Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice

URSS

Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS.

Inițiativa vine pentru a contracara ceea ce el a numit „expansiunea şi agresiunea occidentală”, relatează oficiosul Izvestia.

URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă. Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală”, a declarat deputatul rus.

Prototipul noii confederaţii ar putea fi Uniunea Sovietică, a afirmat el, spunând că această „uniune ar permite ţărilor să-şi păstreze şi să-şi consolideze suveranitatea” pe care SUA încearcă să o erodeze.

Parlamentarul rus a subliniat în interviul pentru RIA Novosti că, în ceea ce priveşte dimensiunile, noul bloc ar putea depăşi graniţele fostei URSS.

Citește și
Nagasaki nuclear
Avertisment cutremurător din Japonia: „Folosirea armelor nucleare este o criză reală și prezentă”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La ora actuală Rusia are, potrivit acestuia, capacitatea şi potenţialul de a asigura inviolabilitatea graniţelor şi securitatea noii entităţi. El nu a spus care state ar putea intra în acest „URSS 2.0”, notează publicaţia ucraineană Focus.

Noul bloc, afirmă el, va fi o uniune de membri cu drepturi egale, în care ţările îşi respectă reciproc suveranitatea şi cultura.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat în iulie că preşedintele rus Vladimir Putin i-a distrus moştenirea prin declanşarea războiului pe scară largă în Ucraina.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, un apropiat al lui Putin, a declarat recent că lumea a început să ţină cont de Rusia după invazia acesteia în Ucraina, aşa cum era pe vremea Uniunii Sovietice, evocă Focus.

Secretarul de stat american Antony Blinken declarase la 9 ianuarie că, în plan geopolitic, autorităţile ruse aspiră la refacerea ordinii care a domnit în perioada URSS, ceea ce este 'inacceptabil', notează Izvestia.

La 21 ianuarie, Ministerul rus de Externe a declarat că nu vede niciun motiv pentru a se vorbi serios despre renaşterea sau restabilirea URSS, subliniind că în politica sa practică Rusia porneşte de la realităţile existente, potrivit oficiosului rus.

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin - pentru care căderea URSS la începutul anilor „90 a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX - a afirmat în iunie 2021 că restabilirea Uniunii Sovietice este inutilă şi inoportună. În caz contrar, Rusia s-ar putea confrunta şi cu probleme sociale care ar fi imposibil de rezolvat”, a spus Putin, citat de Izvestia.

În iunie a.c., Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare. „Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) El recupera şi întărea” ţara, a spus preşedintele rus într-o întâlnire cu antreprenori ruşi.

Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim”, a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina, potrivit AFP.

Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina, a cărei suveranitate şi integritate teritorială avea obligaţia să o garanteze în virtutea Memorandumului de la Budapesta din 1994, într-un război brutal de cucerire, primul de acest fel în Europa după cea de-a doua conflagraţie mondială.

Declaraţiile deputatului rus intervin în timp ce Moscova se pregăteşte de anexarea noilor teritorii ocupate în urma invaziei în Ucraina prin aşa-numite „referendumuri”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului

zaporojie
Președintele Ucrainei, după noi lovituri la centrala Zaporojie: Lumea trebuie să nu uite de Cernobîl

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi.

Ghinionul, bată-l vina. Cum au ajuns soldații ruși să fie urmăriți în timp real de un ucrainean pe care l-au jefuit
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

himars
Americanii trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în rachete sistemele Himars

Rusia folosește centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe post de bază militară, acuză oficialii ucraineni. Iar guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl.

razboi ucraina ziua 153
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Centrala nucleara de la Zaporojie
La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.

Cereale Ucraina
Cargoul Polarnet, cu 12.000 de tone de porumb ucrainean, a ajuns la destinaţie, în Turcia

O primă navă care transportă cereale exportate de către Ucraina a acostat la destinaţia finală, în Turcia, anunţă Kievul, cargoul Polarnet, care a plecat vineri din portul ucrainean Ciornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb la bord, relatează AFP.

Aeroflot
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

satelit Rusia Iran
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

steag sua
Banca Mondială deblochează un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind din SUA

Banca Mondială a anunţat că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind de la SUA, pentru a ajuta Guvernul lui Volodimir Zelenski să facă faţă „nevoilor urgente provocate de răzbioul” rus.

zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

Volodimir Zelenski
Kremlinul califică drept „iraţional” apelul lui Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident

Kremlinul a respins marţi ca iraţional apelul lui Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru „capriciile” lui.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Ucraina afirmă că trupele sale înaintează spre Izium, în timp ce luptele fac ravagii în Donbas

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei.

Nagasaki nuclear
Primarul din Nagasaki: Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia

Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, marţi, la comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul nuclear american.

Vladimir Putin
Kremlinul ameninţă să „demilitarizeze” viitoarea uzină pentru fabricarea de drone Bayraktar în Ucraina

Kremlinul a ameninţat marţi să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina.

Bayraktar TB2
Turcia construiește o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin - ambasador

Compania turcă Baykar, care produce foarte îndrăgitele drone de atac „Bayraktar” folosite acum și în Ucraina, este în prezent în curs de construire a unei fabrici pe teritoriul ucrainean, potrivit ambasadorului Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar.

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a accentuat miercuri. Preţul petrolului Brent a atins 112 dolari pe baril
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.

Citește și...
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

Avertisment cutremurător din Japonia: „Folosirea armelor nucleare este o criză reală și prezentă”
Avertisment cutremurător din Japonia: „Folosirea armelor nucleare este o criză reală și prezentă”

Armele nucleare reprezintă o ameninţare „reală şi prezentă” de când Rusia a invadat Ucraina, a spus marţi primarul din Nagasaki.

Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)
La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.

Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.