De ce este specială mingea folosită la Euro 2024. Balonul microcipat din Germania a revoluționat fotbalul
Mingea folosită în Germania la Campionatul European de Fotbal este Adidas Fussballliebe Pro EURO 2024.
Pentru că unele momente importante din meciuri pot fi controversate, UEFA a investit într-o tehnologie de ultimă generație pentru mingea de turneu de la Euro 2024.
Scopul acestei tehnologii din balonul de la Euro 2024 este de a anula orice speculație și de a ajuta la deciziile din parcursul meciurilor. Un model similar a fost deja utilizat cu succes de FIFA pentru a face apeluri de offside la Cupa Mondială de anul trecut.
Balonul cu microcip utilizat la Euro 2024 are un sistem de detectare care se ramifică pe întreaga suprafață a balonului, conform The Times.
Mingea de la Euro 2024 este microcipată pentru a ajuta la detectarea fazelor de henț și de offside, iar tehnologia ar trebuie să ajute VAR la turneul din Germania.
Astfel, în cazul unui posibil offside sau henț, arbitrii vor putea lua decizia corectă analizând atât senzorii instalați în minge, cât și VAR-ul.
Ultima minge care a atras atâta atenție a fost Adidas Jabulani, balonul oficial al Cupei Mondiale din 2010.
Într-o prezentare făcută presei după încheierea fazei grupelor, Roberto Rosetti, șeful arbitrilor UEFA, a explicat modul în care "tehnologia mingii combinate" a jucat un rol crucial în trei decizii VAR importante și a fost un ingredient-cheie pentru ca sistemul semi-automat de offside (SAOT) să fie mai rapid, mai precis și mai ușor de ilustrat.
„Senzorul din minge are o tehnologie incredibil de sofisticată - este reglat pentru a oferi un nivel fără precedent de înțelegere a fiecărui element al mișcării mingii", spune Marc Makowski, vicepreședinte senior al direcției de creație și inovare la Adidas, pentru The Athletic.
„Pentru fiecare atingere a mingii, tehnologia conectată înregistrează punctul exact de timp cu o precizie de două milisecunde. Acesta este un element crucial pentru tehnologie, care ajută la detectarea offside-urilor, handbalurilor și incidentelor de penalizare", a adăugat el.
Conform datelor publicate recent de departamentul de marketing al Adidas, lovitura lui Erik Janza din minutul 77 pentru Slovenia împotriva Danemarcei a fost cel mai puternic gol marcat până acum la Euro 2024, de la 24 de metri, cu o viteză de 129 km/h.
Totuși, cel mai puternic șut a fost executat de David Jurasek din Cehia împotriva Turciei. Acesta a lovit cu o viteză de 136 km/h.
Golul de la cea mai mare distanță îi aparține danezului Morten Hjulmand, care se afla la 28 de metri, când a marcat împotriva Angliei.
Sursa: Daily Mail, The Times, The Athletic
Dată publicare:
01-07-2024 12:35