Turcia construiește o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin - ambasador

Bayraktar TB2
IMAGO

Compania turcă Baykar, care produce foarte îndrăgitele drone de atac „Bayraktar” folosite acum și în Ucraina, este în prezent în curs de construire a unei fabrici pe teritoriul ucrainean, potrivit ambasadorului Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar.

Într-un interviu pentru RBC Ucraina publicat luni, Bodnar a spus că Baykar a creat deja o companie în Ucraina și că o fabrică, despre care se zvonește că ar fi în construcție înainte de începerea invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie, este încă în dezvoltare.

 

Uzina va fi construită. În urmă cu doar o săptămână, guvernul a aprobat acordul bilateral și l-a trimis parlamentului spre ratificare, acordul privind construcția centralei în sine”, a spus diplomatul.

Potrivit ambasadorului, compania turcă a achiziționat deja un teren în Ucraina și a dezvoltat proiectul uzinei. El a adăugat că Baykar intenționează să construiască fabrica, deoarece „a fost aproape un angajament personal al proprietarilor companiei de a face această producție în Ucraina”.

Citește și
razboi ucraina ziua 153
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Decizia de a construi o fabrică în Ucraina nu a fost doar politică, „ci și practică, deoarece o parte semnificativă a modelelor care vor fi produse la această fabrică vor avea componente ale producției ucrainene”, a declarat Bodnar pentru RBC Ucraina.

Pot fi motoare, alte piese de schimb, roți, multe lucruri diferite care sunt de înaltă tehnologie în țara noastră și pot fi folosite pentru aceste avioane”, a spus ambasadorul, adăugând că domeniul tehnologiei de apărare este „unul dintre motoarele” a relaţiei Turcia-Ucraina.

În ciuda războiului, companiile noastre continuă să-și îndeplinească obligațiile”, a spus el.

Poate nu în astfel de volume pe cât a fost planificat, dar nu părăsesc această lucrare și asta arată, de asemenea, cât de responsabili suntem noi, cei care nu lasă partea turcă singură cu problemele ei, în primul rând, în furnizarea acestor lucruri, care sunt necesare pentru apărarea lor”.

Dronele Bayraktar TB2 s-au numărat cu ușurință printre cele mai apreciate arme ale Ucrainei în aceste primele luni de război, mai ales înainte de sosirea HIMARS-ului american, permițând trupelor ucrainene să încetinească înaintarea Rusiei în Donbas și să respingă asaltul inițial al inamicului.

Dronele turcești sunt „deja o legendă a rezistenței noastre”, a spus Bodnar. Potrivit Middle East Eye, Ucraina avea peste 20 de drone produse de Baykar când a început războiul, pe care compania le vânduse la Kiev în ultimii doi ani.

În total, țara a primit 50 de drone armate de la Baykar de la începutul conflictului din 24 februarie, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, dintre care trei au fost donate de companie la Kiev.

La începutul lunii iulie, Lituania a finanțat în mod participativ o dronă Bayraktar TB2 pentru a o trimite în Ucraina.

Din cauza ofertei limitate pe care Kievul o are în prezent cu aceste drone și având în vedere că Rusia probabil a învățat o lecție din slăbiciunea arătată în timpul fazei inițiale a războiului, este puțin probabil ca trupele ucrainene să riște să-și piardă dronele TB2 împingându-le înainte în zone în care puteau fi doborâți cu ușurință de apărarea antiaeriană rusă.

O fabrică de drone TB2 din Ucraina ar putea schimba drastic situația, dar nu este clar când va fi finalizată fabrica sau chiar când va începe construcția acesteia.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului

zaporojie
Președintele Ucrainei, după noi lovituri la centrala Zaporojie: Lumea trebuie să nu uite de Cernobîl

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi.

Ghinionul, bată-l vina. Cum au ajuns soldații ruși să fie urmăriți în timp real de un ucrainean pe care l-au jefuit
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

himars
Americanii trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în rachete sistemele Himars

Rusia folosește centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe post de bază militară, acuză oficialii ucraineni. Iar guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl.

razboi ucraina ziua 153
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Centrala nucleara de la Zaporojie
La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.

Cereale Ucraina
Cargoul Polarnet, cu 12.000 de tone de porumb ucrainean, a ajuns la destinaţie, în Turcia

O primă navă care transportă cereale exportate de către Ucraina a acostat la destinaţia finală, în Turcia, anunţă Kievul, cargoul Polarnet, care a plecat vineri din portul ucrainean Ciornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb la bord, relatează AFP.

Aeroflot
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

URSS
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice

Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS.

satelit Rusia Iran
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

steag sua
Banca Mondială deblochează un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind din SUA

Banca Mondială a anunţat că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind de la SUA, pentru a ajuta Guvernul lui Volodimir Zelenski să facă faţă „nevoilor urgente provocate de răzbioul” rus.

zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

Volodimir Zelenski
Kremlinul califică drept „iraţional” apelul lui Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident

Kremlinul a respins marţi ca iraţional apelul lui Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru „capriciile” lui.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Ucraina afirmă că trupele sale înaintează spre Izium, în timp ce luptele fac ravagii în Donbas

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei.

Nagasaki nuclear
Primarul din Nagasaki: Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia

Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, marţi, la comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul nuclear american.

Vladimir Putin
Kremlinul ameninţă să „demilitarizeze” viitoarea uzină pentru fabricarea de drone Bayraktar în Ucraina

Kremlinul a ameninţat marţi să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina.

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a accentuat miercuri. Preţul petrolului Brent a atins 112 dolari pe baril
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.

Citește și...
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului
Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”
Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.