Veste șocantă pentru familia lui Navalnîi. Anchetatorii ruși au anunțat cât timp va fi examinat trupul acestuia

aleksei navalnîi
Imago

Trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi va fi predat familiei sale doar după o examinare care va dura cel puţin 14 zile, au declarat apropiaţii acestuia, citând ceea ce au aflat de la anchetatorii ruşi.

La trei zile după ce principala figură a opoziţiei ruse a murit în închisoare în condiţii obscure, la numai 47 de ani, anchetatorii au spus că vor efectua o "expertiză" pentru care au nevoie de cel puţin 14 zile înainte de a preda familiei corpul neînsufleţit, a anunţat echipa lui Navalnîi.

"Anchetatorii le-au spus avocaţilor şi mamei lui Aleksei că nu vor restitui corpul său, care va fi supus unei aşa-numite «expertize chimice» timp de 14 zile", a scris pe X purtătoarea de cuvânt a liderului opoziţiei, Kira Iarmîş.

Rudele lui Navalnîi nu au avut acces la trupul acestuia nici măcar pentru identificare, a declarat, luni, echipa sa, adăugând că mama lui Navalnîi "nu a fost autorizată" să intre în morgă, informează AFP şi Reuters, citate de News.ro.

"Mama lui Aleksei şi avocaţii săi au ajuns la morgă în această dimineaţă devreme. Ei nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă trupul lui Aleksei era acolo, nu ne-a răspuns", a relatat Kira Iarmîş pe reţelele sociale.

Citește și
aleksei navalnii
Ce se știe despre moartea lui Aleksei Navalnîi, survenită la două luni după transferul în colonia din Siberia
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

"Cauza morţii este încă «nedeterminată». Ei mint, se joacă cu timpul şi nici măcar nu ascund asta", a adăugat ea.

La întrebările pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat, luni, să spună că o anchetă este în curs de desfăşurare şi că nu există rezultate, "pentru moment".

Conform lui Evgheni Smirnov, avocat al ONG-ului specializat Pervîi Otdel, anchetatorii pot păstra în mod legal corpul unei persoane decedate în închisoare timp de până la 30 de zile. Dar, spune el, chiar şi după această perioadă, autorităţile pot decide să deschidă o anchetă penală, să efectueze "noi manevrări" şi să păstreze cadavrul "atât timp cât doresc".

"Cadavrul lui Aleksei Navalnîi se află, prin urmare, în întregime sub puterea anchetatorului (...) Este foarte uşor să găseşti motive legale pentru a păstra cadavrul luni sau chiar mai mult timp", a explicat avocatul.

Văduva lui Navalnîi continuă lupta acestuia

Soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat luni că va continua lupta soţului ei mort pentru o "Rusie liberă" şi le-a cerut susţinătorilor să se opună preşedintelui Vladimir Putin cu mai multă furie ca niciodată.

Apelul lansat de Navalnaia din străinătate la rezistenţă împotriva lui Putin vine cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale care aproape sigur îi vor acorda liderului de la Kremlin un nou mandat de şase ani.

Într-un mesaj video de nouă minute, presărat cu furie, Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, l-a acuzat pe Putin că i-a ucis soţul şi a spus că i-a frânt inima şi i-a lăsat fără tată pe cei doi copii ai lor.

"Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă", a spus Navalnaia în mesajul video intitulat "Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi".

"Vă îndemn să fiţi alături de mine", s-a adresat ea susţinătorilor. "Vă rog să împărţiţi furia cu mine. Furie, mânie, ură faţă de cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul", spune femeia.

Nu a fost clar de unde vorbea Navalnaia, dar ea nu se află în Rusia. Navalnaia a participat luni, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, blocul european intenţionând să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza morţii soţului ei.

Marea Britanie a ameninţat, de asemenea, cu consecinţe nespecificate pentru Rusia.

Navalnaia a acuzat autorităţile ruse că au ascuns cadavrul soţului ei şi că au aşteptat ca urmele agentului neurotoxic Noviciok să dispară din corpul său. Ea nu a prezentat nicio dovadă, dar a declarat că echipa sa va publica detalii despre cine i-a ucis soţul.

"Putin a ucis jumătate din mine"

"Vladimir Putin mi-a ucis soţul", a spus Navalnaia. "Ucigându-l pe Aleksei, Putin a ucis jumătate din mine - jumătate din inima mea şi jumătate din sufletul meu. Dar încă mai am cealaltă jumătate, iar aceasta îmi spune că nu am dreptul să renunţ. Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi, voi continua să lupt pentru ţara noastră", promite soţia opozantului rus.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a căzut inconştient şi a murit brusc vineri după o plimbare în colonia penală "Lupul polar", situată mai sus de Cercul Polar Arctic, unde îşi ispăşea o pedeapsă cu 30 de ani închisoare, a anunţat serviciul penitenciar rus.

Occidentul şi susţinătorii lui Navalnîi spun că Putin este responsabil pentru moartea disidentului. Kremlinul a negat implicarea şi a declarat că afirmaţiile occidentale potrivit cărora Putin ar fi responsabil sunt inacceptabile.

Putin continuă să tacă

Putin nu a făcut niciun comentariu public cu privire la moartea lui Navalnîi. Întrebat, luni, de reporteri cum a reacţionat Putin la vestea morţii, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu am nimic de adăugat".

Navalnîi a devenit celebru în urmă cu mai bine de un deceniu documentând şi ironizând ceea ce el spunea că este vasta corupţie şi opulenţa "escrocilor şi hoţilor" care conduc Rusia lui Putin.

