Seful companiei franceze Total a murit intr-un accident pe un aeroport din Moscova. Ancheta rusa, marcata de contradictii


Ultimul update: Vineri 24 Octombrie 2014 00:05
Data publicarii: Marti 21 Octombrie 2014 13:31
Categorie: Stiri externe

Seful companiei franceze petroliere Total si-a pierdut viata luni seara, intr-un accident pe un aeroport, din Moscova. Moartea acestuia decapiteaza cea mai mare companie franceza si lipseste Rusia de un aparator insufletit.

Concernul francez, prezent in 130 de tari de pe pe toate continentele, este unul dintre gigantii mondiali ai petrolului si gazelor, cu o cifra de afaceri de 190 de miliarde de euro in 2013.

Cum ancheta rusa este deja marcata de contradictii, experti francezi au sosit la Moscova pentru a participa la investigatia privind accidentul aviatic, scrie AFP, potrivit Mediafax

Echipa este formata din trei anchetatori ai Directiei franceze pentru investigatii si analize (BEA) si un reprezentant al Dassault, compania care a fabricat avionul prabusit.

Avionul privat in care se afla Christophe de Margerie tocmai decolase spre Paris, cand a intrat in coliziune cu un utilaj de deszapezire si s-a prabusit. Aparatul Falcon a luat foc si toate cele 4 persoane aflate la bord au murit. Peste 150 de salvatori si 39 de vehicule speciale au fost mobilizate pentru a interveni la locul accidentului. Tragedia ar fi fost cauzata de o neglijenta criminala, s-a grabit sa anunte comisia rusa de ancheta.

Insa avocatul soferului sustine ca acesta nu era beat. Suferea de insuficienta cardiaca si nu bea niciodata, a subliniat avocatul. Alte scenarii evocate se refera la o eroare a controlorilor de trafic ori a pilotului, dar si la conditiile meteo dificile. Seful guvernului francez a deplans moartea unui mare industrias.

Manuel Valls, prim ministru al Frantei: "Era un om atipic datorita traiectoriei sale in compania Total, o fiinta speciala datorita umorului si franchetei sale. Reprezenta compania pana la ultima sa fibra, cu mustata, chipul si personalitatea lui."

Presedintele Vladimir Putin a regretat si el moartea unui adevarat prieten al Rusiei.

Christophe de Margerie tocmai avusese o intalnire cu premierul Dmitri Medvedev, consacrata investitiilor straine in Rusia, in momentul in care sanctiunile americane si europene lovesc sever Rusia. Christophe de Margerie nu s-a sfiit sa critice public aceste sanctiuni drept "o fundatura".

Poreclit "Mustaciosul", casatorit si tata a trei copii, Christophe de Margerie a devenit director executiv al Total in 2010. Sub conducerea lui Margerie, Total si-a accelerat investitile in explorari, dar a inchis ori restructurat unele activitati in Franta.

VIDEO PROTVPLUS.RO