Un ostatic canadian a fost executat in Filipine de catre jihadisti. Premierul Canadei: "Condamnam brutalitatea rapitorilor"

Dată publicare: 25-04-2016 22:19
Dată actualizare: 28-04-2016 07:10


John Ridsdel, captura Youtube

Canadianul John Ridsdel, rapit in septembrie in Filipine, a fost executat de rapitorii sai, gruparea islamista Abu Sayyaf, a anuntat luni premierul Justin Trudeau, declarandu-se "revoltat", scrie AFP.

"Responsabilitatea pentru aceasta crima comisa cu sange rece revine in intregime gruparii teroriste care a luat ostatic victima", a afirmat prim-ministrul intr-o scurta declaratie televizata, relateaza Agerpres.

Un alt canadian, Robert Hall, rapit impreuna cu John Ridsdel pe 21 septembrie in compania sotiei sale filipineze de pe faleza unui complex hotelier, este in continuare detinut si "in prezent" se depun "eforturi" pentru eliberarea lui, a precizat Justin Trudeau.

"Canada condamna fara rezerve brutalitatea" rapitorilor din gruparea Abu Sayyaf, a adaugat seful guvernului canadian.

In cursul zilei de luni, politia filipineza a informat ca a gasit capul taiat al unui strain pe insula Jolo (1.000 de kilometri sud de Manila), la cateva ore dupa expirarea ultimatumului fixat de Abu Sayyaf.

In martie, Robert Hall si John Ridsdel au aparut mult slabiti intr-o inregistrare video difuzata de gruparea jihadista, alaturi de un norvegian, Kjartan Sekkingstad, rapit in acelasi timp cu ei. Ei declarau ca vor fi executati daca nu va fi platita o rascumparare de mai multe milioane de euro.

Fondata in anii 1990 cu sprijinul financiar al lui Osama bin Laden, Abu Sayyaf este acuzata ca a organizat cele mai grave atentate teroriste comise vreodata in arhipelagul filipinez, in special cel impotriva unui feribot care a facut peste 100 de morti in 2004.

In 2014, gruparea Abu Sayyaf, considerata "terorista" de Statele Unite, a depus juramant de credinta fata de gruparea Statul Islamic, care controleaza vaste regiuni din Irak si Siria.
 

Sursa: Agerpres

Tags: canada, executie, isis,


VIDEO PROTVPLUS.RO