Turcia construiește o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin - ambasador
Compania turcă Baykar, care produce foarte îndrăgitele drone de atac „Bayraktar” folosite acum și în Ucraina, este în prezent în curs de construire a unei fabrici pe teritoriul ucrainean, potrivit ambasadorului Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar.
Într-un interviu pentru RBC Ucraina publicat luni, Bodnar a spus că Baykar a creat deja o companie în Ucraina și că o fabrică, despre care se zvonește că ar fi în construcție înainte de începerea invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie, este încă în dezvoltare.
Lithuania's crowdfunded Bayraktar TB2 'Vanagas' on its way to Lithuania, from where it will go to Ukraine. pic.twitter.com/3Hy47PJLL3
— Oryx (@oryxspioenkop) July 4, 2022
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Uzina va fi construită. În urmă cu doar o săptămână, guvernul a aprobat acordul bilateral și l-a trimis parlamentului spre ratificare, acordul privind construcția centralei în sine”, a spus diplomatul.
Potrivit ambasadorului, compania turcă a achiziționat deja un teren în Ucraina și a dezvoltat proiectul uzinei. El a adăugat că Baykar intenționează să construiască fabrica, deoarece „a fost aproape un angajament personal al proprietarilor companiei de a face această producție în Ucraina”.
Decizia de a construi o fabrică în Ucraina nu a fost doar politică, „ci și practică, deoarece o parte semnificativă a modelelor care vor fi produse la această fabrică vor avea componente ale producției ucrainene”, a declarat Bodnar pentru RBC Ucraina.
„Pot fi motoare, alte piese de schimb, roți, multe lucruri diferite care sunt de înaltă tehnologie în țara noastră și pot fi folosite pentru aceste avioane”, a spus ambasadorul, adăugând că domeniul tehnologiei de apărare este „unul dintre motoarele” a relaţiei Turcia-Ucraina.
„În ciuda războiului, companiile noastre continuă să-și îndeplinească obligațiile”, a spus el.
„Poate nu în astfel de volume pe cât a fost planificat, dar nu părăsesc această lucrare și asta arată, de asemenea, cât de responsabili suntem noi, cei care nu lasă partea turcă singură cu problemele ei, în primul rând, în furnizarea acestor lucruri, care sunt necesare pentru apărarea lor”.
Dronele Bayraktar TB2 s-au numărat cu ușurință printre cele mai apreciate arme ale Ucrainei în aceste primele luni de război, mai ales înainte de sosirea HIMARS-ului american, permițând trupelor ucrainene să încetinească înaintarea Rusiei în Donbas și să respingă asaltul inițial al inamicului.
Dronele turcești sunt „deja o legendă a rezistenței noastre”, a spus Bodnar. Potrivit Middle East Eye, Ucraina avea peste 20 de drone produse de Baykar când a început războiul, pe care compania le vânduse la Kiev în ultimii doi ani.
În total, țara a primit 50 de drone armate de la Baykar de la începutul conflictului din 24 februarie, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, dintre care trei au fost donate de companie la Kiev.
La începutul lunii iulie, Lituania a finanțat în mod participativ o dronă Bayraktar TB2 pentru a o trimite în Ucraina.
Din cauza ofertei limitate pe care Kievul o are în prezent cu aceste drone și având în vedere că Rusia probabil a învățat o lecție din slăbiciunea arătată în timpul fazei inițiale a războiului, este puțin probabil ca trupele ucrainene să riște să-și piardă dronele TB2 împingându-le înainte în zone în care puteau fi doborâți cu ușurință de apărarea antiaeriană rusă.
O fabrică de drone TB2 din Ucraina ar putea schimba drastic situația, dar nu este clar când va fi finalizată fabrica sau chiar când va începe construcția acesteia.