Sabah al-Noman, conform Agerpres.

"Al-Jolan, care era ultimul bastion al Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) in oras, este in prezent la adapost de aceasta grupare terorista", a adaugat purtatorul de cuvant citat. "Nu le-au trebuit mai mult de doua ore fortelor antitero (CTS) pentru a-si adjudeca acest cartier si Statul Islamic nu a tras un singur foc de arma", ceea ce demonstreaza ca el fusese "infrant inainte de intrarea trupelor in cartier", a adaugat el.

Fortele irakiene lansasera in 23 mai ofensiva pentru recucerirea Fallujah, aflat sub controlul Statului Islamic din ianuarie 2014, anul in care gruparea ultraradicala cucerise mai multe parti din teritoriul irakian, in special la nord si la vest de Bagdad.

Un purtator de cuvant al comandamentului comun de coordonare a operatiunilor impotriva SI in Irak a declarat, la randul sau, ca "exista inca puncte de rezistenta ale SI la nord-vest de Fallujah".

Zeci de mii de locuitori ai orasului au fugit de la inceputul ofensivei si revenirea lor in orasul recucerit integral de la jihadisti risca sa fie complicata de prezenta masiva a dispozitivelor explozive.

Un responsabil militar a indicat sambata ca fortele irakiene au controlat 20.000 de persoane care fugisera de lupte cu scopul de a demasca eventuali jihadisti ai Statului Islamic care incercau sa se amestece cu valul de refugiati.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO