Un bărbat își strigă durerea la nouă luni după bombardamentul maternității din Mariupol. Și-a pierdut soția și bebelușul
Ivan, un bărbat rămas văduv, își strigă durerea la nouă luni după ce și-a pierdut soția și bebelușul abia născut în bombardamentele care au vizat maternitatea din Mariupol.
Imaginea unei femei însărcinate, grav rănită, transportată pe targă printre dărâmături, după ce a fost bombardată maternitatea din Mariupol, a devenit o fotografie definitorie a războiului din Ucraina. A simbolizat adevărata groază a conflictului și, pentru o vreme, nimeni nu a știut cine este ea.
Numele ei era Irina Kalinina.
Ea a fost grav rănită în atacul aerian asupra spitalului din 9 martie și care, mai târziu, a murit împreună cu copilul ei, care a fost născut prin cezariană de urgență la spitalul regional al orașului, conform BBC.
Soțul ei Ivan a căutat un adăpost și locuiește în Porthcawl, în comitatul Bridgend. El a descris că se simte „complet distrus”, după ce soția și fiul nou-născut au fost uciși.
„Irina iubea viața, era fericită, însemna mult și era cea mai bună pentru mine”, așa își amintește Ivan de soția sa.
Irina era managerul unui magazin de haine din Mariupol și era foarte încântată că așteaptă primul copil.
„Am fost cu adevărat fericiți și bucuroși. Așteptam acest copil de mult timp”, a spus Ivan.
Durere și pierdere
Cuplul aștepta un băiat și deja îi aleseseră și numele: Miron, după cuvântul rusesc „mir”, adică „pace”.
Ivan, inginer la oțelăria din Mariupol, a descris momentul în care medicii i-au dat vestea devastatoare: „Nu știu cum să descriu durerea și pierderea. Am fost complet distrus. Am fost dezamăgit de tot. Nu-mi venea să cred că Irina a murit”.
Cuplul a încercat de ani de zile să aibă un copil, iar Irina a implorat să nu fie salvată după ce a aflat că bebelușul ei nu a supraviețuit.
Oksana Kyrsanova, medic anestezist la spitalul regional Mariupol, a declarat: „Copilul a fost scos fără semne de viață. Am văzut lacrimi curgând pe fețele colegilor mei. Este cel mai terifiant lucru pe care l-am văzut vreodată în viața mea. Împachetând o tânără într-o pungă neagră cu copilul ei pe care l-am întins peste sânul ei”.
Mama și bebelușul au fost îngropați împreună
Ivan a declarat că mereu când vede fotografia Irinei întinsă pe targă „Simt durere, furie. Pur și simplu nu știu să trăiesc și să merg înainte. Au fost îngropați împreună la Mariupol într-un cimitir. Dar părinții ei au vrut să o îngroape mai aproape de ei, așa că au reîngropat-o pe ea și pe bebeluș împreună în satul părinților ei".
Ivan s-a mutat la Porthcawl în septembrie, după ce și-a obținut permisul de ședere biometric. „Viața aici este bună, normală. Oamenii de aici sunt foarte amabili și de ajutor și cred că sunt norocos să fiu aici. Plănuiesc să-mi găsesc un loc de muncă acum că am permisul și să încerc să merg mai departe cu viața mea”.
Însă lui Ivan îi este imposibil să-și imagineze cum arată viitorul fără Irina. „Nu prea am speranțe în acest moment și nu m-am obișnuit cu ideea că sunt singur”.
Oficialii ucraineni aproximează că cel puțin 25.000 de oameni au fost uciși în bombardamentele de la Mariupol de la începutul războiului și că între 5.000 și 7.000 dintre ei au murit sub dărâmături, după ce casele lor au fost distruse.
Mariupol avea o populație înainte de război de aproape 500.000 de oameni.
Întrebat ce mesaj îi transmite președintelui rus Vladimir Putin, Ivan a răspuns: „I-aș spune 'pentru ce'. Toată viața noastră am crezut că rușii sunt frații noștri. El doar a vrut să ne atace, ne-a ucis, ne-a ucis rudele, prietenii și cei dragi. Pentru ce? De ce?”