Un general german susține că femeile ar trebui să facă armata. „Ar trebui asigurată egalitatea”
Inspectorul general al forţelor armate germane a sugerat ca femeile să fie obligate şi ele să efectueze serviciul militar obligatoriu, dacă acesta va fi reintrodus, pentru a „asigura egalitatea", relatează dpa.
Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, deşi legea continuă să permită acest tip de recrutare în eventualitatea unui război sau a altor tensiuni.
Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a scos din nou în evidenţă deficienţele armatei germane şi a provocat o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Ministrul apărării Boris Pistorius a prezentat în iunie planuri pentru un nou model de serviciu militar menit să contribuie la completarea efectivelor armatei.
În declaraţii pentru grupul media german RND care au fost publicate joi, Carsten Breuer, responsabilul militar cu gradul cel mai înalt din armata germană, a spus că serviciul militar obligatoriu, în prezent suspendat, se aplică numai în cazul bărbaţilor, dar că în opinia sa „ar trebui asigurată egalitatea".
Totuşi, introducerea de drepturi egale în acest caz necesită o dezbatere politică şi socială, a adăugat Breuer.
Ministrul apărării Boris Pistorius intenţionează să introducă înregistrarea obligatorie, prin care tinerii trebuie să-şi declare disponibilitatea de a efectua serviciul militar şi faptul că sunt capabili să-l îndeplinească. Femeile pot face şi ele acest lucru, dar pe bază de voluntariat.
Ministrul a descris ideea drept „serviciu militar selectiv", menit să permită armatei să-i convoace numai pe cei „mai adecvaţi şi mai motivaţi" pentru instruire.
Noul model prevede şase luni de serviciu militar de bază, cu o opţiune de serviciu suplimentar voluntar de până la 17 luni.
Carsten Breuer şi-a exprimat sprijinul pentru noul model de recrutare al lui Pistorius.
El a spus că, dintr-o perspectivă militară, este necesară dezvoltarea capabilităţilor, în special în ceea ce priveşte planificarea NATO.
Înaltul responsabil militar a mai spus că Germania este un hub foarte important pentru alianţa occidentală şi că ţara are nevoie de peste 400.000 de militari temporari şi profesionişti sau rezervişti.
Pentru a satisface această necesitate, este nevoie de circa 100.000 de rezervişti suplimentari, iar noul model de recrutare ar putea atinge acest obiectiv, potrivit lui Breuer. Totuşi, a subliniat el, vor fi necesare şi elemente de serviciu militar obligatoriu.