El a fost de departe cea mai carismatică figură din opoziţia disparată a Rusiei - şi a câştigat respect pentru că s-a întors în Rusia după ce a fost otrăvit în 2020 în Siberia. Navalnîi a declarat că o echipă de asasini ruşi i-a strecurat agentul neurotoxic Noviciok în lenjeria intimă, ceea ce Kremlinul a negat.

Ce șanse are văduva lui Navalnîi de a lupta împotriva lui Putin

Continuarea bătăliei lui Navalnîi este, totuşi, plină de dificultăţi şi de pericole. Orice încercare de a conduce opoziţia din interiorul Rusiei este aproape sigur că va duce la arestare, dar orice lider care ar face acest lucru din străinătate ar fi demonizat de Moscova ca fiind o marionetă controlată de serviciile secrete occidentale.

"Dacă (Navalnaia) face acest lucru în Rusia, ea va avea mari şanse să ajungă acolo unde a ajuns şi răposatul ei soţ", a declarat pentru Reuters Aleksei Levinson, şeful departamentului de cercetare socioculturală al institutului rus de sondaje Levada.

"Dacă ea face acest lucru din străinătate, efectul va fi acelaşi ca pentru toţi ceilalţi care încearcă cumva să influenţeze din străinătate procesele care au loc în Rusia şi, în opinia mea, nu reuşesc foarte mult", a adăugat cercetătorul.

Autorităţile ruse i-au catalogat pe Navalnîi şi pe susţinătorii săi drept extremişti care au legături cu agenţia americană de spionaj CIA şi care încearcă să destabilizeze Rusia. Acestea au scos în afara legii mişcarea sa.

Apelul video al Iuliei Navalnaia nu a fost raportat de presa de stat din Rusia. O sursă neidentificată a fost citată de unele media ruseşti spunând că ea ar putea fi declarată în curând "agent străin".

Navalnaia, absolventă a prestigioasei universităţi ruseşti de economie Plehanov, şi-a susţinut soţul în luptele acestuia cu autorităţile ruse. Ea a asistat la numeroasele sale înfăţişări în instanţă, a fost alături de el la mitinguri şi a aşteptat eliberarea sa după ce a primit diferite pedepse cu închisoarea.

"Ştiu că pare că nu mai este posibil (să continuăm lupta)", a spus ea în clipul video. "Dar avem nevoie de mai mult. Să ne adunăm toţi într-un pumn puternic şi să lovim cu el în acest regim nebun - Putin, prietenii săi, bandiţii în uniformă, hoţii şi criminalii care ne-au schilodit ţara", a spus Navalnaia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Dispariția suspectă a rivalei Simonei Halep: o nouă acuzație incredibilă primită sportiva retrasă peste noapte din tenis
FOTO Dispariția suspectă a rivalei Simonei Halep: o nouă acuzație incredibilă primită sportiva retrasă peste noapte din tenis
Citește și...
Cadavrul lui Aleksei Navalnîi, transportat la miezul nopții de un convoi rusesc. Momentul a fost surprins de camere | VIDEO
Cadavrul lui Aleksei Navalnîi, transportat la miezul nopții de un convoi rusesc. Momentul a fost surprins de camere | VIDEO

Camerele de supraveghere amplasate pe un drum din Rusia au surprins un convoi rusesc în miezul nopții care transporta, posibil, trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi.  

Ce se știe despre moartea lui Aleksei Navalnîi, survenită la două luni după transferul în colonia din Siberia
Ce se știe despre moartea lui Aleksei Navalnîi, survenită la două luni după transferul în colonia din Siberia

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut duşman intern al liderului rus Vladimir Putin, a murit vineri la închisoarea din regiunea arctică unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare.

Soția lui Aleksei Navalnîi se va întâlni luni cu miniştrii de Externe ai statelor UE, la Bruxelles
Soția lui Aleksei Navalnîi se va întâlni luni cu miniştrii de Externe ai statelor UE, la Bruxelles

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, se va întâlni luni, la Bruxelles, cu miniştrii de Externe al statelor Uniunii Europene, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.

Omagii aduse lui Aleksei Navalnîi la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Zeci de persoane au fost prezente | FOTO
Omagii aduse lui Aleksei Navalnîi la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Zeci de persoane au fost prezente | FOTO

Zeci de persoane participă, duminică, la un eveniment organizat la sediul ambasadei Rusiei la Bucureşti, în memoria opozantului rus Aleksei Navalnîi.

 

Marina Litvinenko: Soţia lui Aleksei Navalnîi trebuie să păstreze vie vocea lui
Marina Litvinenko: Soţia lui Aleksei Navalnîi trebuie să păstreze vie vocea lui

Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, trebuie să menţină vie vocea soţului ei, a declarat sâmbătă Marina, văduva lui Aleksandr Litvinenko, după moartea proeminentului critic al Kremlinului, relatează Reuters.

Recomandări
Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran
Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran

Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, survenită, duminică, în urma prăbușirii elicopterului în care se afla după o vizită în Azerbaidjan, a scos la iveală unele suspiciuni. Și sunt numeroase.

Scandal la Parchetul General. Miron Cozma s-a certat cu președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”
Scandal la Parchetul General. Miron Cozma s-a certat cu președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”

Furibund și pe alocuri agresiv, așa și-a făcut apariția, luni, la Parchetul General, Miron Cozma, cel supranumit în acea perioadă „Luceafărul Huilei”.  

Curtea Penală Internațională a solicitat mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, pentru crime de război
Curtea Penală Internațională a solicitat mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, pentru crime de război

Curtea Penală Internațională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, scrie CNN.