Un focar al unei boli neurodegenerative fatală, care a provocat 5 decese până în prezent, investigat în Canada

Dată publicare: 31-03-2021 16:23
Dată actualizare: 31-03-2021 16:48


Încă un focar de Covid-19 în București: zeci de pacienți și cadre medicale, infectate

Oficialii canadieni monitorizează îndeaproape un grup de peste 40 de pacienți din New Brunswick cu simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o boală cerebrală rară și fatală, scrie CBC.ca.

Primul caz datează din 2015 însă oficialii au înregistrat o creștere a numărului de persoane afectate în ultimii ani, 24 de cazuri fiind raportate în 2020 și 6 până în luna martie a acestui an.

Cinci decese au fost legate de boală până în prezent.

Medicii au suspectat inițial că îmbolnăvirile se datorează bolii Creutzfeldt-Jakob care este cauzată de prioni, cei mai mici agenți infecțioși cunoscuți.

Prionii nu sunt viruși ci forme aberantă ale unei proteine celulare normale fără acid nucleic care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile ale animalelor și omului numite boli prionice.

„Nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu - nici măcar în autopsiile efectuate - a unei boli prionice umane”, afirmă dr. Neil Cashman, profesor la University of British Columbia specializat în boli prionice.

„Sincer să fiu acest lucru a reprezentat o surpriză pentru mine”, a declarat acesta pentru CBC News.

Cashman face parte din una din echipele de investigatori care încearcă să depisteze cauza noii boli sau dacă aceasta este de fapt o afecțiune rară deja cunoscută.

Sursa: cbc.ca


VIDEO PROTVPLUS.RO