Unde pot fugi rușii de mobilizarea lui Putin. Doar câteva țări din lume îi mai primesc
Zeci de mii de ruși iau în fiecare zi cu asalt frontierele puținelor țări cu care se învecinează Mama Rusia, din care și mai puține îi acceptă acum pe teritoriile lor, departe de războiul la care vrea Putin să-i trimită.
Mobilizarea dictată de Vladimir Putin a creat panică în rândul rușilor de rând, care se văd dintr-odată transformați de președintele lor din simpli spectatori, în combatanți direct implicați în ”operațiunea specială” din Ucraina. Practic, sunt trimiși să moară la război.
Începând cu 21 septembrie 2022, ziua în care Putin a anunțat așa-zisa mobilizare parțială, prin care 300.000 de ruși sunt chemați la arme, numărul bărbaților care fug de încorporare crește cu zecile de mii, de la o zi la alta.
Problema este că nu prea mai au unde să se adăpostească. Paradoxal, o țară atât de mare ca Rusia are puțini vecini, iar marea lor majoritate au izolat-o deja, în urma deciziei lui Putin de a invada Ucraina vecină, pe 24 februarie 2022.
Rușii mai pot să fugă doar în Georgia și Kazahstan
Dacă vestul este complet ieșit din discuție, deoarece aici se învecinează, practic, cu NATO (Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), nici înspre estul prietenos din punct de vedere politic rușii nu au, de fapt, opțiuni realiste. Aici sunt doar Mongolia, China și Coreea de Nord.
Chiar și așa, există informații potrivit cărora oamenii disperați s-au refugiat până în Mongolia, doar să scape de a fi trimiși să moară pe frontul din Ucraina, potrivit TV8.
Iar despre frontiera maritimă a Rusiei cu Japonia și SUA chiar nu ar avea niciun sens să mai vorbim.
La data aceasta, rușii care vor să fugă de mobilizarea lui Putin au de ales doar între Belarus, Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan.
Dintre acestea, Belarus este cel mai puțin sigur, deoarece statul este vasal Kremlinului, iar la un simplu ordin al lui Putin toți rușii care intră aici ar putea fi prinși și întorși din drum.
Mai rămân, așadar, Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan. Deocamdată, nu există informații publice despre situația de la granița cu Azerbaidjan, dar este puțin probabil ca rusul de rând să vrea să fugă de războiul din Ucraina într-o țară care are, la rândul său, un război cu Armenia.
Ajungem la ultimele variante posibile, iar evenimentele din ultimele zile ne arată că Georgia și Kazahstanul au devenit pentru zeci de mii de ruși unica salvare.
Zborurile spre Armenia și Turcia, epuizate la discursul lui Putin
Ministerul georgian de Interne a anunțat marți, 27 septembrie, că sosirile rușilor în această țară s-au dublat, până la 10.000- 11.000 de oameni pe zi.
Imagini filmate cu drona arată cozi de mașini de zeci de kilometri și ruși care intră inclusiv pe jos în Georgia vecină, pentru a fugi de mobilizarea lui Putin, potrivit News.
La rândul său, Kazahstanul a avut tot marți o ieșire de-a dreptul surprinzătoare, în condițiile în care acest stat este un aliat tradițional al Rusiei. Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că-i va proteja pe toți rușii care vin în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizare în Rusia, conform Agerpres.
La fel de restrictivă este și situația statelor cu care Rusia nu se învecinează direct, dar în care rușii mai au voie să ajungă.
Izolată de aproape toate țările planetei din cauza războiului stârnit împotriva Ucrainei, Rusia mai poate să trimită cetățeni în destinații sigure și civilizate precum Armenia și Turcia.
În ziua anunțului mobilizării, un bilet de avion de la Moscova spre Erevan a ajuns să coste 4.241 de dolari, iar solicitările s-au epuizat rapid. În câteva minute s-au epuizat, de asemenea, și toate locurile posibile spre Istanbul.
Peste 260.000 de ruși au fugit din țară în doar câteva zile
Doar pe 22 septembrie 2022, a doua zi după mobilizarea lui Putin, peste 7.000 de ruși și-au părăsit țara. În total, până la ora redactării acestui articol, peste 260.000 de ruși au fugit din țară, potrivit unor surse din FSB, iar cifrele cresc de la o oră la alta.
Revenind la frontierele apusene ale Rusiei, există posibilitatea ca mulți ruși să aștepte și să spere într-o dovadă de clemență umanitară din partea Occidentului. Statele scandinave, țările baltice și Polonia au anunțat deja oficial că nu vor permite accesul pe teritoriile lor rușilor care fug de mobilizarea lui Putin (în cazul Poloniei, prin Belarus).
La nivelul UE există însă și voci care vorbesc despre considerente pur umanitare, potrivit cărora rușii ar putea să fie văzuți în aceeași categorie cu migranții afgani și sirieni care forțează de mai bine de un deceniu porțile Europei.
Între timp, rușii încep să protesteze din ce în ce mai vehement împotriva mobilizării. Au fost lupte de stradă în săracă republică Daghestan, care a dat oricum majoritatea soldaților ruși morți în Ucraina, oamenii au protestat în regiunile din Extremul Orient, dar și Moscova și Sankt Petersburg, deși știu că riscă 15 ani de închisoare pentru acest lucru. Peste 2.000 de persoane au fost până acum arestate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi, vladimir putin, invazie, rusi, mobilizare, granite, fugar,
Dată publicare:
27-09-2022 15:01