Un militar a fost ucis de un lunetist, in estul Ucrainei. Rusia se declara favorabila unei medieri SUA in criza din Ucraina

Lunetist

Un militar ucrainean a fost ucis, iar alte 17 persoane, inclusiv doi civili, au fost ranite in estul separatist prorus al Ucrainei in ultimele 24 de ore, in pofida unui armistitiu, au anuntat autoritatile ucrainene, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Potrivit armatei ucrainene, militarul a fost ucis de catre un lunetist, pe aeroportul de la Donetk, unul dintre punctele fierbinti pe care trupele ucrainene si separatistii si-l disputa de mai multe luni.

Alti 15 militari au fost raniti in incidente separate, in contextul in care armata ucraineana a anuntat ca asupra pozitiilor sale au fost efectuate tiruri de artilerie si cu armament usor.

Un purtator de cuvant militar a declarat pentru AFP, citata de Mediafax, ca armata a fost vizata de bombardamente importante sambata dimineata intr-un sat din apropiere de Mariupol, un port strategic aflat sub controlul Guvernului, dar ca nu exista victime.

Autoritatile municipale de la Donetk au anuntat, la randul lor, ca doi civili au fost raniti in confruntari, in noaptea de vineri spre sambata, cand au avut loc tiruri si explozii.

Citește și
Gazprom
Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restante la gaze
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Linistea a revenit sambata dimineata, potrivit unui jurnalist AFP, citat de Mediafax, de la fata locului.

Locuitori au declarat ca au vazut intrand in Donetk aproximativ 40 de camioane Kamaz fara numere de inamtriculare, care au adus aproximativ 20 de tunuri din orasul vecin Makiivska.

In regiunea vecina, Lugansk, alt bastion al separatistilor, rebelii au bombardat in 21 de randuri, in decurs de 24 de ore, portiuni din teritoriul aflat sub controlul Guvernului, a anuntat guvernatorul loialist intr-un comunicat.

Aceste violente arata fragilitatea armistitiului incheiat pe 5 septembrie la Minsk, fragilizat si mai mult in urma scrutinelor organizate duminica trecuta in regiunile separatiste, respinse de catre Kiev si Occident dar recunoscute de facto de catre Moscova.

Autoritatile ucrainene au anuntat vineri ca au fost omorati cinci militari, iar alte 31 de persoane au fost ranite, dintre care 15 sunt civili.

Ele au denuntat tot vineri intrarea pe teritoriul din estul Ucrainei, din Rusia, a zeci de tancuri, trupe si alte echipamente militare.

Statele Unite si NATO nu au confirmat incursiunea.

Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane - majoriatea civili - au fost ucise de la inceputul conflictului, in aprilie.

Rusia se declara favorabila unei medieri SUA in criza din Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sambata, in urma unei intalniri cu omologul sau american John Kerry, la Beijing, ca implicarea Statelor Unite in solutionarea crizei ucrainene va fi "un pas in directia buna", relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aceste declaratii, facute dupa intalnirea celor doi sefi ai doplomatiilor in cadrul pregatirii summitului Forumului penru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), la Beijing, par sa reprezinte o flexibilizare a pozitiei rusesti cu privire la criza ucraineana, inaintea unor intalniri prevazute intre presedintele rus Vladimir Putin si alti lideri atat cu ocazia acestui summit, cat si a celui al G20 din Australia.

"Pozitiile noastre cu privire la evenimentele din Ucraina nu corespund celor ale Statelor Unite, dar daca Washingtonul este interesat sa contribuie la redresarea situatiei si sa creeze un dialog intre Kiev si conducerea rebela... cred ca va fi un pas in directia buna", a declarat Lavrov, potrivit unei transmisiuni a televiziunii ruse de stat.

Statele Unite urmeaza sa descurajeze "capetele fiebinti" din conducerea ucraineana sa reia un conflict total cu separatistii prorusi, a adaugat Lavrov.

"Noi apreciem ca este necesara finalizarea liniei de dezangajare, in vederea controlarii armistitiului si conditiilor acestuia", a precizat Lavrov, referindu-se la armistitiul fragil incheiat pe 5 septembrie la Minsk intre Kiev si rebeli.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Kievul a anuntat ca zeci de tancuri, echipamente si trupe din Rusia au intrat in estul Ucrainei
Kievul a anuntat ca zeci de tancuri, echipamente si trupe din Rusia au intrat in estul Ucrainei

Kievul a acuzat vineri ca zeci de tancuri, echipamente de artilerie si soldati din Rusia au intrat in estul separatist al Ucrainei, unde cinci soldati au fost ucisi in ultimele 24 de ore, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restante la gaze
Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restante la gaze

Administratia de la Kiev a platit marti companiei ruse Gazprom 1,45 de miliarde de dolari din restantele acumulate, aceasta fiind prima conditie pentru reluarea livrarilor de gaze, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Ucraina isi inaspreste tonul:
Ucraina isi inaspreste tonul: "Vom recupera regiunile din estul tarii. Sunt controlate de teroristi rusi"

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a declarat marti, intr-un interviu pentru cotidianul german Bild, ca autoritatile de la Kiev intentioneaza sa "recupereze" regiunile din estul tarii.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.