Unul dintre cei mai importanţi cineaşti iranieni, Dariush Mehrjui, a fost ucis cu ”multiple lovituri de cuțit”
Unul dintre cei mai importanţi cineaşti iranieni, Dariush Mehrjui, a fost ucis cu lovituri de cuţit sâmbătă seara, împreună cu soţia sa, în locuinţa lor din apropiere de Teheran, a anunţat duminică Autoritatea judiciară iraniană, transmite AFP.
În vârstă de 83 de ani, Dariush Mehrjui este considerat unul dintre părinţii noului val din cinematografia iraniană după ce a semnat în 1969 filmul "Vaca".
"În cursul anchetei preliminare am constatat că Dariush Mehrjui şi soţia sa, Vahideh Mohammadifar, au fost ucişi cu multiple lovituri de cuţit", au anunţat autorităţile judiciare din provincia Alborz, din apropiere de Teheran.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Într-un interviu publicat duminică de jurnalul Etemad, soţia cineastului anunţa că au fost recent ameninţaţi de un individ şi că le-a fost spartă casa.
"Ancheta a arătat că nu a fost depusă nicio plângere privind intrarea ilegală în vila familiei Mehrjoui şi furtul proprietăţii acestora", conform autorităţilor iraniene.
Din filmografia lui Dariush Mehrjui fac parte pelicule importante pentru cinematografia iraniană, aşa cum sunt "Vaca" (1969), "Domnul naiv" (1970), "Ciclul" (1977), "Locatarii" (1987), "Hamoun" (1990), "Sara" (1993), "Pari" (1995) sau "Leila" (1997).
Între 1980 şi 1985 cineastul a locuit în Franţa, unde a realizat "Călătorie în ţara lui Rimbaud".
La revenirea în Iran a cunoscut succesul de box-office cu filmul "Locatarii". În 1990 a semnat "Hamoun", o comedie neagră despre 24 de ore din viaţa unui intelectual cuprins de angoasă şi de incertitudini intelectuale. În anii '90 s-a orientat spre o serie de filme portret de femeie, printre care "Leila", o melodramă despre o femeie infertilă care îşi încurajează soţul să ia în căsătorie o a doua femeie.