Ungaria sfidează din nou UE, după condamnarea istorică. Decizia luată de guvernul Orban
Ungaria a anunţat vineri că nu are nicio intenţie de a plăti amenda record în valoare de 200 de milioane de euro dictată de justiţia europeană în luna iunie pentru nerespectarea tratatelor în materie de drept de azil, transmite AFP.
„Nu a fost prevăzută plata acestei amenzi, întrucât ea este total injustă”, a declarat ministrul adjunct de interne ungar Bence Retvari în faţa jurnaliştilor la Budapesta.
„Ea a fost dată tocmai pentru a exercita o presiune politică din cauza abordării noastre faţă de migraţia clandestină”, a adăugat el.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Concret, Ungaria, care la 1 iulie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a fost sancţionată pentru că nu s-a conformat unei decizii precedente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din decembrie 2020, dar şi pentru a continua să nu aplice ''regulile de drept ale Uniunii în materie de protecţie internaţională''.
Începând de la criza provocată de migranţi în 2015, premierul ungar Viktor Orban reprezintă unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi faţă de sosirea migranţilor din afara Europei, conform Agerpres.
În iunie, Curtea de Justiţie a UE a dat o condamnare istorică, o amendă de 200 de milioane de euro, pentru nerespectarea tratatelor UE de către Budapesta.
Comisia Europeană anunţase deja că dacă Ungaria refuză să plătească amenda, banii ar putea fi recuperaţi prin deducerea lor din fondurile europene pe care executivul UE încă nu le-a virat acestei ţări.
În prezent, 19 miliarde de euro din fondurile UE alocate pentru Ungaria sunt îngheţate de Comisie, în cadrul altor proceduri.